fbpx

To, jak o svých vztazích a o roli své i partnera přemýšlíme, je nejvýznamnějším faktorem, který nakonec rozhodne o tom, zda ony vztahy přežijí, tvrdí psycholog

Zveřejněno: 3. 4. 2023

Osudy našich vztahů závisí z velké většiny na tom, jak o nich uvažujeme. Negativní myšlenky a způsob, jímž hovoříme sami se sebou, má zase velký dopad na to, jak se cítíme, chováme a nahlížíme na realitu. Takto na stránkách webového magazínu Psychology Today o souvislosti negativního smýšlení a nefungujících vztahů uvažuje psycholog a spisovatel Jeffrey Bernstein. „Naše pocity, nálady a činy jsou řízeny naší samomluvou,“ vysvětluje. „A právě naše myšlenky nám mohou přinést dobrý pocit z partnera a vztahu, pokud jsou pozitivní, nebo zklamání, naštvání a smutek, pokud jsou toxické.“

Pokud si znovu a znovu říkáme, že partner je nezodpovědný a líný, jaké pocity k němu asi můžeme chovat? Samozřejmě, že špatné. Nabudeme dojmu, že jsme se dali dohromady s nezodpovědnou a línou osobou a vztah nám postupně přestane dávat smysl.

Toxické uvažování nám totiž škodí psychicky i fyzicky – můžeme si tak během času způsobit vysoký krevní tlak, nevolnosti, bolesti hlavy nebo i nadváhu.

Pokud si vezmeme do hlavy, že nás partner brzdí, a budeme s těmito myšlenkami interpretovat jeho reakce, budeme se automaticky soustředit na situace a události, které nám to potvrdí. Výsledkem je, že se zase budeme chytat za hlavu a vyčítat si, že jsme zabředli do vztahu, v němž nám ten druhý brání v rozletu. Vytváříme kolem sebe iluzi reality, která nám našeptává, že jsme v životě o něco okrádáni kvůli tomu, že nás naše polovička brzdí.

Toxicita vede k nemoci

Z takového životního přístupu může podle Bernsteina člověk dokonce i fyzicky onemocnět. Toxické uvažování nám totiž škodí psychicky i fyzicky – můžeme si tak během času způsobit vysoký krevní tlak, nevolnosti, bolesti hlavy nebo i nadváhu. Když totiž negativně přemýšlíme, tak se negativně i cítíme, jsme vystresovaní, unavení, depresivní a úzkostliví.

A to, že o partnerovi negativně mluvíme i nahlas, si ani nemusíme uvědomovat, protože o něm takto běžně mluvíme sami se sebou, takže nám to vlastně připadá už úplně normální.

„Toxický rozhovor se sebou samým zároveň neustále tiše, ale silně ovlivňuje to, jak se cítíme a chováme,“ říká Bernstein. Pokud si budeme dokola opakovat a utvrzovat se v tom i během hádek, že partner není schopen se změnit, že nás s ním nečeká nic dobrého a podobně, vytváříme kolem sebe ovzduší, které vnímáme jako realitu, i když realitou ve skutečnosti není. „Je děsivé, že vlastní myšlenky můžeme proměnit v realitu, ale skutečně tomu tak je,“ říká. „To znamená, že když si nepřipadáme atraktivní, můžeme o tom v podstatě svým smýšlením přesvědčit partnera i ostatní,“ dodává.

Kde hledat pomoc

Co s tím ale dělat? Protože toxické myšlenky nezmizí samy od sebe, nemůžeme je ignorovat nebo prostě vytěsnit, to by vedlo jen k tomu, že bychom hledali pomoc jinde – v jídle, alkoholu nebo drogách a utápěli se v úzkostech a depresích. Vypadá to docela beznadějně, Bernstein ale řešení nabízí. Důležité je zarazit situaci dříve, než nás toxické myšlenky ovládnou.

Je zřejmé, že můžeme detoxikovat vlastní myšlení a změnit to, jak události vnímáme.

Bernstein cituje římského filosofa Epicteta, který řekl, že člověka nevyrušují samotné události, ale jeho vnímání událostí. „Pokud měl Epictetus pravdu, a já myslím, že měl, pak je zřejmé, že můžeme detoxikovat vlastní myšlení a změnit to, jak události vnímáme,“ vysvětluje. Máme si představit svobodu, kterou bychom si mohli užívat, kdybychom neustále za něco nelynčovali sebe nebo partnera. Máme prý přemýšlet o tom, o kolik lépe bychom se cítili, kdybychom věnovali pozornost tomu dobrému a ne špatnému.

Věřit hlavně v sebe

Místo toho, že jsme nezodpovědní, si říkejme, že jsme udělali chybu, a alespoň se z ní můžeme poučit. Když máme tendenci se peskovat za lenost, uvědomme si, že i my potřebujeme odpočívat. Místo selhání nebo neúspěchu si řekněme, že to alespoň zkoušíme a neusínáme na vavřínech, a rozhodně máme blíže ke zdárnému konci a vyřešení.

Věřme zkrátka tomu, že zvládneme detoxikovat své myšlenky, a ono se to podaří. Věřme tomu, že se s partnerem díky tomu můžeme cítit dobře. „Schopnost přemýšlet a pracovat se svými toxickými myšlenkami je klíčem k dobrému pocitu ze sebe i ostatních. Je to také klíč k pozitivní akci. Použitím zdravějších, realističtějších a pozitivnějších dovedností myšlení budeme schopni zbavit svůj život toxických myšlenek, které podkopávají naše štěstí,“ uzavírá psycholog. 

{siouvisející}

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...