fbpx

Pravidelné kouření marihuany zhoršuje schopnost myslet a plánovat, potvrzují vědci 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Společnost už možná zapomněla na to, jaký dopad může mít užívání marihuany na mozek. Věda ale ne. Kanadští badatelé nedávno dodali další důkazy k tomu, co výsledky předchozích studií už dávno potvrdily. Tedy že marihuana dost zásadně poškozuje kognitivní funkce

Zveřejněno: 27. 1. 2022

Stále více států včetně Kanady přichází k legalizaci marihuany a o jejích účincích, jež otupují zdravý úsudek, se už mnoho nemluví. To ale neznamená, že riziko zmizelo. Fakt, že existuje, nedávno připomněli vědci z univerzity v Montrealu, kteří se tematikou zabývali ve své nové studii, která byla v druhé půlce ledna zveřejněna v odborném žurnále Addiction. Za klíčové vědci považují především zjištění, že negativní dopady pravidelného kouření marihuany mohou trvat mnohem déle, než se dosud předpokládalo.

Během bádání vědci pozorovali více než 43 tisíc lidí a zjistili, že tím, co v konopí negativně ovlivňuje mozek, je právě jeho hlavní psychoaktivní sloučenina THC (tetrahydrokanabinol). Ta zasahuje vyšší úrovně myšlení, kam patří schopnost rozhodování, pamatování si důležitých dat, plánování, organizace a řešení problémů, ale také ovládání emocí a celkově chování.

Nižší inteligence, horší paměť

Vědci si navíc nejsou jisti tím, zda je vůbec možné poškození myšlení obnovit nebo zvrátit. Nejvýraznější změny totiž THC způsobuje v části mozku, která se nachází za očima a čelem a jejíž změny mají potenci vést k dlouhodobému narušení poznávacích a dalších funkcí.

Jde zejména o problémy se soustředěním, pamatováním a učením, které mohou mít značný dopad na každodenní život.

„Zjistili jsme, že THC se rozpouští v tucích, může se tedy ukládat do tuku tělesného a odtud se do krevního řečiště uvolňovat celé měsíce,“ řekl CNN Alexandre Dumais, docent psychiatrie z univerzity v Monteralu a spoluautor studie. „Díky studii můžeme nyní poukázat na několik oblastí kognitivních funkcí, které užívání konopí výrazně narušuje. Jde zejména o problémy se soustředěním, pamatováním a učením, které mohou mít značný dopad na každodenní život,“ dodává pro CNN Dumais. 

Užívání konopí může podle studie u mládeže vést až k tomu, že daný jedinec dosáhne nižšího vzdělání, než by za normálních okolností mohl, a u dospělých pak ke špatnému pracovnímu výkonu, ale třeba i k potížím s řízením vozidla, kvůli kterým se pak konzumenti konopí za volantem stávají nebezpečnými sobě i svému okolí. U pravidelných uživatelů jsou přitom tyto následky hlubší a horší.

Důsledky až do dospělosti

Megan Morenová, profesorka pediatrie americké University of Wisconsin School of Medicine and Public Health, se na studii sice nepodílela, ale s jejími výsledky souzní. Domnívá se, že by měly být brány opravdu vážně. „Studie poskytuje silné důkazy o tom, jak negativně konopí ovlivňuje kognitivní funkce mozku,“ řekla CNN s tím, že nejvíce ohroženi jsou právě mladí lidé, jejichž mozky jsou stále ve vývinu.

„Rodiče by si měli uvědomit, že dospívajícím, kteří užívají konopí, hrozí poškození tohoto nejdůležitějšího orgánu,“ apelovala na veřejnost. Už dříve bylo navíc podle ní prokázáno, že pravidelné užívání konopí v mládí významně narušuje funkce mozku v dospělosti.

Ačkoliv je třeba k potvrzení nových informací zapotřebí dalších dlouhodobých výzkumů, autoři studie doporučují zvážení preventivních a intervenčních opatření, která by se týkala vzdělávání mládeže ohledně užívání konopí. Cílem takových opatření by mělo být odrazování od pravidelného užívání. „Mladí lidé jsou totiž k negativním účinkům THC opravdu obzvláště náchylní,“ souhlasí s profesorkou pediatrie šéf výzkumného týmu Alexandre Dumais.

Související…

Vydavatel Legalizace Robert Veverka: Někdo tomu říká osvěta, někdo trestný čin
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: CNN

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...