fbpx

Co se děje na Facebooku? Proč telefon u ruky zhoršuje pracovní i mentální výkon 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Zaměstnanec na poradě, který prochází statusy na sociálních sítích, může sice vypadat důležitě, ale z porady si neodnese nic. Jen zanesený mozek

Zveřejněno: 3. 12. 2021

V roce 2016 Američané podle výzkumu profesora Laryho Rosena odemykali svůj mobilní telefon 56krát denně, v roce 2018 už to bylo 73krát za den. Mít telefon neustále u ruky, i když děláme zrovna něco jiného, ale není vždy úplně prospěšné. Naopak. Může to mít dlouhodobě škodlivý vliv na naši mentální kapacitu a paměť. Podle aktuální studie Kevina Madoreho a jeho kolegů z katedry psychologie na americkém Stanfordu je multitasking s telefonem příčinou snížené mentální kapacity, tedy ztráty pozornosti a obtíží s pamětí. „Z toho usuzujeme, že bychom měli být opatrnější s tím, jak a kdy využíváme telefony a jiná chytrá zařízení,“ říká Madore.

Madore vybral skupinu 80 mladých lidí, kteří o sobě tvrdili, že multitasking provozují, a provedl s nimi testy paměti. Vědci se zaměřili hlavně na tu část paměti, která pomáhá ukládat každodenní události. Účastníci testu během dne dostali ke zhlédnutí několik obrázků, které si později měli vybavovat. Vědci přitom po celou dobu sledovali elektrickou aktivitu mozku a pohyby očí.

Neudržitelná pozornost

Výsledek testů potvrdil, že každodenní multitasking je spojený se ztrátami pozornosti, nesoustředěností a zapomínáním. Čím více se během nějaké činnosti věnujete telefonu nebo tabletu, tím horší skóre koncentrace a paměti v testech budete mít.

Nejlépe si vedli účastníci, kteří měli při plnění úkolů telefon schovaný v jiné místnosti. Nejhůře na tom byli ti, kteří měli telefon na stole.

„Myslím, že pokud si uvědomíme naši pozornost a omezíme potenciální rozptýlení, naše paměť bude lépe připravená a naše mysl přestane skákat z jednoho podnětu na druhý,“ uvažuje Madore a dodává: „Je nesmírně důležité neprovozovat multitasking například během školení nebo konference v online prostředí.“

To, v jakém stavu je naše mentální kapacita, naše paměť a soustředění, má velký vliv na naši schopnost se učit, uvažovat a myslet kreativně. Když se nám nedaří udržet pozornost a neustále pracujeme s chytrým telefonem, zahráváme si s tím, že to na nás bude mít dlouhodobý vliv. A není to jenom o sjíždění sociálních sítí na chytrém telefonu během pracovního mítinku. Rozhodně nestačí otočit displej telefonu, ztišit oznámení a dále si ho ponechat vedle sebe.

I odložený ruší

V rozhovoru pro Harvard Business Review se Adrian Ward, psycholog na univerzitě v texaském Austinu, vyjádřil, že pouhá přítomnost telefonu na stole se negativně projeví na našem uvažování a řešení úkolů. Ward provedl jednoduchou studii. Účastníci studie byli rozděleni na tři skupiny. Jedna měla na stole telefon s vypnutým vyzváněním a vibracemi, druhá jej měla ztišený v kapse a třetí měla ztišený telefon v jiné místnosti. Skupiny dostaly test, který měřil mentální kapacitu účastníků, tedy schopnost řešit úkoly, logické problémy, paměť či pozornost.

Je to stejná situace, jako když si s někým povídáme, zaslechneme mimoděk naše jméno a otočíme se.

Nejlépe si vedli účastníci, kteří měli při plnění úkolů telefon schovaný v jiné místnosti. Nejhůře na tom byli ti, kteří měli telefon na stole. Pouhé ponechání telefonu na stole vedlo ke zhoršení mentálních schopností. Stejně špatných výsledků dosahují lidé, kteří trpí třeba nedostatkem spánku.

Proč nás tedy chytré telefony ruší, i když nevydávají žádný zvuk a nevidíme na jejich displej? Psychologické výzkumy ukazují, že lidé automaticky věnují velkou pozornost věcem, které jsou pro ně důležité. Telefon je pro mnoho lidí velmi důležitý, a tak se jej naučíme vnímat. Je to stejná situace, jako když si s někým povídáme, zaslechneme mimoděk naše jméno a otočíme se.

Dát je z dohledu

Vypadá to, že pouhá přítomnost chytrého telefonu aktivuje náš mozek, aby se soustředil na volání našich jmen, respektive oznámení o příchozí zprávě. Možná se vám někdy stalo, že jste zaslechli vyzvánění, ačkoliv na displeji žádný nepřijatý hovor nebyl. Když máte telefon vedle sebe, ale snažíte se věnovat nějaké práci, stojí vás to nesmírnou energii, abyste odolali onomu vábení prohlédnout si, „co je nového“.

Chytré telefony mají určitě klíčovou roli v našem životě. Používáme je ke kontaktování starých známých nebo k získání informací. Je praktické, že telefon využíváme, na tom není nic špatného. Ale měli bychom mít na paměti, že telefon není vždycky nezbytný pro naši práci. Nemusíme jej neustále kontrolovat. Vlastně je docela dobrý nápad, když jej při práci dáme někam mimo náš dohled.

S ohledem na toto zjištění můžeme dosáhnout maximální produktivity tím, že si jasně stanovíme časové období, kdy se od svých telefonů oddělíme. To nám umožní pracovat na daných úkolech mnohem lépe a hlouběji se nad nimi zamýšlet. Podle Warda je dokonce lepší organizovat pracovní schůzky bez telefonů, tedy i bez vábení ke sjíždění sociálních sítí. Schůzky pak mohou být efektivnější a kreativnější. „Všichni můžeme zvládat náš každodenní život lépe, pokud jenom odložíme naše telefony. A navrhuji, aby to bylo pěkně daleko,“ zakončuje Ward.

Související…

Je závislost na telefonech špatná, když je závislost na knihách dobrá?
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: NewScientist

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...