fbpx

Sex už mladé tak netáhne. Pandemie zvýšila touhu po lásce a blízkosti 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Podle amerických průzkumů nálad veřejnosti mají mladí lidé po pandemických zkušenostech tendenci upřednostňovat před vztahy na jednu noc ty dlouhodobé. Důvodem je touha po vzájemné blízkosti, kterou zapříčinila dlouhá sociální izolace

Zveřejněno: 6. 3. 2022

Člověk je tvor společenský, takže je logické, že dlouhodobé odloučení od ostatních u něj zvyšuje stres, depresi a úzkosti. To ostatně potvrzuje i loňský „koronavirový“ výzkum českého Národního ústavu duševního zdraví. Naše společnost se stejně jako ta americká pomalu probouzí z dlouhého spánku sociální izolace, který byl typický intenzivními pocity strachu, utrpení a smutku. Tyhle pocity lidé podle amerických psychologů nyní touží vyvážit a dohnat ztracený čas i ztracené kontakty.

I když by se dalo čekat, že většina, převážně mladých lidí do třiceti let, vezme útokem bary a bude vyhledávat pobavení na jednu noc, americké statistiky hovoří jinak. Dlouhá sociální izolace zvýšila touhu po skutečné lásce a mnoho lidí, zejména mladých dospělých, přiměla zamyslet se nad tím, čeho chtějí v životě dosáhnout.

Více než polovina nezadaných uvedla, že po pandemii chtějí navázat trvalý vztah. O sex na jednu noc měl zájem jen asi každý desátý.

„Když je vám 20 let, máte celou budoucnost před sebou, ale musíte celý rok sedět doma bez možnosti pokračovat v realizaci svých plánů, opravdu vás to nutí přemýšlet nad tím, co vlastně od života chcete,“ vysvětluje pro americký magazín Vox Amanda Gesselmanová, psycholožka a zástupkyně ředitele pro výzkum na Indiana University´s Kinsey Institute s tím, že lidé dnes přemýšlí spíše nad tím, co jim život naplní do budoucna, než nad krátkodobým uspokojením.

Strach z nezávazného sexu?

Závěry, které Gesselmanová prezentuje, vycházejí z nedávné studie Kinsey Institute, jež se zabývala otázkou postpandemického sexu. Ta zkoumala dva tisíce Američanů mezi 18 a 45 lety, z nichž více než polovina nezadaných uvedla, že po pandemii chtějí navázat trvalý vztah. O sex na jednu noc měl zájem jen asi každý desátý. Zájem o nezávazné vztahy tak oproti předchozím rokům významně klesl.

„Vzhledem k tomu, že jsou všichni pod zámkem více než rok, tak o známost na jednu noc má zájem mnohem nižší počet lidí, než jsme očekávali,“ podotýká Gesselmanová. Příčinou podle ní není jen skutečnost, že lidem chybí blízkost milovaného partnera, ale také obava z choroboplodných zárodků, již zvýšila covidová pandemie. „Toto smýšlení by se mohlo rozšířit i na sex s neznámými partnery,“ vysvětluje.

Stejně to vidí i Instagram

Velmi podobné výsledky jako výše zmíněná studie hlásí Ilana Dunnová, spoluautorka podcastu pro seznamování jménem Seeing Other People. „Každý řekne, že se těší, až se pořádně opije a bude mít divoký týden, protože to musí udělat. Ale cílem těchto mladých lidí je najít si někoho natrvalo,“ opakuje Dunnová, co už několikrát slyšela od posluchačů i přátel. V instagramové anketě na podobné téma obdržela Dunnová více než tisíc odpovědí, z nichž 88 % hlásalo, že když se lidé očkují a svět se zase otevírá, cítí se více naklonění hledání vážného vztahu než krátkodobých sexuálních hrátek.

Odložená sexuální revoluce

Podle statistik amerických firem, které se zabývají prodejem antikoncepčních a intimních přípravků i pomůcek, jako jsou kondomy a lubrikační gely, roste společně s proočkovaností populace i poptávka po těchto produktech. Mnozí také hledají historický precedens, který by mohl osvětlit, co nás ve vztazích čeká po „covidové obnově“. Někteří tuto paralelu nacházejí s rokem 1967, kdy se v létě v San Franciscu shromáždily desítky tisíc mladých lidí, aby si poslechli rock 'n' roll, experimentovali se sexem a drogami a protestovali proti vietnamské válce.

I podle historika Dennise McNallyho je ale současná situace odlišná. „Poselstvím dnešní doby je fakt, že realita je nebezpečná, což je velmi represivní lekce. A myslím, že bude chvíli trvat, než se z ní vzpamatujeme, kdy budeme moci bez obav vyrazit ven a tam se uvolnit a odpočinout si.“ S tím souhlasí i Dunnová, podle níž mnoho posluchačů netuší, o čem se má na rande se svým protějškem bavit, vynechají-li téma covidu. Podle výzkumu Kinsey Institutu, na němž se podílela i Gesselmanová, se zase většina respondentů obává toho, že se po rozvolnění podobně jako vloni zase něco pokazí, a oni opět skončí v izolaci. Z toho důvodu jsou při navracení se do běžného života velmi opatrní a obezřetní.

Související…

Proč to nejde u nás? V USA k očkování přesvědčují i McDonald’s nebo Uber
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Vox

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...