fbpx

Spánek má zásadní vliv na naši imunitu. Spát „na dluh“ je hazard se zdravím 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nejnovější výzkumy ukazují, že kvalitní spánek napomáhá tělu v boji s infekcemi.

Zveřejněno: 1. 11. 2022

Kvalitní spánek podporuje dobrou náladu, naši schopnost soustředění a působí také preventivně proti depresím. Nejnovější výzkumy však ukazují, že je nezbytný i pro správnou funkci našeho imunitního systému a mnoho dalších tělesných procesů. 

Význam T-lymfocytů

Jak spánek působí na naši obranyschopnost? Když spíme, náš organismus produkuje bílkoviny zvané cytokiny, které se zaměřují na infekce a záněty a vytvářejí imunitní reakci. Tělo během spánku také hojně produkuje T-lymfocyty, což jsou bílé krvinky, které hrají klíčovou roli v imunitní reakci našeho těla na infekční onemocnění.

V jedné ze studií, které se vlivem spánku na imunitu zabývaly, vědci srovnávali T-lymfocyty u zdravých jedinců, kteří buď celou noc spali, nebo byli naopak vzhůru. Na konci výzkumu dospěli k závěru, že spánek funkci T-lymfocytů zkvalitňuje.

Vliv nejen na imunitu

Dospělý člověk by měl spát minimálně sedm hodin denně. Kimberley Hardinová, vedoucí spánkové medicíny z lékařské fakulty Kalifornské univerzity však upozorňuje, že lidé význam spánku podceňují. „Spát dlouhodobě méně než sedm hodin denně má na zdraví člověka velmi nepříznivý efekt. V organismu to v podstatě vyvolává reakci útěk nebo útok, což zvyšuje hladinu stresového hormonu adrenalinu“.

Pokud se vědomě nerozhodneme, že spánku věnujeme dostatek času, prostě se dobře nevyspíme a spánkový dluh, který budeme dlouhodobě ignorovat, si jednoho dne vybere svou daň.

Pokud delší dobu spíme méně než pět hodin denně, vede to také k vyšší úmrtnosti. Spaní méně než sedm hodin tři noci po sobě má pak na tělo stejný účinek jako jedna celá probdělá noc. Zdravotní potíže zároveň může způsobit jak nedostatečná kvantita, tak špatná kvalita spánku – nepříznivě ovlivňuje zánětlivé procesy v těle, krevní tlak, inzulinovou rezistenci, hladinu kortizolu, tělesnou hmotnost, kardiovaskulární onemocnění a další.

„Špatný spánek může mít také za následek dlouhodobé problémy s náladou, pamětí a hladinou cukru v krvi,“ doplňuje doktorka Suzanne Stevensová, spánková neuroložka z Univerzity v Kansasu. „Mezi krátkodobé důsledky špatného spánku může patřit i ospalost, špatná nálada či chyby na pracovišti.“

Jak spát lépe?

Negativní dopady nedostatečného spánku na zdraví už prokázalo mnoho studií. Přesto dle odborníků kvalitní odpočinek stále často zanedbáváváme. „Lidé se prostě musí rozhodnout, že budou na přiměřený spánek dbát,“ říká Eric Olson, pneumolog a specialista na spánkovou medicínu z Mayo kliniky v Minnesotě.

Klíčem k úspěchu je podle něj „pohodlné, tmavé a chladné prostředí a také vyloučení rušivých vlivů, jako jsou elektronická zařízení, domácí zvířata nebo chrápající partner vedle v posteli.“ Také pravidelné cvičení může dle odborníků kvalitnější spánek podpořit. V neposlední řadě je důležité hlídat si množství konzumovaného alkoholu a kofeinu.

Kvalitní spánek zkrátka musí být naší prioritou. Pokud se vědomě nerozhodneme, že mu budeme věnovat dostatek času, prostě se dobře nevyspíme. Pak si dlouhodobý spánkový deficit jednoho dne vybere svou daň. 

Související…

Kolečko podzimních onemocnění se roztáčí. Jak teď funguje imunitní systém?
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Healthline

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...