fbpx

Pokud chcete zůstat "šlang", měli byste v kuchyni či restauraci preferovat modrou nebo zelenou barvu a jíst nejlépe při svíčkách. A pozor, vestoje máte pocit, že je všechno tak nějak chutnější

Zveřejněno: 4. 9. 2020

Kam po celodenní práci vyrazit na jídlo? Nejspíš si vyberete podnik, ve kterém vám minule chutnalo. Vracíte se ale opravdu za dobrým jídlem, nebo jste jen podlehli trikům, jak ošálit naše smysly? Podívejme se na pár známých i nových objevů, které zjišťují vliv prostředí na náš apetit. Několik nedávných výzkumů odhalilo, jak si restaurace a občerstvení hrají s naší chutí k jídlu.

Hra s barvami

Tady to budeme mít jednoduché. Loga řetězců s rychlým občerstvením jsou často červená. A červená figuruje i v jejich interiérech, na obalech a podobně. Proč? Protože červená barva jednoduše zvyšuje naši chuť k jídlu. Když ji vidíme, dostává se nám víc energie. Jde o podobný mechanismus, jako když stojíme před krásně prostřeným stolem. Náš mozek dostává okamžitý impulz a dostáváme hlad. Podle nedávné studie je vnímání našeho oka nastaveno na vyhledávání zvláště výživných bobulí a ovoce. Není náhoda, že toto jídlo je většinou červené. 

Pokud chcete svůj apetit držet na uzdě, obklopte se odstíny modré a zelené. Modrá barva potlačuje chuť k jídlu a snižuje pocit hladu.

Mechanismus našeho vidění je založený na třech barvách, které naše sítnice vnímá. Díky tomu můžeme odlišovat velké množství barev. Nejlépe je naše oko vybaveno pro rozpoznání zelené a červené. Zatímco zvířata spoléhají hlavně na čich, pro nás je velmi důležitý vizuální dojem. Podle barvy hledáme v potravě to, co nás zajímalo z evolučního hlediska nejvíce, a to je vysoká nutriční hodnota, kalorie a proteiny. Hledáme zkrátka červenou.

Pokud chcete svůj apetit držet na uzdě, obklopte se odstíny modré a zelené. Modrá barva potlačuje chuť k jídlu a snižuje pocit hladu. Zelená, barva nevýživného listového salátu, je barvou rovnováhy a relaxace, ale naší chuti nepřidá.

Večeře při svíčkách

Když nechcete během večera sníst velké množství jídla, zkuste ztlumit osvětlení. Ukazuje se, že intenzivní světlo může zvýraznit barvy, které vnímáme, a pak se začínáme řídit vizuálním dojmem, takže jedí spíše naše oči. Z tohoto poznatku mohou těžit některé restaurace, protože intenzivnější barvy zvýší naši chuť k jídlu, i když gurmánský zážitek není kdovíjak velký.

Naopak, pokud si připravíte večeři při svíčkách, vizuální stránka ovlivňující chuť nebude v pozoru a nebudeme tak náchylní se přejídat.

Pojďte si u nás postát

Nová studie zveřejněná v časopise Journal of Consumer Research popisuje, jak naši chuť může ovlivnit i to, zda u jídla sedíme nebo stojíme. V poslední době se objevuje trend jíst vestoje.  Ať už si vzpomeneme třeba na food trucky, pouliční občerstvení nebo různé recepce. Spousta zaneprázdněných lidí také preferuje jíst za pochodu. Může to mít vliv na naši chuť?

Je-li váš cíl omezit přísun jídla a následně zlepšit svoje zdraví, zkuste tedy jíst vestoje. Podle výzkumu má vzpřímený postoj u jídla příznivé účinky na naše zdraví.

Vědci zjistili, že pokud stojíme, naše tělo je více ve stresu, a proto jsou smyslové senzory v mírném útlumu. To způsobuje, že při jídle vestoje se nám výborné jídlo a pití zdá méně chutné. Na druhou stranu, když jíme ve stoje jídlo, které svojí chutí zas až tolik nevyniká, zdá se lepší, než doopravdy je.

Tenhle princip funguje, i když vám třeba v samoobsluze nabízejí vzorky jídla zdarma. Možná se vám budou zdát chutnější, ale doma v klidu u stolu už si dobrotu tolik nevychutnáte. Tento objev mohou využít také maminky. Brokolice, špenát a jiná dětem podezřelá jídla by mohla kvapem zmizet, když by děti u jídla stály. To samé se dá využít u podávání léků, které zrovna nemají dobrou chuť. Pokud se také sami rozhodnete jíst u baru nebo na méně pohodlných židlích jídlo, které byste v útulném prostředí raději smetli pod stůl, tak je náhle chutnější. 

Je-li váš cíl omezit přísun jídla a následně zlepšit svoje zdraví, zkuste tedy jíst vestoje. Podle výše zmíněného výzkumu má vzpřímený postoj u jídla příznivé účinky na naše zdraví. Může se například zlepšit krevní oběh, snížit riziko rakoviny a jiných chorob. Pokud si ale chcete pochutnat, měli byste si alespoň jednou za čas dopřát pohodlné posezení u oblíbeného jídla. Koneckonců, požitek z dobrého jídla patří k radostem života, ať už je červené, zelené nebo při svíčkách.

Související…

Pandemie nás vrátila k zahradničení: Co se vyplatí pěstovat a proč kupovat půdu
Jan Müller

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...