fbpx

Proč při očkování omdlévají hlavně teenageři? Trpí takzvanou imunizační úzkostí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Termínem „imunizační úzkost“ nebo „imunizační stresová reakce“ vědci označují soubor symptomů, které se u některých jedinců objevují do 15 minut po aplikaci vakcíny nebo i před ní. Nejedná se ovšem o výsadu vakcín covidových, stejné případy se objevují v podstatě u všech typů vakcín a důvod je jednoduchý: původcem není očkování, ale strach z něj

Zveřejněno: 29. 1. 2022

Zatmění před očima, zvonění v uších, závratě, dušnost, nevolnost, bušení srdce – to vše může vyústit až v mdloby. Pokud si daný jedinec stavem imunizační úzkosti po nějakém očkování už někdy prošel, musí mít i jen třeba podvědomě obavy, že se mu to stane zase, a nutnost vakcinace před sebou valí jako těžký balvan s očekáváním nejhoršího. Právě takový přístup může být podnětem pro vznik imunizační úzkosti a může kolotoč nepříjemných symptomů přivolat a spustit znovu.

Právě to se podle Medical News Today nedávno stalo několika lidem ve Spojených státech, kterým byla podána jednodávková vakcína od společnosti Johnson & Johnson. U řady lidí to pochopitelně vedlo k obavám, že se jedná o událost související se samotnou vakcínou.

Zhluboka dýchat, vypít asi půl hodiny před vakcinací půl litru vody, abyste byli hydratovaní, mít po ruce svačinku pro případ, že by vás přepadl hlad.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) okamžitě zahájilo šetření, jehož výsledkem bylo odhalení stresové reakce, jež se vyskytuje po mnoha různých vakcínách. Závěr byl ještě podpořen skutečností, že zhruba 25 % těch, kteří po vakcíně omdleli, uvedli, že podobnou reakci zažili i po jiných předchozích očkováních.

Nejvíce omdlévají mladiství

Celých 62 % případů omdlení po aplikaci vakcíny se navíc podle CDC vyskytuje u dospívajících mezi 11 a 18 lety a není jasné, kolik imunizační úzkost zasahuje dospělých. „Synkopa, což je mdloba, a presynkopa, což je závrať, jsou poměrně časté a častější u dospívajících. Proto bych i očekával, že se s přechodem na očkování dospívajících objeví více hlášení nebo uslyšíme více neoficiálních zpráv o tomto jevu, a to právě proto, že je v této věkové skupině častější než u starších osob,“ říká pro Medical News Today Tom Shimabukuro, zástupce ředitele Úřadu pro imunizaci v CDC.

Aby se nežádoucím stresovým reakcím zabránilo, doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) pečlivě naorganizovat očkovací program tak, aby měli všichni pacienti za každé situace snadný přístup k hodnověrným informacím týkajících se vakcinace. Režim by měl být nastavený tak, aby na místě nedocházelo k hromadění velkého počtu lidí, což může vést k dlouhému stání, čekání, vzniku dusného vzduchu a přehřátí, tedy symptomů, které stres z vakcinace ještě zhorší.

Co může udělat každý

Kromě toho může na zklidnění sebe sama zapracovat každý sám, u dětí by potom měli samozřejmě pomoci rodiče. Jak na to? Zhluboka dýchat, vypít asi půl hodiny před vakcinací půl litru vody, abyste byli hydratovaní, mít po ruce svačinku pro případ, že by vás přepadl hlad.

Doktorka farmacie Audrey Amosová na Medical News Today dále radí zmírnit nervozitu po vpichu třeba tím, že si popovídáte s lidmi v čekárně, začtete se do knihy nebo si jen poslechnete hudbu ze sluchátek. Jde zkrátka o to, abyste odvedli pozornost od tísnivých myšlenek a dostali se do pohody. Rodiče by si s dětmi měli o všech obavách promluvit a nabídnout jim jeden z výše zmíněných způsobů, aby se svým strachem mohly pracovat. A nakonec je podle WHO důležité si uvědomit, že imunizační úzkost je úplně normální reakce na očkování a že není třeba se jí obávat nebo se za ni dokonce stydět.

Související…

Před rýmou i covidem nás chrání ty samé protilátky. Zafunguje univerzální vakcína?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: MedicalNewsToday

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...