fbpx

Chytrolíny, kteří už přišli na to, že covid je jedno velké spiknutí, které má především omezit naše svobody, nemáme jen v Česku. Jsou třeba i v Británii. Tam natáčejí prázdné prostory nemocnic, aby dokázali, že v nich vlastně žádní pacienti nejsou. Neleží dokonce ani na chodbách

Zveřejněno: 15. 1. 2021

Na internetu koluje několik britských videí, která se tváří, že ukazují prázdné nemocnice v období největšího přírůstku nakažených. Má jít o důkaz, že koronavirová epidemie je v Británii přeháněna. Zdravotničtí úředníci varují veřejnost, že jde o fake news, a nabádají Brity, aby dbali vládních doporučení. Jenže proč takovému videu nevěřit, že? Že by nová inspirace pro Václava Klause?

Výkonný ředitel britského zdravotnického úřadu National Halth Service sir Simon Stevens zareagoval pro BBC na fake news o prázdných nemocnicích jednoznačně: „Je to lež.“ Videa zobrazující prázdné nemocnice natáčejí jednotlivci, kteří procházejí tichými chodbami, a zveřejňují je na Facebooku či Twitteru. Jde o díla koronavirových skeptiků, popíračů a aktivistů, bojujících proti bezpečnostním opatřením. Videa byla natočena v desítkách britských nemocnic a některá zaznamenala statisíce přehrání.

BBC vyvrací popírače

Počet pacientů nakažených koronavirem se v posledních týdnech v Británii významně zvýšil a zdravotníci neskrývají obavy, jak se s nárůstem vyrovnají. Kvůli reorganizaci nemocnic, během níž se oddělují pacienti s koronavirem od ostatních, a rušení neodkladné péče za účelem uvolnění kapacity mohou některé části nemocničních budov v současné době opravdu vypadat prázdné. To ovšem neznamená, že nemocnice nejsou zaneprázdněné.

Péče je poskytována v ordinacích a na pokojích pro pacienty, ne na chodbách nebo v čekárnách.

Tým BBC, který se zabývá vyvracením fake news a jejich uváděním na pravou míru, zkoumal zmíněná videa a jejich obsah ověřoval přímo v nemocnicích. Například video zveřejněné na sociálních médiích má ukazovat prázdnou nemocnici Croydon University Hospital s komentářem, který tvrdí, že vláda zveličuje rozsah pandemie. Video zveřejněné na několika anonymních účtech ve třech částech zaznamenalo tisíce zhlédnutí. BBC záměrně nezveřejňuje odkaz, protože nechce tento obsah dál šířit.

 116366677 croydon 1

Prázdný vchod jako důkaz: Sledujte, jak tu nikdo není. Takže není ani žádný covid (převzato z webu BBC)


Doprovodný text u videa každopádně vyzýval ostatní uživatele, aby pod příspěvkem komentovali, že jejich místní nemocnice jsou také prázdné. V reakci na příspěvky k videu nemocnice uvedla: „Na rozdíl od tvůrců videí, která kolují online a tvrdí, že naše nemocnice je prázdná, jsme my extrémně vytížení.“

Facebook už skupinu zablokoval

Video z univerzitní nemocnice Croydon začíná tím, že kamera ukazuje hlavní přijímací místnost s nápisem „Nevstupovat“. V hlavní recepci je uzavřená kavárna a filmující říká: „Nikdy jsem neviděl toto místo tak prázdné.“ Video dále ukazuje prázdné chodby. I k tomu podle BBC existuje logické vysvětlení. Péče je totiž poskytována v ordinacích a na pokojích pro pacienty, ne na chodbách nebo v čekárnách. Video poté ukazuje prostor, který jeho autor označuje za čekárnu pohotovosti. Ve skutečnosti jde pouze o vstup na oddělení. Pacienti přivezení sanitkou nebo pacienti ve vážném stavu se do těchto míst obvykle nedostanou. Po intervenci NHS každopádně už Facebook skupinu „popíračů návalu v nemocnicích“ zablokoval. Stalo se tak den poté, co šéf zdravotnické organizace dementoval jejich obsah.

Další sada videí, která byla zveřejněná na Twitteru tentokrát bez komentáře, ukazuje prázdné chodby nemocnice v Bromley. Video mělo být pořízeno na Nový rok. National Health Service uvádí, že záznam zkresluje to, co se skutečně děje. Hashtag u videí nabádá lidi, aby také filmovali své prázdné nemocnice, ale videa samotná odhalují jen málo pravdivých informací o tom, jak to v nemocnici funguje.

Zaměstnanci bromptonské Princess Royal University Hospital tvrdí, že koronavirová oddělení jsou extrémně vytížená, natočená část tedy neukazuje to, co se skutečně děje na těchto odděleních v posledním měsíci, kdy počet pacientů extrémně roste. 

V březnu loňského roku několik virálních videí podobně ukazovalo prázdné nemocnice po celých Spojených státech, přičemž hashtag „film your hospital“ byl tweetován tisíci twitterových účtů. Právě to vyvolalo trend, který se nyní vrací v jiných zemích. Pokud tedy nemáte co dělat, můžete jít nafilmovat prázdnou ortopedii na Bulovce, pak si dát svařák do kelímku od kafe a zajít na nějakou tu demošku.

Související…

Na opatření by kašlal i Hitler: Jak reagují lidé s temnou osobností na pandemii
Eva Doležalová

foto: Shutterstock a BBC, zdroj: BBC

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...