fbpx


Ve čtvrtek 3. prosince Česko znovu otevřelo malé obchody, hospody, bary a restaurace. Už o víkendu se ale objevovaly hlasy, že jsme se "možná trochu unáhlili". O tom, zda je koronavirová situace pod kontrolou, nebo jestli jsme měli bez hospod ještě pár dní vydržet, jsme si povídali s virologem Liborem Grubhofferem a Jiřím Černým

Zveřejněno: 7. 12. 2020

S profesorem Liborem Grubhofferem i doktorem Jiřím Černým jsme debatovali v anketě o rozvolňování už na konci listopadu. To, o čem jsme tehdy pouze polemizovali, tedy o otevření obchodů a restaurací, se mezitím stalo skutečností. Zajímavé nebo možná varující je, že v den, kdy jsme s velkou slávou nalezli do obchodů a hospod, byly počty nakažených koronavirem za den vyšší než v den, kdy došlo k jejich uzavření.

Nebude se tedy teď opakovat letní scénář? Máme se bát lednové třetí vlny? Na naše otázky opět odpovídali virolog a ředitel Biologického centra AV ČR profesor Libor Grubhoffer a evoluční virolog z Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze Jiří Černý. 

Epidemie v Česku před otevřením prokazatelně slábla. Podle systému PES jsme se ze čtvrtého stupně přesunuli do třetího. Myslíte, že bylo rozhodnutí o otevření obchodů, restaurací a služeb rozumné?

LG: Hodnotou rizikového skóre jsme se posunuli do třetího stupně. Víme však, že jsou regiony, kde je situace mnohem složitější, a tak bychom měli být maximálně ostražití. Je zřejmé, že čas předvánočních nákupů urychlil rozhodnutí vlády uvolnit pandemická opatření. Domnívám se, že je dobře, že budou otevřeny menší obchody, velké nebezpečí ale vidím v přecpaných nákupních centrech.

Je to začarovaný kruh v zemi se zanedbanou ekonomickou kulturou.

Viděli jsme to během prvního adventního víkendu v supermarketech. Nevšiml jsem si, že by snížení počtu nákupních vozíků vedlo k proklamované redukci nakupujících zákazníků uvnitř supermarketů, spíše naopak, leckde to bylo hotové boží dopuštění. A tak nelze než konstatovat "uvolnění ano, ale rozumně". A hlavně se musíme chovat rozumně my zákazníci a dodržovat důsledně pravidlo 3R.

Abychom neprožívali dramatické Vánoce, musíme si pro letošek rozhodně odpustit setkávání s přáteli, vyhledávání společenských akcí, jakkoliv v rozsahu povoleného počtu jedinců. Snažme se využít složitosti pandemické situace ke klidnému prožití vánočních a novoročních svátků v nejužším rodinném kruhu.

JČ: Já jsem příznivcem opatrného rozvolňování. Musí se ale opravdu postupovat opatrně a musí bezchybně fungovat systémy chytré karantény, jako je rychlé testování jedinců, u nichž je podezření na nákazu, rychlé trasování jejich kontaktů a podobně. V říjnu jsme byli svědky zahlcení systému, a proto pevně doufám, že pokud se odpovědné osoby rozhodly pro rozvolnění, systém je již nyní plně funkční. Sám nemám ale žádné bližší informace o aktuálním stavu epidemiologického dohledu.

Každopádně tu tedy ale zvítězila snaha vlády vyhovět volání po otevření služeb...

LG: Z epidemiologického a virologického pohledu je rozhodnutí o uvolnění opatření opravdu velmi problematické, a tak je zřejmé, že na pozadí jsou ekonomické a politické důvody. Ty jsou ostatně propojené, volání prodejců a živnostníků po znovuotevření provozoven je často jejich zoufalým voláním o záchranu, vládní politici jim rádi ustoupí, neboť nezvládají zajišťovat ekonomická opatření na záchranu podnikatelů. Je to začarovaný kruh v zemi se zanedbanou ekonomickou kulturou.

