fbpx

Podle nového výzkumu může kofein konzumovaný během těhotenství ovlivnit neurologický vývoj plodu a způsobit pozdější abnormality v chování potomka. Zatím přitom platí, že těhotné ženy by neměly konzumovat více než dva šálky kávy denně. Co v tomto doporučení studie změní?

Zveřejněno: 4. 3. 2021

Účinky a vlivy kofeinu na lidský organismus jsou předmětem neustálého bádání a dohadů. Hojně zkoumanou oblastí je zejména těhotenství, které pro vědce v mnoha oborech představuje velkou neznámou. To konkrétně znamená, že u mnoha věcí nemohou bezpečně říci, co a kdy matce a dítěti, které čeká, může nebo nemůže škodit. Proto se například u očkování pro všechny případy uvádí, že „není vhodné pro těhotné a kojící ženy“, protože takové ženy se neúčastnily studií, a tudíž se neví, jak by na ně mohlo zapůsobit. Jak to tak ale vypadá, zrovna u kofeinu se teď situace změnila.

Výzkumníci z University of Rochester Medical Center (URMC) totiž počátkem února přišli se studií, v níž tvrdí, že kofein by se v těhotenství neměl konzumovat ideálně vůbec. A to z jednoho konkrétního důvodu. Může se totiž negativně podepsat na neurologickém vývoji plodu.

Lidské embryo nemá enzym potřebný k rozkladu kofeinu, který po konzumaci kávy prochází placentou.

Je ale důležité zmínit, že se jednalo o retrospektivní studii, vědci se tedy spoléhali na to, že si matky pamatovaly, kolik kofeinu přijímaly, když byly těhotné. V rámci výzkumu vědci analyzovali mozky více než devíti tisíc devítiletých a desetiletých dětí.

Proč kofein plodu škodí

To, že kofein může mít na plod během těhotenství negativní vliv, naznačovaly už předchozí studie. Je totiž známo, že lidské embryo nemá enzym potřebný k rozkladu kofeinu, který po konzumaci kávy prochází placentou. Studie URMC je nová v tom, že odhaluje konkrétní způsob, jímž kofein nenarozenému dítěti škodí. I když vědcům ještě není jasné, zda se vliv kofeinu na mozek plodu nějak liší v jednotlivých trimestrech, už nyní vědí, že se může trvale podepsat na tom, jak se dítě bude v budoucnu chovat.

Odhalení této skutečnosti by mělo vést k doporučení vyhnout se v těhotenství konzumaci kofeinu zcela.

U dětí, které se pozorování zúčastnily a jejichž matky pily v těhotenství kávu, vědci zaznamenali zvýšené problémy s chováním, potíže s udržováním pozornosti a hyperaktivitu. John Foxe, profesor neurověd působící na URMC, na stránkách magazínu Science Daily vyjádřil přesvědčení, že i když se nejedná o zásadní účinky, jež způsobují závažné psychiatrické stavy, mělo by odhalení této skutečnosti vést k doporučení vyhnout se v těhotenství konzumaci kofeinu zcela a ne ho pouze omezit na dva až tři šálky kofeinového nápoje denně.

Co ty trimestry?

Podle Zacharyho Christensena, doktora filosofie a medicíny z URMC, je nová studie jedinečná rovněž v tom, že ukazuje přesnou cestu, jíž kofein v těhotenství tělem putuje, a jak se podepisuje na budoucím chování dítěte. „Předchozí studie ukázaly, že děti mají při IQ testech odlišný výkon nebo odlišnou psychopatologii, ale to může souviset také s demografickými údaji, takže je těžké to analyzovat, dokud nemáte něco jako biomarker,“ uvádí na stránkách Science Daily.

Výzkum URMC ale tento biomarker poskytl a díky tomu ukazuje prostor, kde se mohou vědci začít pokoušet zjistit, kdy přesně ke změnám v mozku plodu dochází. Je tedy možné, že časem budou moci říci, který trimestr je v této věci skutečně rizikový. Může to ale dopadnout i tak, že za rizikové budou tak jako nyní označeny všechny tři.

Související…

Měly by těhotné koukat na horory? Stres matky může ovlivnit celý život dítěte
Eva Doležalová

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...