fbpx

Jednadevadesátiletá Daphne Selfeová nikdy nevyužila botox ani plastického chirurga. Její návod na krásu je mnohem levnější

Zveřejněno: 23. 6. 2020

Daphne Selfeová na rozdíl od většiny ostatních žen svůj věk netají. A ačkoli letos v červenci oslaví 92 let, jako nejstarší modelka na světě tráví svůj čas nikoli doma před televizí či v pečovatelském domově, ale před objektivy fotoaparátů. Svým stylem života mimo jiné dokazuje, že i ve stáří si může žena uchovat původní energii a šarm. Návod, jak toho docílit, navíc podle Daphne není nijak zvlášť komplikovaný.

Daphne se narodila 1. července 1928 a vyrostla v hrabství Berkshire jako dcera učitele. Sama říká, že za současnou kondici částečně vděčí dobrým genům. „Má matka byla velmi aktivní žena, která se dožila 95 let,“ vzpomíná v rozhovoru pro Daily Mail světově uznávaná modelka, kterou prý v mládí nikdo za výjimečně krásnou nepovažoval. 

Modeling místo koní

O kariéře modelky v pubertě nijak zvlášť nesnila. „Když mi bylo čtrnáct, znala jsem jen koně. Jediné, co jsem chtěla, bylo jezdit a chodit s přáteli na koňská představení do Readingu. Nic jiného mě nezajímalo,“ vypráví modelka pro Telegraph. Daphne svou kariéru nakonec odstartovala ve dvaceti letech, v době, kdy pracovala jako prodavačka kabátů v obchodním domě. Tehdy se přihlásila do modelingové soutěže v místních novinách a zvítězila. „Matka řekla, že mám být modelkou, protože je to lepší než koně.“

Fotila nejen oblečení, ale třeba také klobásy či víno. Vždycky si navíc musela sama dělat vlasy i make-up.

I když se tehdejší svět módy od toho současného dost lišil, začátky kariéry byly podle Daphne „úžasné”. „Modeling nebyl tím, čím je dnes. Barevná fotografie teprve začínala. Neexistoval londýnský Fashion Week. Hlavně jsme předváděli ve velkých obchodních domech v Londýně, Northamptonu, Bournemouthu. Jen jedna nebo dvě dívky se dostaly do Paříže,“ popisuje Daphne v magazínu Sydney Morning a vzpomíná, že fotila nejen oblečení, ale třeba také klobásy či víno. Vždycky si navíc musela sama dělat vlasy i make-up.

Svou profesi milovala. Když se ale v roce 1954 vdala, rozhodla se postavit rodinu na první místo. Tehdy předpokládala, že to bude znamenat konec její kariéry. „V šedesátých letech jsem si už ani nepřipadala moderní,“ říká. Nijak zvlášť jí to ale nevadilo. „Když jsem kolem čtyřicítky začala šedivět, chvíli jsem si doma barvila vlasy. Občas jsem zašla i do L´Orealu, ale pak mě to přestalo bavit.“ Ani ostatní zkrášlovací technologie nikdy neuznávala. „Se svým obličejem jsem nikdy nic nedělala. Žádný botox ani facelift. Myslím, že je to plýtvání penězi. A stejně jsem si to nemohla dovolit.“

Stáří navzdory

Se svým manželem Jimem, který pracoval v televizi, vychovala tři děti. Jim nakonec onemocněl a zemřel v roce 1997, po 43 letech manželství. „Prodělal tři mrtvice,“ vzpomíná modelka, která ale na smutné minulosti nelpí. Sama říká, že měla štěstí, protože jen několik měsíců po manželově smrti dostala nabídku opět předvádět na přehlídkovém molu, konkrétně pro značku Red or Dead.

daphne selfe 0206894212

Modelkou byla do poloviny 50. let. Po smrti manžela se v roce 1997 k modelingu vrátila


Od té doby prý o pracovní příležitosti zase nemá nouzi. „Teď dělám víc ,vysoké módy‘ než za mlada. Myslím, že je to tím, že jsem ztratila štěněčí tuk. Pracovala jsem s Mariem Testinem, byl tak milý, a Rankinem. Znala jsem jeho rodiče, oba už jsou dnes po smrti. I pro značku Dolce & Gabbana,” vyjmenovává.

Zahradničím, hodně chodím a cvičím jógu – svou vlastní verzi, protože nemám čas chodit na lekce.

Daphne za svůj současný úspěch nevděčí jen zachovalé kráse a šarmu. Podle ní má velký podíl i disciplinovanost, kterou si pěstuje už od mládí. „Myslím, že jsem jako modelka stále populární, protože mám dobrou pracovní morálku. Chodím včas. Celý den se nepodívám na mobil. Vždycky si přinesu to správné spodní prádlo a mám čisté vlasy, pleť i nehty.“ Nepodceňuje ale ani důležitost pozitivního přístupu k životu. „Myslím, že je důležité udržet si nadšení. Zahradničím, hodně chodím a cvičím jógu – svou vlastní verzi, protože nemám čas chodit na lekce,“ říká Daphne, která mimo jiné pořádá kurzy modelingu pro mladé dívky.

„Vždy sedávám vzpřímeně, protože to je dobré pro psychiku i zdraví. Jím zeleninu, ryby a kuře,“ prozrazuje. Jejím největším tajemstvím krásy ale možná je, že se stárnutím nikdy moc nezatěžovala. „Vždycky jsem si říkala, že i z něj musím vytěžit maximum, protože nic netrvá věčně.“

Související…

Vědci vědí, jak zastavit stárnutí. Je to ale pro lidstvo „zdravé“?
Radek Chlup

foto: Profimedia, zdroj: Daphne Selfe

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...