fbpx

Abyste byli emocionálně silní, potřebujete být taky emocionální zdatní, píše na serveru Medium.com psycholog Nick Wignall. Jinými slovy: I zvládání negativních emocí se dá natrénovat

Zveřejněno: 29. 4. 2021

Bojujete často se špatnou náladou? Nebo si přejete, abyste se uměli co nejrychleji dostat ze stresu a frustrací? Nemůžete dostát svým cílům a závazkům kvůli obtěžujícím emocím, jako jsou hanba nebo úzkost? Dobrá zpráva na začátek: Rozhodně v tom nejste sami, píše psycholog Nick Wignall na serveru Medium.com.

Lidé našeho věku se o emocích naučili přemýšlet jako o nemocích. Tedy jako o něčem, čemu je potřeba se vyhnout, nebo se toho co nejrychleji zbavit. Už jako dětem nám říkali: Buď v pohodě, usmívej se, ono přece o nic nejde. A my jsme se díky tomu podvědomě naučili, že cítit se smutně, uraženě nebo naštvaně zkrátka není v pořádku. No, a když se už jako dítě naučíte, že cítit se špatně je vlastně špatné, nastavíte si tak celý život do konfliktu a zmatku, co se týče vašich emocí a nálad.

Útěk z bolestivých emocí? Špatný nápad

Pokud se taky domníváte, že "cítit se špatně je špatné", zvyknete si před jakýmikoli negativními emocemi utíkat, nebo je jakkoli zahnat. Tahle strategie může krátkodobě fungovat tím, že poskytne dočasnou úlevu. Jenže z dlouhodobého hlediska může mít katastrofální následky.

Jak všichni víme, ony "taktiky", které používáme k úniku z našich negativních emocí, mívají i docela negativní vedlejší účinky. Pokud ke snížení stresu zvolíme jako prostředek přejídání či, chcete-li, žravost, může to vést k nárůstu hmotnosti a následně studu z toho, jak člověk vypadá, a tedy i k dalším depresím.

Největším nebezpečím takového "útěku od bolestivých pocitů" je lekce, kterou dáváme svému vlastnímu mozku. Říkáme mu tím opět: Eliminuj negativní pocity, protože jsou nebezpečné.

Dalším prostředkem může být prokrastinace, tedy odkládání důležitých věcí na dobu, kdy se nám nálada zlepší. Jenže to může vést ke špatnému výkonu při práci a možná i k tomu, že už se nám nálada nezlepší nikdy. Většina z nás zná také (někdo třeba jen z filmů...) znecitlivění bolesti a smutku alkoholem nebo drogami. No, dlouhodobě to taky nepomáhá a taková "terapie" může vést k narušení vztahů s nejbližšími a také, stejně jako v případě obžerství, ke špatnému zdraví.

Jak neladit mozek

Ani dvojnásobná váha a zduřelá játra ovšem nemusejí být tím nejhorším, co člověka, jenž se snaží zahnat deprese, může potkat. Největším nebezpečím takového "útěku od bolestivých pocitů" je lekce, kterou takto dáváme svému vlastnímu mozku. Říkáme mu tím opět: Eliminuj negativní pocity, protože jsou nebezpečné. 

Když tedy takto vědomě či nevědomě učíme svůj mozek, aby se bál vlastních emocí, dosáhneme jen toho, že své vlastní emoční utrpení ještě víc zkomplikujeme.

Pokud tedy neustále utíkáme, ať už jakýmkoli způsobem, ze své úzkosti, cvičíme svůj mozek, aby se oné úzkosti bál. Pokud se neustále pokoušíme zbavit smutku, trénujeme mozek, aby viděl smutek jako nepřítele. Pokud se neustále rozptylujeme něčím jiným, kdykoli ucítíme něco jako zármutek, trénujeme mozek, aby byl "v pohotovosti" proti budoucím příznakům jakéhokoli zármutku. Když tedy takto vědomě či nevědomě učíme svůj mozek, aby se bál vlastních emocí, dosáhneme jen toho, že své vlastní emoční utrpení ještě víc zkomplikujeme. Například tím, že když ucítíme jakoukoli úzkost, tak se začneme obviňovat a kritizovat.

Jak zvládnout své nálady

Pokud chcete mít lepší kontrolu nad negativními náladami a emocemi, musíte k nim nejdříve změnit svůj vztah, připomíná v závěru svého příspěvku psycholog Nick Wignall. Místo toho, abyste před obtěžujícími pocity utíkali, musíte se naučit, jak s nimi žít. Jenže i to vyžaduje dovednost a alespoň základní sebevědomí. A ty přicházejí pouze s praxí a tréninkem. Nick Wignall ono cvičení nazývá "Emotional Fitness". A i tohle cvičení, stejně jako to fyzické, závisí na tom, jak si člověk dokáže poručit, aby se z takového cvičení stal zvyk.

Dalším krokem je, že si začnete se svými negativními myšlenkami povídat. Nejlépe v duchu, abyste se při rozhánění negativních emocí nestali obecními blázny.

První cvičení by se dalo nazvat "posílení svalu vědomí". Tajemství toho, jak se neztratit v negativních vzorcích myšlení, jako je strach o vlastní pověst, je naučit se sledovat své vlastní myšlenky, aniž bychom s nimi jakkoli pracovali, nebo si je vymlouvali. Vytvořte praktikování všímavosti. To je ono známé cvičení mindfulness.

Dalším krokem je, že si začnete se svými negativními myšlenkami povídat. Nejlépe v duchu, abyste se při rozhánění negativních emocí nestali obecními blázny. Nerozčilujte se při tom sami na sebe, buďte k sobě citliví a jemní. V tomto případě jde o práci nikoli se sebelítostí, ale spíš se "sebesoucitem".

Posledním cvičením, které už je pro pokročilé, je přehodnocení nebo kultivace svých vlastních hodnot. Přestanete zkrátka utíkat od bolestivých pocitů a začnete se pohybovat směrem k vašim cílům a touhám. Naučte se být zkrátka sami před sebou asertivní.

Pokud tedy chcete vážně zlepšit své emocionální zdraví, začněte vážně přemýšlet o své emocionální kondici, doplňuje Nick Wignall.

Související…

Když se snažíte udržet emoce na uzdě: Čtyři rady, co v době krize rozhodně nedělat
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Medium.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...