fbpx

Publicistka Markéta Lukášková píše v eseji o tom, proč je u nás důležitější lépe vypadat než být zdravý

Zveřejněno: 26. 8. 2020

Ve filmu Ďábel nosí Pradu zaznívá věta, na kterou si při čtení bulváru a sociálních sítí často vzpomenu. Když postava asistentky Emily neustále řeší, jestli je dostatečně štíhlá a prohlásí: „Ještě střevní chřipku a jsem na svojí vysněný váze.“

Číslo na váze je nejdůležitější údaj v životě všech, co chtěj něco znamenat ve světě, kterej nic neznamená. Kdybyste se vyptali na seznam tří největších přání kohokoli z českýho šoubyznysu nebo sociálních sítí, bylo by to: střevní chřipka, role v novym muzikálu Michala Davida, spolupráce s práškama na praní. Číslo, který ukazuje váha, je alfou a omegou životů všech, co se chtějí prosadit ve společnosti nebo nasbírat tisíce followerů.

Jak ona to zhubne?

Představuju si život průměrný modelky z Horní Dolní, jež se neprobojovala ani skrz casting na Českou Miss ve vestibulu metra, která se pak exkluzivně vysílá na Šlágr TV. Ráno si stoupá na váhu, zjišťuje, že má o dvě kila více než včera večer. Okamžitě obvolává všechny bulvární redaktory v zemi, kteří už si vyplýtvali svoji denní dávku kreativity na článcích typu „Šok! Dominika Gottová hořela v domě, kam se přestěhovala bývalá partnerka muže, jehož sestřenice se mihla v záběru společně s Palem Haberou.“

Číslo na váze je pro český šoubyznys všechno, takže je fuk, jestli čtyři kila ztratíte tím, že si useknete ruku, držíte tejden hladovku nebo si uvaříte něco novýho od Babici.

„Přibrala jsem dvě kila!“ křičí děvče do telefonu a zpráva následně vychází jako otvírák na bulvárním webu, který si přečtete přímo na doméně Seznam.cz. Tato brána do českého internetu tak oznamuje milionům uživatelů, že dotyčná dívka s označením modelka či přítelkyně fotbalisty se pravděpodobně nebyla dva dny vykadit, čtenáři na to klikají jak šílení a okamžitě si pokládají otázku: JAK TO ZASE ZPÁTKY ZHUBNE? A podobné otázky si kladou v podstatě kdekoliv, kam kliknou. Dozvídají se, kolik kilogramů během karantény, Vánoc, dušiček, výročí výstřelu z Aurory a premiéry nového muzikálu Michala Davida přibrali herci, herečky, zpěváci, zpěvačky, produkční, moderátoři, modelky, kulisáci a biletáři. Záhy se ale naštěstí také dozvídají, jakou metodou dotyční zhubli.

Číslo je všechno

Číslo na váze je pro český šoubyznys všechno, takže je fuk, jestli čtyři kila ztratíte tím, že si useknete ruku, držíte tejden hladovku nebo si uvaříte něco novýho od Babici. Zdraví se neřeší, udržitelnost diet se neřeší, jestli zhubli vodu nebo svaly, se neřeší, číslo na váze je všechno. Někteří jsou v rámci placené spolupráce schopni měsíce jíst prášek smíchaný s vodou, co „chutná jako skutečné jídlo“, jiní přísahají na hubnoucí tablety, spalovače a další preparáty, díky kterejm má jejich moč cenu zlata.

„Nejvíc se mi osvědčilo nejíst po šesté hodině“, „Vyřadila jsem pečivo“, „Jím pravidelně pětkrát denně“ či „Zhubla jsem díky akupunktuře“ jsou šlágry titulků v jakékoliv sezoně, komukoliv se podaří shodit, je oslavován, vzýván, dáván na odiv a je úplně fuk, že dotyční mají IQ nižší než vysněné číslo na váze, protože lidi to čtou a potřebujou.

To, co na dlouhodobej úbytek váhy a pěkný tělo zabírá, totiž žrát zdravě a cvičit, se nikde nedočtou, protože to vyžaduje vůli a odhodlání. Třeba se jednou všichni dočkáme dne, kdy za vrchní dietology v Český republice nebudou považovaný Alice Bendová, Eva Decastelo a Barbara "jím-jen-oříšky-a-piju-víno" Nesvadbová. A třeba pak konečně jednou nevyhrajeme mistrovství světa v rakovině, obezitě a cukrovce. Držme si ty naše oplácaný palečky.  

Související…

Víte, kdo manipuluje s vaším chováním? Jsou to střevní bakterie
Monika Kovačková

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...