fbpx

Ponocujete často? Neustálé doplňování energie má zásadní vliv na obezitu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jihoameričtí vědci vyzkoumali, jakým způsobem nedostatek spánku souvisí s obezitou. Spánkové poruchy způsobují hormonální a energetickou nerovnováhu, jež pak mohou vést k metabolické poruše, která končí obezitou

Zveřejněno: 12. 2. 2022

Když přijdeme pozdě z práce, většinou se nám nechce jít rovnou zase spát a probudit se do dalšího dlouhého pracovního dne. Takže je příjemnější zasednout k televizi, uvelebit se na pohovce a k tomu přikousnout něco dobrého. Vždyť jsme přece celý den skoro nejedli, neměli jsme čas. Film se protáhne, kupa tvořená balíčky snědených chipsů se zvětšuje a my jdeme spát nad ránem s plným břichem a těžkými sny. Ráno jsme jako praštění palicí do hlavy, nemůžeme se pořádně probrat a máme náladu pod psa. Zlepšit ji dokáže něco sladkého a tučného…

Tak nějak ve zkratce nedostatek spánku zvyšuje riziko obezity. Vědci z University of Chile ovšem mají odbornější a obsáhlejší vysvětlení. Nabízejí ho ve studii, jejíž výsledky byly publikovány v magazínu La Revista Médica de Chile.  

Epidemie obezity

Současná pracovní dynamika vede podle chilských badatelů ke zkrácení doby odpočinku, což se odráží na zvýšení míry nadváhy a obezity. Obezita dnes představuje velmi závažný zdravotní problém, Světová zdravotnická organizace (WHO) ji dokonce uznává jako epidemii postihující zejména rozvojové země.

Nedostatek spánku vedle obezity souvisí také s podrážděností, psychickými problémy a stresem.

Obezita je považována za komplexní civilizační onemocnění zvyšující riziko potíží se srdcem, metabolismem a centrálním nervovým systémem. A podle vědců z Chile se na epidemii obezity podílí právě i nedostatek spánku.

Může za to umělé světlo?

Snížení doby spánku podle badatelů souvisí s nadužíváním umělého osvětlení pocházejícího z chytrých elektronických zařízení, jako jsou mobilní telefony, tablety a počítače, ale také s množstvím umělého světla, jímž jsme obklopováni mnohdy celé dny.

Spánkové deficity nastávají i kvůli tomu, že firmy mají stále velkou poptávku po pracovních silách do nočních směn a dvanáctihodinových i déletrvajících provozů. Podobné následky má i cestování, které může způsobit pásmovou spánkovou nemoc, známou jako jet lag. Nedostatek spánku vedle obezity souvisí také s podrážděností, psychickými problémy a stresem.

A co to takhle zajíst?

Ze začarovaného kruhu nedostatku energie a podrážděnosti nás dokáže zdánlivě dostat dobré jídlo. Proto máme v podstatě pořád hlad. Pocity hladu a sytosti jsou regulovány neuroendokrinním systémem, který je řízen hypotalamem.

Organismus se jejich prostřednictvím snaží uspokojit své nutriční potřeby. Když chodíme pozdě spát nebo trpíme nespavostí, tento přirozený systém selhává, protože tělo začíná zvyšovat metabolické požadavky. Vlivem stresu se domnívá, že je v ohrožení života, a tak se chce logicky vybavit do zásoby, aby přežilo.

Jak regulovat hormony

Studie chilských badatelů poukazuje právě na to, že spánek je nezbytný pro správnou synchronizaci hormonů. Ty mají specifické cirkadiánní vzorce, které nespavost může narušit, což změní jejich funkce a rozhodí jejich činnost.

Pak je problém na světě a říká se mu jednoduše obezita. Narušení cirkadiánních vzorců a hormonální rovnováhy má vliv na energetickou bilanci, která zase ovlivňuje tělesnou hmotnost. Aby byla váha v pořádku, je nutné dodržovat klasickou a dobře známou rovnici, že mezi příjmem energie a jejím výdejem by měla být rovnováha. Krátké trvání spánku tuto rovnováhu narušuje a způsobuje metabolické poruchy, které končí obezitou.

Kolik hodin spát

Když se křehká rovnováha naruší, situace se prohlubuje, nabaluje se a lidé pak spí každou noc méně a méně. Ačkoliv je potřeba spánku individuální, existují určitá obecně platná doporučení, která je dobré dodržovat. Podle odborníků na spánkovou hygienu se počet hodin liší podle fáze životního cyklu. Dospělí by měli spát 7 až 8 hodin, novorozenci něco mezi 16 a 18 hodinami, předškolní děti mezi 11 a 12 a dospívající asi 10 hodin.

Dobrý spánek pomáhá obnovit energii, kterou tělo potřebuje na provádění metabolických a endokrinních procesů, a také samozřejmě snižuje únavu, emocionální i fyzické poruchy a má vliv i na pracovní a studijní výsledky. No a když nejsme unavení, nemáme pocit, že se musíme cpát, abychom mohli fungovat. Máme sílu na pravidelný pohyb a můžeme se udržovat v celkové kondici.

Související…

Ne a ne usnout? Čtěte si. Posílíte tím duši, zdraví i mozek
Kateřina Hájková
 

foto: Shutterstock, zdroj: StepToHealth

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...