fbpx

Jak zvládali nemoc zdravotníci z covidových oddělení? Nejlépe jí čelili vegani 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Výzkum odpověděl na otázku, jak na tom vlastně byli s náchylností k onemocnění covid-19 zdravotníci z covidových oddělení, kteří byli s koronavirem ve styku prakticky denně. Vědci zjistili, že ti, jejichž jídelníček sestává především z rostlinných potravin a občasné konzumace ryb, byli méně náchylní k těžkému průběhu

Zveřejněno: 15. 2. 2022

Pro některé představuje covid-19 život ohrožující onemocnění, jiní si ani nevšimnou, že ho mají. Do jisté míry to závisí na celkovém zdravotním stavu daného člověka, přímou příčinu, proč se nový čínský koronavirus u různých lidí projevuje tak odlišně, vědci ale zatím neznají. Jednu z možných odpovědí přinesla studie, o které informuje server Medical News Today. Ta zkoumala respondenty z covidových oddělení ze šesti zemí. Výsledky naznačují, že ve věci odolnosti vůči těžkému průběhu covid-19 hraje určitou roli i způsob stravování.

Zdravotníci, kteří se stravovali rostlinnou stravou, měli o 73 % nižší pravděpodobnost, že onemocní středně těžkou až těžkou formou nemoci covid-19, a ti, kteří se stravovali rostlinnou nebo rybí stravou, měli o 59 % nižší pravděpodobnost, že vážně onemocní. Výzkumníci z toho vyvozují, že zdravá strava bohatá na živiny a sestávající převážně z rostlinných potravin může poskytnout významnou ochranu před těžkým průběhem covid-19.

Nejlépe z výsledků vyšli vegani, kteří měli až čtyřikrát nižší pravděpodobnost výskytu středně a těžce závažné formy covid-19.

Studie se zúčastnily téměř tři tisíce lékařů a sester z USA, Velké Británie, Španělska, Itálie, Francie a Německa, kteří byli při práci s pacienty přímo vystavení viru SARS-CoV-2. Cílem bylo odhalit souvislost mezi stravou, o jejíž skladbě před zahájením výzkumu respondenti sami informovali, a závažností i délkou trvání covid-19. Kromě stravy zohlednili vědci při vyhodnocování věk, etnický původ, hmotnost, životní styl, celkový zdravotní stav a četnost pohybu. Nejlépe z výsledků vyšli vegani, kteří měli až čtyřikrát nižší pravděpodobnost výskytu středně a těžce závažné formy covid-19.

Méně zánětů, méně virů

Podle dietoložky z Clevelandské kliniky Kristin Kirkpatrickové je možným vysvětlením skutečnost, že rostlinná strava je obecně spojována se sníženou mírou zánětů v těle a právě těžší průběh covid-19 může podle některých studií se zvýšenou hladinou zánětlivých markerů souviset. Živinami, které organismus v boji s covidem posilují, jsou rostlinné fytochemikálie, jako jsou polyfenoly a karotenoidy, a minerály i vitaminy, které podporují zdravý imunitní systém.

Ti, kteří navíc jedí ryby, z nich získávají prospěšné omega-3 mastné kyseliny a vitamin D, obě látky působí protizánětlivě. Kirkpatricková pro Medical News Today dodává, že taková strava není účinná jen v boji s covidem, ale může pomoci zmírnit celou řadu chronických onemocnění.

Moc malý vzorek?

Odborníci ale poukazují na určité nedostatky této studie. Je například známo, že covid může probíhat i zcela bezpříznakově, a autoři výzkumu sami přiznávají, že se v tomto směru spoléhali na to, co jim řeknou účastníci, protože testy na covid nebyly během času, co studie probíhala, vždy dostupné. Je tedy možné, že lidé vyhodnocení jako zdraví nebyli zdraví celou dobu, ale prodělali covid-19 bezpříznakově, aniž by o tom sami věděli.

Zajímavé také je, že poté, co respondenti získali přístup ke kvalitnějším ochranným pomůckám, zůstaly sice výsledky pro vegany stejné, pro jedince, kteří zařazují do jídelníčku rybí maso, už ale přestaly být statisticky významné. Je tedy možné, že vztah mezi stravou a závažností onemocnění ovlivňují i jiné faktory, třeba právě kvalita ochranných pomůcek. Ať tak či tak, je zjevné, že rostlinná strava celkově snižuje množství zánětlivých markerů v těle, což se může podepsat na zvýšení účinnosti imunity, a tím i odolnosti vůči nákaze covidem-19.

Související…

Proč při očkování omdlévají hlavně teenageři? Trpí takzvanou imunizační úzkostí
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: MedicalNewsToday

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...