fbpx

S psycholožkou a garantkou Projektu sebedůvěry Dove Šárkou Kučerovou o tom, jaké mohou mít občas nevinné a jindy cílené poznámky či komentáře matky vliv na sebevědomí dospívající dívky

Zveřejněno: 7. 5. 2021

Na sebedůvěru dětí mají od počátku zásadní vliv matka s otcem. To, jakým způsobem s potomky komunikují, pomáhá utvářet osobnost dítěte a také jeho důvěru v sebe sama. Většinu z toho se rodiče učí za pochodu, improvizují a něco přebírají ze svého vlastního dětství. Není ostuda, že si občas nevědí rady a potřebují se poradit. Přinášíme proto malý přehled toho, které věty byste měli ze svého slovníku vyloučit, když chcete, aby z vaší dcery vyrostla sebevědomá žena.

Kritickým obdobím budování sebedůvěry je puberta. Děvčata během ní hledají svou identitu, cestu, kterou by se chtěla ve svém životě začít ubírat. Níže zmíněnými větami jim toto putování můžeme zkomplikovat víc, než si myslíme. 

• Nejez tolik, nebo budeš tlustá a nikdo tě nebude chtít. 
• Měla bys se sebou něco dělat, hrozně jsi přibrala. 
• Proč nemůžeš být, jako … (někdo).
• Ráda tě budu mít, až …(něco).
• Z tebe nikdy nic nebude.
• Co to máš zase na sobě? Podívej se, jak vypadáš!
• Budu na tebe hrdá, až něco dokážeš.
• To nezvládneš, na to nemáš.
• Jestli budeš dělat to a to/budeš taková a taková, nebudu tě mít ráda.
• Kdybychom tě neměli, bylo by nám lépe.

 

„To, jaká slova slyšíme nebo sami říkáme, ovlivňuje naše myšlenky a následně i naše činy či vnímání reality kolem nás. Slovo dokáže tvořit, léčit, ničit i zraňovat,“ vysvětluje psycholožka Šárka Kučerová, garantka Projektu sebedůvěry Dove. „Často stačí jedna věta tohoto typu a naše dítě na základě toho uvěří lži o tom, že nemá žádnou hodnotu, začne o sobě pochybovat, smýšlet negativně a odmítat sebe i své tělo. Velmi často může i jedna taková věta vést k pocitům méněcennosti, úzkostem i poruchám příjmu potravy.“ 

Začněte u sebe

Vaše dcera se musí v pubertě vypořádat se svým novým tělem, které nabývá ženských křivek. Zvyknout si na rostoucí prsa nebo zadek není vůbec jednoduché. Stačí pak jedna nevhodná poznámka od rodičů (a nejen od rodičů) a celoživotní komplex je na světě. V období dospívání by si proto nejen rodiče měli dát ještě větší pozor na to, jak s dcerou mluví. Základem úspěchu je však pozitivní vztah rodičů k sobě samým.

Pokud se neustále negativně hodnotíte, nemůžete očekávat, že se vaše dcera bude na své tělo dívat jinak.

 

„Pokud je maminka nespokojená sama se sebou, může tyto pocity nevědomě přenášet i na svoje dcery, které jsou velmi citlivé na komentáře a hodnocení dospělých,“ uvádí Šárka Kučerová. Pokud se tedy neustále negativně hodnotíte, nemůžete očekávat, že se vaše dcera bude na své tělo dívat jinak.

Pozor na záludné komplimenty

„Tobě to ale sluší, nezhubla jsi?“ I dobře míněný kompliment dokáže sebedůvěrou pořádně otřást. Zdánlivě pozitivní řeči o vzhledu dovedou totiž převést pozornost k určitým vzhledovým rysům. Když dceři povíte, že jí to sluší a navážete otázkou, jestli nezhubla, tak vlastně říkáte, že záleží na její váze, a krásná bude jen tehdy, když bude hubená.

Naopak se bavte hlavně o tom, co vaši dceru zajímá a v čem je dobrá. Skládejte jí konkrétní komplimenty, které se netýkají jejího vzhledu. Jedině tak ji naučíte poznat hodnotu úspěchu a vlastností nesouvisejících s tím, jak vypadá.

Související…

Máma jí zabavila telefon. Tweetovala opravdu Dorothy přes lednici?
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Projekt sebedůvěry Dove

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...