fbpx

Zveřejněno: 5. 6. 2017

"Společnost je nemocná, nefunguje, proto alespoň my fungovat chceme", říká ke svým aktivitám otec Šebestián. Pomáhá lidem v nouzi - sociálně nejslabším i těm, kteří nikoho nemají a společnost jim pomáhat nechce. Patří mezi ně bezdomovci i vězni. V kláštěře dostali nejen střechu nad hlavou, ale i novou šanci na život. 

"Kdyby nebylo Šebestiána, asi bych teď s vámi nemluvil," říká ve videu pan Mirek, který žil 10 let na ulici, kde už prý kolaboval. Dveře jeho kláštera jsou otevřené každému, kdo potřebuje podat pomocnou ruku. V církevních objektech které spravuje, našlo domov už 50 „trosečníků“ a další přicházejí. Jeho den kromě kněžských povinností vyplňují tyto každodenní starosti: umožnění hygieny lidem na ulici, poskytování šatstva a jídla, pomoc při vyřizování úředních záležitostí, doprovázení k lékaři, stěhování a vybavování základními prostředky a často i finanční podpora tam, kde to nejvíce hoří.

sebestian.jpg

 

"Je nutno dodat, že všechna tato činnost není žádnou registrovanou službou. Je ojedinělým příkladem toho, že i v dnešní době je možné „mimo systém“ konkrétně a účinně pomáhat.“ říká Karel Navrátil, který otce Šebestiána nominoval na cenu Laskavec. Ta byla otci udělena Nadací Karla Janečka letos v dubnu. 

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...