JČ: Pokud to systém PES umožňuje, tak je myslím pozvolné a obezřetné rozvolnění na místě. Toto rozvolnění může fungovat i jako zatěžkávající zkouška pro systém PES, která ukáže, jestli je skutečně nastaven dobře, nebo jestli je nutné jej přepracovat.

V Asii každopádně už probíhá třetí vlna epidemie a zdá se, že je zatím nejhorší. Nečeká Česko podobný scénář? Nebude rozvolnění následovat lednové zavření?

LG: Následkem současného rozvolňování bude opět nárůst počtu nemocných, těžce nemocných a umírajících obětí covidu-19. Domnívám se, že se nebude jednat o třetí vlnu, ale o vzedmutí stávající podzimní druhé vlny někdy v půlce ledna 2021. Třetí vlně by musel předcházet útlum pandemie podobný tomu z uplynulého léta a k ničemu takovému tentokrát nesměřujeme. Počty nemocných se budou držet na relativně vysoké úrovni i nadále, to znamená, že pandemická křivka bude i nadále oplošťována pozvolně.

JČ: Doufám, že to další zavírání nebude už nutné. Znovu ale říkám, že musíme postupovat pomalu a opatrně. Boj se současnou pandemií se nesmí zvrhnout v jakýsi jojo efekt, kdy bezuzdné uvolnění budou střídat velmi přísná omezující opatření. Toto opravdu není dlouhodobé řešení. Je nutné v systému nastavit taková pravidla, která jsou účinná. To znamená, že jejich dodržování nepovede k riziku zahlcení zdravotního systému a bude možné je dodržovat v dlouhodobém měřítku.

V současné době jsou již na dohled účinné vakcíny, ale i tak je nutné si uvědomit, že k zvládnutí epidemie povede ještě dlouhá cesta, a je nutné nastavit opatření tak, aby byla dlouhodobě udržitelná, a připravit sérii případných protivirových opatření, která by ale už na společnost dopadla v co nejmenší míře.

Jak se tedy chovat, abychom se té avizované třetí lednové vlně  či vzedmutí té druhé vlny vyhnuli?

LG: Museli bychom se maximálně umravnit, pokud jde o dodržování hygienických pravidel, ale ani to by nestačilo. Budeme potřebovat testovat rizikové skupiny obyvatel, jako jsou senioři a rizikové profesní skupiny, tedy zdravotníky, učitele, personál v sociálních zařízeních, personál v obchodních centrech, také pacienty v čekárnách lékařských ordinací a další rychlými antigenními testy, pokud možno bezplatně. To je jediná cesta k eliminaci nečekaných vzplanutí ohniskových epidemií a k držení pandemie na uzdě až do očkování účinnou vakcínou proti covidu-19.

JČ: Zodpovědně. Mluvím o zodpovědnosti, která se odvíjí od každého jednotlivého občana, a potom o zodpovědnosti ze strany státu. Jako jednotlivci se musíme držet známého pravidla 3R, roušky, mytí rukou, rozestupy. Pokud existuje podezření, že bych mohl být infikován, je třeba nechat se ihned testovat, dodržovat karanténní opatření a podobně. Myslet si, že to přeci zvládnu nějak sám, je nesmysl a zároveň to ohrožuje mé blízké z rizikových skupin.

Z hlediska zodpovědnosti státu je nutné tlačit na to, aby byl zajištěn dostatek odběrových míst, správná logistika odebraných vzorků, dostatečné a včasné testovací kapacity, fungující systém pro monitoring kontaktů nakažených jedinců a podobně. Důležité je i včasné sdílení dat o počtu nakažených v jednotlivých lokalitách a časech, o počtech hospitalizovaných pacientů, počtech úmrtí a podobně. Tato data jsou důležitá, aby odborná veřejnost mohla pomoci státním orgánům s případným modelováním dalšího postupu epidemie a podat i včasná varování před problémy, které by mohl oficiální systém přehlédnout.

Související…

Užijeme si Vánoce navzdory covidu? Odpovídají Rastislav Maďar, Libor Grubhoffer a Jiří Černý
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...