fbpx

Zveřejněno: 13. 1. 2018

V minulém článku jsme psali o tom, jak pomoc druhým může zpříjemnit náš život. A dvojnásobně to platí, když přispíváme na konkrétní projekty, u nichž můžeme lépe sledovat dosah své pomoci. Našli jsme několik zajímavých iniciativ, které vás možná chytnou za srdce a rozhodnete se je podpořit.

Leden, jakožto první měsíc v roce a symbol nových začátků, je ideálním obdobím, kdy můžeme své peníze i čas věnovat druhým, a tak si dopřát dobrý pocit a možná i vylepšit karmu. Ostatně oblastí, kde je potřeba přiložit ruku či peníz k dílu, je nespočet.

Záchrana jídla i pralesů

Každý rok se v Severní Americe a Evropě vyhodí jídlo, které by třikrát nakrmilo všechny hladové světa. Plýtvání potravinami je v současnosti velmi diskutovaný problém, který se snaží mnoho organizací řešit. Asi tou nejznámější u nás je iniciativa Zachraň jídlo. A právě její projekt Paběrkování si určitě zaslouží pozornost. Pravidelně dobrovolníci vyjíždí na pole a sbírají plodiny, které by zde po sklizni zůstaly, především protože nevyhovují z estetického hlediska. Shromážděné brambory, mrkve, kedlubny, ale třeba i jablka se následně odvezou do potravinové banky, která je dále přerozděluje potřebným. Dosud bylo touto cestou zachráněno na 15 tun jídla.

Pralesy v Indonésii jsou domovem mnoha ohrožených druhů, jako jsou například tygři, orangutani a sloni. Oficiální údaje však ukazují, že během několika málo let zmizela více než polovina tohoto vzácného biomu a vysokou rychlostí jsou i jeho ostatní zbytky převáděny na palmové či akáciové plantáže. Rychle postupující deforestace má na svědomí rozsáhlé požáry rašelinišť, které hubí zvířata a lidem způsobují plicní i srdeční problémy. Finančním příspěvkem můžete pomoci přesvědčit velké společnosti, aby další kácení a vypalování pralesů zastavily.

profimedia 0277818121

Deštné pralesy jsou v ohrožení

Pro děti i seniory

Podle statistik trpí určitým typem zdravotního postižení přibližně každý desátý Čech. Tým osobních asistentek pomáhá postiženým dětem i nemocným seniorům, aby mohli žít co nejběžnějším způsobem života. Mezi klienty často patří lidé s dětskou mozkovou obrnou, autismem, Alzheimerovou, Parkinsonovou chorobou či roztroušenou sklerózou, kteří mají sníženou schopnost pohybu, či pro ně není snadné zařadit se do společnosti.

Nezisková organizace Zdravotní klaun je uznávaná nejen u nás, ale i v zahraničí, profesionální klauni mají dokonce certifikát potvrzující jejich odborné vzdělání. Tito lidé pak navštěvují nemocnice, obveselují pacienty a snaží se tak přispívat jejich lepšímu fyzickému i psychickému stavu. V současné době v Čechách působí 86 zdravotních klaunů, kteří pravidelně navštěvují 64 nemocnic a 7 domovů pro seniory. Sdružení můžete podpořit finančně, a pokud si troufáte, můžete se stát i členem fauního sboru.

profimedia 0346597288

Divoká zvířata v cirkusech trpí

Zvířata v cirkusech

V ČR existuje v současnosti asi 30 tradičních cirkusů. V nich jsou stále využívána divoká zvířata, která zde trpí stresem z opakovaných transportů, vězněním v klecích a krutou drezurou. Navíc tato zařízení deformují pohled dětí na zvířata a jejich potřeby. Zákaz těchto cirkusů už byl schválen v mnoha světových zemích včetně Velké Británie, Číny, Bolívie, Rakouska či Indie a hnutí Svoboda zvířat usiluje o to, aby se Česká republika stala další z nich. Kampaň můžete podpořit na jejím oficiálním webu Nedělej  cirkus se zvířaty.

Výše uvedeným projektům můžete pomoci  finančně na stránkách darujme.cz, zapojit se jako dobrovolník, nebo se stát ambasadorem výzvy na vybrané společenské akci. Další projekty z různých odvětví najdete zde.

foto: Profimedia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...