fbpx

Lékaři z USA vzkazují: Můžeme se těšit na letní covidový babyboom 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pandemie nejprve míru těhotenství a porodnosti zpomalila, trend se ale rychle mění a výsledky studie lékařů z Michiganu naznačují, že se můžeme těšit na babyboom. Počet porodů by se oproti obvyklým letním číslům měl zvýšit o 10 až 15 procent

Zveřejněno: 25. 6. 2021

Zdá se, že covidové lockdowny zpočátku vedly k poklesu počtu těhotných žen a porozených dětí. Alespoň to naznačuje nový výzkum zveřejněný v odborném magazínu Americké lékařské asociace JAMA Network Open. Stejný zdroj ale tvrdí, že tento trend se velmi rychle obrací. „Míra porodnosti v pandemii zpočátku poklesla, ale brzy očekáváme dramatický vzestup,“ vysvětluje pro server Science Daily Molly Stoutová, hlavní autorka studie a ředitelka fetální medicíny v ženské nemocnici Michigan Medicine Von Voigtlander.

Zatímco odborníci na infekční onemocnění modelovali případy nakažených covidem k promítnutí trendů nárůstu, Stoutová a její tým postupovali stejně, ale pro trendy v těhotenství. Pomocí elektronických zdravotnických záznamů o těhotných na fakultě medicíny Univerzity v Michiganu byli schopni přesně promítnout očekávané změny v počtech těhotenství za poslední rok, tedy během pandemických společenských změn.

Nejistota jako brzda

Lékaři z výsledků studie zjistili, že mezi listopadem 2020 a jarem 2021, které spojili s počátečním „výpadkem počtu oplodnění“ během prvního lockdownu v březnu 2020, počet těhotných klesl zhruba o 14 %. Na vině může být podle odborníků hned několik faktorů, mezi nimi ekonomická nejistota, nedostatek obvyklých systémů podpory či nutnost setrvat doma s dětmi. Důsledkem toho všeho byla ztráta zájmu o sex i péče o sebe sama a o své zdraví, což s plodností a dobrým fungováním reprodukčního systému také souvisí.

Prostřednictvím modelování těhotenství v rámci systému zdravotní péče můžeme promítat zvýšení nebo snížení porodnosti spojené s hlavními společenskými posuny.

V červnu 2021 je ale situace jiná a stejný modelovací systém dnes michiganským lékařům ukazuje, že se mají připravit na nárůst porodnosti. Univerzitní nemocnice plánuje navýšení počtu porodů o 10 až 15 % nad úroveň, než je v létě a na podzim běžná. Takový případ ovšem v historii nepozorujeme poprvé, podobná situace nastala třeba po pandemii španělské chřipky v roce 1918, po velké hospodářské krizi v roce 1929 nebo recesi v roce 2008.

Porodnost a společenské změny

Co z toho vyplývá? „Ukázali jsme, že prostřednictvím modelování těhotenství v rámci systému zdravotní péče můžeme promítat zvýšení nebo snížení porodnosti spojené s hlavními společenskými posuny,“ říká Stoutová. Zdá se tedy, že významné společenské změny rozhodně ovlivňují reprodukční volby, populační růst a míru plodnosti. „S touto metodikou můžeme přesně promítnout očekávanou porodnost před tím, než daná změna doopravdy nastane,“ pokračuje.

To znamená, že se lékaři nyní mohou připravit na očekávaný nárůst porodnosti a zajistit, aby budoucím rodičkám ani narozeným dětem nic nechybělo a aby všechny porody proběhly pokud možno bez případných komplikací. Říká se, že štěstí přeje připraveným a systém modelování, který představila Stoutová se svým týmem, by do budoucna mohl vést ke zkvalitnění zdravotní péče. „Tyto projekční techniky mohou informovat o plánování kapacit, personálních potřeb a dalších následných dopadech na nemocniční systém,“ říká Stoutová s tím, že se dají dobře využít i v rámci partnerství mezi nemocnicemi a vládními skupinami pro lepší porozumění populační dynamice s cílem pomoci minimalizovat negativní dopady pandemie nebo jakékoli jiné významné události na společnost.

Související…

Sex už mladé tak netáhne. Pandemie zvýšila touhu po lásce a blízkosti
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...