fbpx

Tento článek opravdu není nikým placený, ale je vědecký: Asi jedna třetina lidí, kteří užívali nový lék na léčbu obezity, podle rozsáhlé studie ztratila více než pětinu své celkové tělesné hmotnosti. Vědci tak mohou podle magazínu Science Daily obézním lidem konečně efektivně pomoci, a to bez jakýchkoli chirurgických zákroků

Zveřejněno: 19. 2. 2021

Zjištění rozsáhlé mezinárodní studie, která byla zveřejněna rovněž v odborném magazínu The New England Journal for Medicine, jsou oslavována jako „gamechanger“ pro zlepšení zdraví lidí s obezitou. A mohla by hrát i důležitou roli například při snižování dopadu nemocí, jako je covid-19. Hlavní roli v proběhlé studii hraje lék semaglutid. Ten působí tak, že ovlivňuje regulační systém chuti k jídlu v mozku, což vede ke snížení hladu a ve výsledku i příjmu kalorií. „Zjištění této studie představují zásadní průlom pro zlepšení zdraví lidí s obezitou. Tři čtvrtiny lidí, kteří dostávali 2,4 mg semaglutidu, zhubli více než 10 % své tělesné hmotnosti a více než jedna třetina zhubla více než 20 %,“ uvádí Rachel Batterhamová, endokrinoložka a specialistka na obezitu z University College London, která je jednou z autorek studie, jež zahrnovala téměř 2 000 lidí ze 16 zemí.

„Žádný jiný lék doposud nedosáhl takové úrovně. Poprvé mohou lidé dosáhnout pomocí léku toho, co jinak bylo možné pouze pomocí operace. Dopad obezity na zdraví je velmi znát při onemocnění covid-19, kde obezita výrazně zvyšuje riziko úmrtí pacienta. Stejně tak obezita zvyšuje riziko mnoha závažných onemocnění ohrožujících život včetně srdečních onemocnění, cukrovky, onemocnění jater a některých druhů rakoviny,“ dodává Batterhamová.

Lék na obezitu už se schvaluje

Účastníci studie zhubli průměrně 15,3 kg. Dále u nich došlo ke snížení rizikových faktorů pro onemocnění srdečními chorobami a cukrovkou, konkrétně ke zmenšení obvodu pasu, hladiny tuků, hladiny cukru v krvi a krevního tlaku. V neposlední řadě pacienti zaznamenali zlepšení celkové kvality života. „Jedná se o významný pokrok v léčbě obezity. Semaglutid je již schválen a je klinicky používán v nižší dávce pro léčbu cukrovky, takže jako lékaři už jsme obeznámeni s jeho používáním,“ doplňuje další spoluautor studie, profesor John Wilding z University of Liverpool.

U pacientů užívajících semaglutid byla průměrná ztráta hmotnosti 15,3 kg a index BMI se jim snížil o 5,54. Kontrolní skupina užívající placebo zaznamenala průměrný úbytek hmotnosti o 2,6 kg a snížení BMI o 0,92.

Na základě této studie byl semaglutid předložen k regulačnímu schválení jako lék na obezitu například u Evropské lékové agentury (EMA) a amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Studie ve své třetí a poslední fázi zahrnovala 1 961 dospělých, kteří buď trpěli nadváhou, nebo dokonce obezitou (průměrná hmotnost 105 kg), a probíhala na 129 místech v 16 zemích Asie, Evropy a Severní a Jižní  Ameriky.

Injekce a motivace

Účastníci studie užívali 2,4 mg semaglutidu (nebo odpovídajícího placeba) týdně. Aplikovali si ho injekčně pod kůži podobně, jako si lidé s cukrovkou aplikují inzulín. Proces, který trval 68 týdnů, dokončilo 94,3 % účastníků studie. Ta začala už na podzim roku 2018. Účastníci také každé čtyři týdny absolvovali individuální konzultace s lékaři, kteří jim pomohli dodržovat dietu se sníženým obsahem kalorií, doporučovali zvýšenou fyzickou aktivitu a motivovali je.

U pacientů užívajících semaglutid byla průměrná ztráta hmotnosti 15,3 kg a index BMI se jim snížil o 5,54. Kontrolní skupina užívající placebo zaznamenala průměrný úbytek hmotnosti o 2,6 kg a snížení BMI o 0,92. Ti, kteří užívali semaglutid, také vykázali snížení rizikových faktorů pro srdeční choroby a cukrovku. Semaglutid je už nyní schválen pro použití u pacientů s cukrovkou druhého typu, kdy je obvykle předepisován v nižších dávkách okolo 1 mg. Lék obsahuje sloučeninu podobnou (a napodobující) lidský hormon podobný glukagonovému peptidu-1 (GLP-1), který se uvolňuje do krve ze střeva po jídle. GLP-1 vyvolává úbytek hmotnosti snížením hladu, zvýšením pocitu plnosti, a tím pomáhá lidem, aby méně jedli, a snižovali tak příjem kalorií.

Související…

Tři triky, jak ovlivnit chuť k jídlu: Fungují barvy či intenzita světla
Eva Doležalová

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...