fbpx

Psychologové tvrdí, že za naše živé a nepříliš přitažlivé sny může hlavně sociální distancování

Zveřejněno: 20. 12. 2020

Spánek by měl být vítanou úlevou od každodenního stresu, ve kterém v současné době jsme. Nová studie však naznačuje, že ani během něj nemůže mysl uniknout realitě. Výzkum zveřejněný v časopise Frontiers in Psychology odhalil, že mnoho lidí má nyní sny a noční můry spojené právě s pandemií. A nejsou to zrovna sny pěkné.

Například studie provedená ve Finsku sledovala během omezení pohybu kvůli epidemii koronaviru po šest týdnů 811 obyvatel. V průběhu si účastníci zaznamenávali, kolik toho naspali a také obsah všech svých snů. Téměř třetina respondentů uvedla, že se v noci budili častěji než během svého předepidemického spánkového režimu. Více než čtvrtina účastníků výzkumu měla více nočních můr. Noční můry byly častější u těch respondentů, kteří zároveň uvedli zvýšenou hladinu stresu.

Apokalyptické sny

Vědci také zaznamenali specifické vzorce snů souvisejících s epidemií. „Témata jako selhání sociálního distancování, nákaza koronavirem, osobní ochranné prostředky, dystopie a apokalypsa byla označena jako pro pandemii specifická,“ napsali autoři studie.

V reportech o snech se začaly objevovat různé druhy hmyzu a jejich rojení, hromady kroutících se červů či armády švábů.

„Ve skutečnosti nevíme, jaké jsou biologické funkce snů,“ prohlašuje doktor Kevin Nelson, neurolog z University of Kentucky, který se na studii podílel. „Sny byly vždy celkem nelogickým zobrazením obav, které nás pronásledují,“ řekl Nelson. Finský výzkum přitom identifikoval 33 různých snových vzorů, z nichž více než polovina souvisí s epidemií.

Hmyz i příšerky

Doktorka Deirdre Barrettová, psycholožka působící na Harvardu, shromáždila od začátku epidemie více než 10 000 reportů o snech lidí z celého světa. Také ona našla vzorce, které korelují se strachem z koronaviru. Jde jednak o sny týkající se onemocnění koronavirem a také o metaforické sny, které zahrnují přírodní katastrofy nebo násilí.

Když zabily jednu osobu, mohly skočit až šest stop (tedy skoro dva metry) k dalšímu člověku.

Na začátku epidemie doktorka Barrettová prohlásila, že lidé hodně sní o hmyzu a příšerách. V reportech o snech se začaly objevovat různé druhy hmyzu a jejich rojení, hromady kroutících se červů či armády švábů. Doktorka Barretová pak celkem vtipně dodala, že o neškodných broučcích, jako jsou berušky, se lidem nezdá.

Jedna osoba ohlásila zvlášť děsivou noční můru, která měla přímé vazby na sociálně distanční opatření. Tento sen zahrnoval napadení neviditelnými příšerami. Když zabily jednu osobu, mohly skočit až šest stop (tedy skoro dva metry) k dalšímu člověku.

Zkuste to bez zpráv

Jak je možné se nočním můrám bránit? Existují triky, jak nastavit mysl tak, aby bylo možné prožít zdravý a uvolňující spánek. Je doporučováno vyhýbat se sledování zpráv nebo sociálních sítí v noci před spaním či využití meditačních technik, které „vypnou“ část mysli, jež se před usnutím věnuje obavám z následujícího dne.

Doktorka Barrettová doporučuje vizualizovat si před spaním to, o čem chcete, aby se vám zdálo. Může to být blízký člověk, se kterým během epidemie nemůžete být, nebo místo, které byste po skončení epidemie chtěli navštívit. „Vyberte si jednu věc, na kterou pak mysl soustředíte,“ radí doktorka Barrettová. Tím vytvoříte negativním myšlenkám mnohem příjemnější konkurenci.

Související…

Mohou za problém rozdělené společnosti politici? Spíš jde o reakci na nejistotu
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: NBC News

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...