fbpx

Zveřejněno: 3. 7. 2017

Máte pocit, že se veškerá kultura děje v Praze? Nebo snad ve Varech? Nikoli. Souborem klasických koncertů zahájil 12. ročník festivalu Za poklady Broumovska.  Jedinečný seriál českých i zahraničních interpretů vážné hudby láká především na jedinečnou atmosféru barokních kostelů v chráněné krajinné oblasti Broumovska ve východních Čechách, kde se koncerty odehrávají. A vstupné? Je dobrovolné a bude použito právě na pomoc těmto architektonicky ojedinělým kostelům.

Koncerty se konají každou prázdninovou sobotu od 18 hodin v jednom z deseti místních kostelů. Festival svým představením zahájili uznávaný český hobojista Vilém Veverka a Ensemble 18+.

Na dalších koncertech se v broumovských kostelech můžete setkat s uměním harfenistky Kateřiny Englichové, renomované operní pěvkyně Simony Houda-Šaturové, izraelského hornisty Saar Bergera nebo s koncerty Zemlinského kvarteta a Martinů Voices. Sérii vystoupení ukončí 2. září v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově Jazzová mše Karla Růžičky s Kühnovým smíšeným sborem.

Festival doprovodí mezinárodní Letní hornové kurzy, které se uskuteční 7. – 12. srpna v broumovském klášteře. Účastníci kurzů se mohou těšit na výuku pod taktovkou izraelského hornisty Saar Bergera a  českých hornistů Zuzany Rzounkové a Petra Hernycha. O klavírní doprovod se postará Jana Goliášová.

broumov1

Výtěžek koncertů jde na broumovské kostely

„Festival Za poklady Broumovska přináší posluchačům koncerty s kvalitní klasickou hudbou a kvalitními interprety. Zároveň slouží obnově krásných barokních kostelů. Na Broumovsku se také velmi intenzivně pracuje na podpoře regionu, i v neziskové oblasti, což jsou aktivity, kterých si vážím. A to jsou hlavní důvody, proč jsme velmi rádi festival letos podpořili. K Broumovu mám navíc velmi blízký vztah,  protože bydlím v Jestřebích horách, na pomezí Broumovska a Trutnovska, je to krásná část našeho pohraničí a velmi rádi tam jezdíme,“ uvedl partner festivalu Rudolf Kasper.

broumov2

Harfenistka Kateřina Englichová bude ozdobou i 12. ročníku festivalu

Dvanáctý ročník festivalu podpořily kromě společnosti Kasper také firmy Veba, Raiffeisen Leasing a Hobra-Školník, svůj patronát nad ním převzaly Státní fond kultury ČR, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích.

 

Aktuální informace naleznou zájemci na webových stránkách festivalu.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...