fbpx

Můžeme pít po covidové injekci alkohol? Lehce ano, ale pozor na kocovinu 1 fotografie
V Británii se na zahrádkách díky vakcinaci vesele popíjí už od 12. dubna (zdroj: Profimedia)

Máte po očkování, rádi byste to oslavili, jenže nevíte, zda můžete po vakcinaci konzumovat alkohol. Zatím to vypadá, že by sklenka vína nebo piva ničemu vadit neměla, existuje ale riziko, že si kocovinu spletete s nežádoucími vedlejšími účinky vakcinace

Zveřejněno: 12. 5. 2021

Ještě před dvěma měsíci některá česká média upozorňovala, že pití alkoholu po očkování může snížit účinnost vakcíny. Američané už jsou ovšem s vakcinací dál a vědí o tom své. Kdyby alkohol po vakcíně skutečně škodil, asi by například ve Washingtonu nenabízeli po vakcinaci pivo zdarma. Také prestižní deník New York Times upozorňuje, že alkohol po covidové injekci nevadí, pokud ho není moc. A stejný dotaz na "popíjení po očkování" položili redaktoři online magazínu Prevention několika lékařům.

Když americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve svých pokynech doporučuje, aby se lidé po aplikaci covidové vakcíny vyhýbali užívání léků proti bolesti, jako je ibuprofen, nebo je alespoň omezili a tyto prostředky brali s rozmyslem, jak je to asi s alkoholem? V případě brufenu a jemu podobných se jedná o to, že určité látky mohou narušit vývoj účinné imunitní odpovědi a tvorbu protilátek. A i některé výzkumy ukazují, že nadměrná konzumace alkoholu může imunitní systém skutečně oslabovat. Je tedy moudré slavit v den, kdy vám byla vakcína aplikována, popíjením?

Trocha alkoholu neublíží

Informace, které CDC a další podobné organizace nabízejí nově očkovaným, se zaměřují převážně na možné vedlejší účinky, složení vakcín a na to, co už o imunitní reakci proti covidu-19 víme. V souvislosti s alkoholem ale dosud žádné oficiální doporučení vyhlášeno nebylo. Lékaři, které lidé z Prevention oslovili, se shodují v tom, že není důvod k obavám.

Neexistují žádné důkazy o tom, že alkohol snižuje tvorbu protilátek.

Výzkum vakcín Moderna a Pzifer/BioNTech, jimiž se zatím ve Státech i v Česku očkuje nejvíce, nevyžadoval, aby se účastníci studie zdrželi příjmu alkoholu, a nálezy nezmínily jedince, kteří by po pití měli problémy. „Neexistují žádné důkazy o tom, že alkohol snižuje tvorbu protilátek,“ potvrzuje na Prevention Richard Watkins, lékař zabývající se infekčními chorobami a profesor na lékařské fakultě Northeast Ohio Medical University.

A co kocovina?

Ani tak by se to ale s alkoholem nemělo přehánět. Což vám ovšem každý lékař řekne, i když zrovna nejste po očkování proti covidu. Člověk by se každopádně po injekci neměl opíjet tak, aby druhý den trpěl šílenou kocovinou. To má jednoduchý důvod. Mezi vedlejší účinky covidových vakcín, které se objevují u některých naočkovaných, zejména po druhé dávce, patří projevy podobné chřipce. Jde o horečku, zimnici, únavu a bolesti hlavy. Intoxikace alkoholem a následná kocovina může tyto symptomy jednak zhoršit, jednak je mnoho lidí může považovat za obyčejnou kocovinu, nebo naopak důsledky kocoviny zamění za vedlejší účinky vakcíny.

A to není dobré ani v jednom případě, protože jakékoliv nežádoucí účinky by se měly hlásit. V USA by se měly nahlašovat právě Centru pro kontrolu a prevenci nemocí, v Česku na Státní ústav pro kontrolu léčiv. Představa, jak člověk na SÚKL hlásí, že je mu po té vakcíně, patnácti pivech a čtyřech zelených nějak divně, je ovšem poněkud ošemetná. Pokud tedy někdo touží oslavit vakcinaci drinkem, měl by se podle lékařů držet denního doporučeného množství, které činí dva nápoje (dvě piva, dvě dvojdecky vína) pro muže a jeden pro ženy. Tak snad se to po tom otevření pivních zahrádek a registru očkování pro lidi nad 40 let (a pak už pro všechny nad 16 let) v Česku podaří dodržet.

Související…

Očkování proti covidu-19: Jak to vlastně mají s vakcínou těhotné ženy?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...