fbpx

Vzhledem k tomu, že počet nákaz koronavirem SARS-CoV-2 celosvětově neustupuje, věnují se vědci také otázce, zda může člověk tuto nemoc chytit i víckrát a po jaké časové prodlevě. I kvůli mutacím víme, že nemoc mělo dvakrát už mnoho lidí. Otázkou ale zůstává, jak dlouho imunita po prodělaném onemocnění vydrží

Zveřejněno: 10. 4. 2021

I když už je tu s námi rok, je koronavirus SARS-CoV-2 pro odborníky pořád poměrně čerstvou záležitostí a novým virem, který neustále zkoumají a měsíc co měsíc o něm zjišťují nové a nové poznatky. Už i podle statistik je jasné, že člověk koronavirus může chytit nejméně dvakrát do roka. Jak ostatně pro deník Blesk prohlásil přední český virolog a ředitel Biologického centra AV ČR, profesor Libor Grubhoffer, tak naděje, že se bude jednat o onemocnění typu neštovic, na něž nám imunita vydrží celý život, pohasla již poměrně brzy.

O tom, jak dlouho odolnost vůči další nákaze SARS-CoV-2 potrvá, vědci ale stále spekulují. Některé prognózy jsou optimističtější, jiné, jak už to za ten rok bývá, o něco méně.

Reinfekce je běžná

Případy, kdy se člověk, který již covid-19 prodělal, nakazil dvakrát, byly potvrzeny nejen v Česku, ale rovněž v Hongkongu, Belgii, Nizozemsku a Ekvádoru. Druhá nákaza neboli „reinfekce“ je u jiných virů a koronavirů, třeba těch způsobujících nachlazení či chřipku, zcela běžná a často k ní dochází přibližně po roce, přičemž obvykle nezpůsobuje nikterak závažnější průběh, než měla prvotní nákaza.

Když mu byl covid-19 diagnostikován poprvé, relativně rychle se uzdravil. Asi o měsíc později se u něj ale vyvinul závažnější průběh.

Jinak tomu bylo u pětadvacetiletého muže z Nevady, jehož příběh byl publikován v časopise Lancet Infectious Disease Journal. Když mu byl covid-19 diagnostikován poprvé, relativně rychle se uzdravil. Asi o měsíc později se u něj ale vyvinul závažnější průběh a kvůli potížím s dechem musel vyrazit na pohotovost. Opět se ale uzdravil a byl teprve pátým potvrzeným případem reinfekce na světě.

Jak dlouho trvá imunita

Protože se jedná o oblast výzkumu, která se neustále rozvíjí, nejsou zatím lékaři schopni ani konkrétně určit, jak dlouho imunita po prodělané infekci novým čínským koronavirem přesně trvá. Záleží na množství protilátek, které tělo při infekci vytvoří a které hrají v imunitě velkou roli.

Zjistili jsme, že imunitní systém těla si pamatuje nový koronavirus po dobu nejméně osmi měsíců.

Protilátky se po infekci koronavirem začnou vytvářet u každého jedince s normálně fungujícím imunitním systémem a jejich vývoj v těle po nakažení může trvat i celé týdny. Zatímco FDA (Ústav pro kontrolu potravin a léčiv v USA) tvrdí, že doba, po níž imunita vůči covid-19 trvá, je nejasná, studie vědců Centra pro výzkum infekčních nemocí a očkování Institutu pro imunologii, jenž sídlí ve čtvrti La Jolla v kalifornském San Diegu, má nadějnější zprávy.

„Zjistili jsme, že imunitní systém těla si pamatuje nový koronavirus po dobu nejméně osmi měsíců, což nám naznačuje, že imunitní systém si může virus pamatovat roky,“ řekl pro magazín Prevention spoluautor studie profesor Shane Crotty.

Zásadní jsou odpovědi

Studie také potvrdila určité rozdíly v imunitě 185 účastníků. „Většina lidí měla měřitelnou silnou imunitní paměť, ale několik jedinců nikoli,“ informuje na Prevention další spoluautor studie, doktor Alessandro Sette. To znamená, že jedinci, u nichž se nevytvořila silná imunitní odpověď, budou k reinfekci náchylnější než ti, jimž se protilátek vytvořilo více.

Každopádně se tedy nevyplácí spoléhat na svou vlastní imunitu a aplikovat přístup, že „každý si tím musí projít“.

Není však jasné, proč tomu tak je a proč jeden imunitní systém na infekci reaguje jinak než jiný. Podle vědců to ovšem není tak, že by měl někdo imunitu slabou a někdo silnou, většina lidí se pohybuje někde na rozmezí, protože imunita je jakési široké spektrum odpovědí. A důvody, proč jsou ony odpovědi někdy silnější a jindy slabší, nejsou zcela jasné.

Každopádně se tedy nevyplácí spoléhat na svou vlastní imunitu a aplikovat přístup, že „každý si tím musí projít“. Není to pravda. Nikde není zaručeno, že zrovna váš průběh bude bezproblémový, stejně jako není nikde psáno, že když jste onemocnění prodělali, nemůže na vás za dva tři měsíce virus skočit znovu. Dva až tři měsíce je mimochodem dnes mezi vědci nejčastěji zmiňovaná doba imunity vůči covidu-19. Mnohem jistější tedy je dodržovat pravidla tak, jak jsme se to naučili už v březnu roku 2020.

Související…

V odporu proti očkování hraje roli i nocebo. Jde o škodlivý opak placeba
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...