fbpx

Na veřejných záchodcích se respirátor hodí. Kvůli nebezpečným aerosolům 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Výzkum amerických vědců varuje před aerosolem, který vzniká po spláchnutí toalety. Kapičky s infekcí koronaviru SARS-CoV-2 mohou přetrvávat ve vzduchu, ulpívat na okolí a s každým dalším spláchnutím se množit

Zveřejněno: 13. 7. 2021

Zjištění, že veřejné toalety jsou plné patogenů, není pro odborníky na veřejné zdraví žádnou novinkou. O takzvaném „toaletním oblaku“ psal už v roce 1975 mikrobiolog Charles Gerba, když v časopise Applied and Environmental Microbiology tvrdil, „že člověk se může nakazit z aerosolu produkovaného toaletou“. S infekcí nového čínského koronaviru ale veřejné toalety dosud přímo spojovány nebyly. To změnila studie vědců z Florida Atlantic University, o níž informuje internetový magazín Prevention.

V časopise Physics of Fluids zveřejnili floridští výzkumníci výsledky bádání, v jehož rámci měřili velikost a počet kapének generovaných splachováním toalet a pisoárů na veřejných záchodech. Zjistili, že touto cestou se mohou kapičky ve vzduchu dostat až do výšky kolem 150 centimetrů, což je podle Masouda Jahandara Lashakiho, odborného asistenta na Florida Atlantic University a spoluautora studie, velmi podobné výšce, v níž mnoho lidí dýchá.

Pokud měl někdo covid-19 a používal toaletu před vámi, existuje i šance, že se kapénky z jeho výkalů společně s aerosolem po spláchnutí dostanou do vzduchu, kde mohou zůstat poměrně dlouho.

To vše i s přihlédnutím k faktu, že koronavirus SARS-CoV-2 může způsobit zažívací potíže, jako je průjem a zvracení, a že byl detekován v toaletních mísách a dřezech používaných nakaženými osobami, činí z veřejných toalet poměrně rizikové místo.

Nebezpečí nákazy existuje

Teoreticky tedy platí, že pokud měl někdo covid-19 a používal toaletu před vámi, existuje i šance, že se kapénky z jeho výkalů společně s aerosolem po spláchnutí dostanou do vzduchu, kde mohou zůstat poměrně dlouho. I přesto však veřejné toalety za celou dobu trvání koronavirové pandemie s propuknutím ohniska nákazy přímo spojeny nebyly.

„V tuto chvíli se jedná jen o teoretické úvahy,“ říká na Prevention William Schaffner, specialista na infekční choroby a profesor na lékařské fakultě Vanderbilt University. „Pokud by veřejné toalety byly skutečně potenciálně nebezpečným místem, nezůstávaly by otevřené,“ dodává.

Jako kterýkoli uzavřený prostor

V případě, že budete okolnostmi nuceni navštívit veřejné záchody, nemusíte každopádně hned propadat panice a strachu z nakažení nemocí covid-19. Přesto je však podle vědců rozumné dodržovat hygienické zásady a přistupovat k veřejným toaletám jako ke kterémukoli jinému uzavřenému prostoru.

Rozhodně byste si tedy měli nechat na tváři respirátor FFP2, který je doporučený pro nošení v uzavřených prostorech. Na prkénko si nesedejte dříve, než je postříkáte dezinfekcí a utřete papírovou utěrkou. Podle Richarda Watkinse, specialisty na infekce a profesora interního lékařství na lékařské fakultě Northeast Ohio Medical University, je také moudré před spláchnutím sklopit víko toalety, abyste zabránili dalšímu šíření aerosolu a jeho smíšení s kapénkami, které se kolem vás už nacházejí. Samozřejmostí je správná hygiena rukou – tedy umýt je před usednutím na toaletu (sahali jste na kliku) a po jejím opuštění.

Související…

Jakou kabinku vybíráte na veřejných záchodcích? Pozor na tu prostřední
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...