fbpx

Hlas matky může snížit bolesti, které zažívají předčasně narozené děti 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vědci zkoumali reakce na bolest u předčasně narozených dětí během rutinních zákroků na novorozeneckém oddělení. Zjistili, že tyto děti pociťují při lékařských procedurách menší bolesti, když s nimi mluví jejich matky

Zveřejněno: 6. 9. 2021

Děti, které se narodily předčasně, musí obvykle trávit čas na novorozeneckých jednotkách intenzivní péče a často potřebují několik bolestivých klinických zákroků. Tato situace může také znamenat dlouhé odloučení od rodičů. Nyní vědci zjistili, že zvuk mateřského hlasu snižuje bolest, kterou dítě během potřebných lékařských zákroků zažívá. Autorka studie, doktorka Manuela Filippaová z Ženevské univerzity, uvedla, že výzkum by mohl pomoci rodičům uvědomit si jejich roli, když je jakékoli dítě v intenzivní péči lékařů.

„Snažíme se takto najít nefarmakologické způsoby, jak snížit u těchto dětí bolesti,“ řekla doktorka Filippaová a dodala, že přibývá důkazů, že kontakt rodičů s předčasně narozenými dětmi může být důležitý z mnoha důvodů, včetně vzniku náležitého pouta.

Důraz na matčin hlas

Dále uvedla, že se její tým zaměřil na hlas, protože nebylo možné, aby rodiče svá miminka na jednotce intenzivní péče drželi, zatímco hlas by mohl být mocným nástrojem ke sdílení emocí. Hlasy matek byly studovány zejména proto, že je kojenci slyší již v děloze. Studie k hlasu otců jsou také prováděny a vědci jejich význam rozhodně nepodceňují.

Výsledky ukazují, že úrovně bolesti klesly v průměru ze 4,5 na 3 na 21bodové stupnici, když matky na děti mluvily.

V časopise Scientific Reports vědci vysvětlují, jak zkoumali reakce na bolest u 20 předčasně narozených dětí na novorozenecké intenzivní péči, jimž bylo při rutinním postupu z dětské nožičky odebráno několik kapek krve. Vědecký tým se podíval na reakce dětí na odběr krve při třech příležitostech, z nichž každá byla náhodně přiřazena jedné ze tří podmínek: matka ke svému dítěti promlouvá, zpívá mu nebo není přítomna.

Při každé příležitosti tým zaznamenal tři parametry měření úrovně bolesti, kterou dítě zažívá. Šlo o mimiku miminka, jeho srdeční tep a hladinu kyslíku. Mimika miminka byla zaznamenávána bez toho, aby vědci tušili, zda je matka přítomna a jestli zpívá nebo mluví.

Zpěv matky mimina moc nebere

Výsledky ukazují, že úrovně bolesti klesly v průměru ze 4,5 na 3 na 21bodové stupnici, když matky na děti mluvily. Tým navíc zjistil, že mluvení matek na jejich děti bylo spojeno s významným zvýšením hladiny hormonu oxytocinu ve vzorcích slin odebraných dětem. O oxytocinu je známo, že se podílí na procesech připoutání k dítěti a na citlivosti matky a může také chránit před účinky bolesti. Snížení bolesti bylo pak méně zřejmé, když matky zpívaly.

Studie měla řadu omezení včetně toho, že počet zapojených dětí byl velmi malý. Vědci plánují větší vzorek dětí a také další neurologická opatření pro zkoumání vnímání bolesti. Klíčovým poselstvím je, že je velmi důležité zapojit rodiče do rané péče o jejich předčasně narozené děti také v obtížných situacích, jako jsou bolestivé procedury, a to pomocí jejich hlasu. Studie potvrdila, že to je prospěšné.

Rebeccah Slaterová, profesorka dětské neurovědy na univerzitě v Oxfordu, která se do studie nezapojila, uvedla, že povzbuzování rodičů k podpoře jejich dětí během bolestivých procedur pomocí jemného dotyku a hlasu je pro rodiče i děti dobré. Přestože je snížení skóre bolesti způsobené mateřským hlasem relativně malé, vzhledem ke snadné implementaci a nedostatku souvisejících vedlejších účinků, které mohou být jinak způsobeny alternativními léky tlumícími bolest, poskytuje mateřský hlas slibnou strategii pro zlepšení pohodlí dětí podstupujících základní lékařské zákroky.

Související…

Mluvit se děti učí od mámy, ale slovní zásobu získávají od táty
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...