fbpx

Kalifornský psycholog provedl odvážný a pro někoho i velmi užitečný experiment. Výzkumem četnosti užívání toaletního papíru pomáhá lidem vyřešit časté dilema: Kterou kabinu zvolit, když musíte na veřejné záchody?

Zveřejněno: 20. 5. 2021

Představte si nejdříve sami sebe, jak vstupujete na veřejnou toaletu. Zamíříte automaticky ke kabince, která je nejvíce vzdálená od vchodu? Pak určitě nejste jediní. Tedy přesněji „jediné“. Podle webového magazínu New York Magazine je totiž takové rozhodování typické pro ženy, muži mají naproti tomu tendence volit toaletu, která se nachází blíže dveřím.

Nejméně užívaný neznamená nejčistší

Jak ukazuje praxe, mužský výběr je mnohem vhodnější. Podle různých průzkumů je totiž právě přední kabina frekventována nejméně, protože lidé, kteří se vydají na veřejnou toaletu, obvykle v touze po maximálním soukromí míří do zadních částí a ty přední nechávají nepovšimnuté.

Je lepší vybrat kabinu, která se často nevyužívá, ale ani nečistí, nebo zvolit opak, tedy toaletu, která je hojně využívaná i čištěná?

To, že je toaleta méně frekventovaná, ještě podle kardiologa společnosti Sharecare doktora Mehmet Oze nutně nemusí znamenat, že taková toaleta bude i čistší. Kabiny, které se více využívají, se totiž také častěji myjí. Takže teď se v tom vyznejme: Je lepší vybrat kabinu, která se často nevyužívá, ale ani nečistí, nebo zvolit opak, tedy toaletu, která je hojně využívaná i čištěná?

Preference centrálnosti

Světlo do situace vnáší aktuální průzkum, o němž informuje internetový magazín Business Insider. Ten tvrdí, že ve všech případech byste se měli vyhnout kabinám prostředním. Drtivá většina návštěvníků veřejných toalet totiž v nastalém dilematu, kdy zvažují, zda přední nebo zadní, volí zlatou střední cestu a nakonec dají zelenou kabině, která se nachází právě uprostřed.

Pro tento zajímavý fenomén mají psychologové dokonce i název. Říkají mu „preference centrálnosti“. To znamená, že většina z lidí, kteří vstoupili do dveří veřejných toalet před vámi, dali pravděpodobně přednost jedné ze středových kabin a těm bočním se vyhnuli. Podle nového výzkumu je tedy jedno, jestli půjdete do přední nebo do zadní, vyhnout byste se měli hlavně té, co je uprostřed.

Šedesát ku čtyřiceti

Teorii preference centrálnosti potvrdil už v roce 1995 zajímavý experiment psychologa Nicholase Christenfelda, který byl publikován v časopise Psychological Science. Christenfeld požádal o pomoc správce veřejných záchodků na jednom z kalifornských pobřeží. Jeho úkolem bylo po dobu 10 týdnů sledovat, jak často se v každé ze čtyř kabin mění toaletní papír.

Výsledky ukázaly, že prostřední toalety využilo mnohem více lidí. Přišlo se na to podle poměru měněného papíru. Na prostřední kabinky se vyplýtvalo 60 procent nového papíru, zatímco koncovým kabinám se měnilo jen 40 procent. Až tedy zase příště budete váhat, vězte, že se chodí hlavně doprostřed.

Související…

Kde najdeme nejvíc bakterií v koupelně? Prkýnko záchodu to není
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Healthy

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...