fbpx

Sólo svatby jsou v Japonsku stále populárnější: Mladé dívky tak trénují na tu opravdovou 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vzhledem k tomu, že počet sňatků v Japonsku klesá, stávají se takzvané sólo svatby možností, jak mohou mladé ženy oslavit své mládí, svobodu a nezávislost

Zveřejněno: 10. 4. 2022

Televize BBC zveřejnila reportáž z Japonska, v níž se britská komička Sue Perkinsonová setkává s drobnou mladou Japonkou jménem Rina, aby si s ní popovídala o jejím velkém svatebním dni. Ten ale vypadá poněkud jinak, než jsme zvyklí. Rina je totiž jednou z mnoha místních mladých žen, které se nikdy nevzdaly snu o velké svatbě, jen ho přizpůsobily měnícím se možnostem a podmínkám soudobé společnosti. V Japonsku totiž stále více žen podléhá kouzlu takzvaných sólo svateb.

Na fotce rozdíl nepoznáte. Nevěsta má krásné šaty, je výrazně nalíčená, tváří se šťastně… Na pozadí ovšem ani na další, vlastně na žádné fotografii nečeká ženich ani příbuzenstvo. A celá sólo svatba se odehrává jen na fotografii. A tou se potom můžete pochlubit rodině nebo třeba na Instagramu.

I když to není opravdová svatba, můžete si obléct svatební šaty, nechat se učesat a nalíčit a cítit se jako princezna. Pokud se vám svatební look nebude líbit, příště vyzkoušíte jiný.

Pro mladé ženy v Japonsku, kde poslední dobou klesá počet sňatků, je sólo svatba způsob, jak oslavit své mládí, svobodu a nezávislost. „I když to není opravdová svatba, můžete zajít do studia, vyzkoušet si šaty a cítit se jako princezna,“ vysvětlila Perkinsonové Rina.

Bez zbytečné nervozity

Další výhodou sólo svatby je, že nevěsty většinou odcházejí z domu nejen natěšené, ale také zcela v klidu. Odpadá tedy pověstná předsvatební nervozita, v jejímž rámci mohou přicházet i okamžiky paniky a obav z velké změny a kroku do neznáma.

Pokud se vám svatební look nebude líbit, vyzkoušíte příště jiné šaty, jiné líčení, jiný účes a potom odejdete zase v klidu domů. „Nejsem vůbec nervózní, jen se těším, jak budu vypadat,“ potvrdila Rina.

Deset nevěst za měsíc

Personál svatebního studia, které si Rina pro svůj velký den vybrala, tvrdí, že se u nich za měsíc vystřídá asi deset zákaznic se stejným přáním, tedy vyzkoušet si, jak jim vizuálně sedne role nevěsty. Podle toho, co Perkinsonové Rina přiznala, ale nejde jen o zábavu.

V Japonsku se hodně mluví o tom, že lidé její generace nedosáhnou na penzi, a měli by si tedy našetřit. I Rina má obavy z budoucnosti, a proto chce co nejvíce peněz vydělat, dokud je mladá a schopná.

Bojí se budoucnosti

Svatba a rodina musí jít proto na nějaký čas stranou. Zkouška toho, jak by mohla ve svůj skutečný svatební den vypadat, je tak pro ni formou zábavy. „Ideálního muže si představuji jako někoho, kdo má dobrou práci, tedy pracuje pro nějakou společnost a ne jako freelancer na volné noze,“ doplnila Rina.

Mladé Japonky tedy i při výběru partnera hledí na materiální zajištění, které je, co se budoucnosti její generace týká, značně nejisté. „Kdybych potkala freelancera, co by se mi zalíbil, zeptala bych se ho, jestli si nechce najít stálou práci,“ směje se nevěsta na konci reportáže. Nejen svatba, ale i budoucí manžel bude tedy zřejmě muset projít zkouškou.

Související…

Single život už je společenskou normou, říká vztahová koučka
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock , zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...