fbpx

Lidi spolu nějaké ty dva roky chodí, potom dostanou skvělý nápad, nastěhují se k sobě a do půl roku se raději rozejdou. Proč se takové příběhy opakují?

Zveřejněno: 20. 3. 2021

Mají nákup auta a výběr životního partnera něco společného? V posledních desetiletích se zdá, že ano. Zkušební jízda pomůže zájemcům o osobní automobil v rozhodnutí, zda si jej pořídí či nikoliv. Se vztahy je to podobné. Pokud s někým již nějakou dobu chodíte a zvažujete společnou budoucnost, není nic logičtějšího než to před svatbou zkusit „nanečisto“ a sestěhovat se. Za uplynulých 20 let se počet žen mezi 19 a 44 lety, který tento postup zvolily, zvýšil o celých 82 procent.

Život v jednom bytě (nebo rodinném domě) bývá ve vztahu považován za přesun na další „metu“, což s sebou nese nejen radosti, ale také strasti. Měnící se dynamika vztahu vyžaduje, aby se oba partneři vyvíjeli, aby byli schopni vyhovět navzájem svým požadavkům a také, aby se tolerovali a respektovali. Což není vždy snadné a v řadě případů také končívá takové „sžívání“ rozchodem. Ale proč vlastně?

Mluvte a moc toho nečekejte

Podle klinické psycholožky bostonské kliniky Azimuth Janny Koretzové jsou hlavními příčinami nedostatek komunikace a nadměrná očekávání, s jejichž nesplněním přichází zklamání a vztek. Tvrdí, že nejlepší prevencí budoucích vztahových potíží je diskutovat o potencionálních problémech ještě dříve, než přijdou

To prý pomáhá „vyčistit vzduch“, řešit věci s klidnou hlavou a postupem času se s nimi vyrovnat a naučit se s nimi žít bez toho, že by došlo k narušení spokojenosti ve vztahu. Mnoho párů se ale takhle nechová, a právě proto se stává, že se mnohdy jen pár měsíců poté, co se k sobě s velkou slávou nastěhují, stěhují zase zpátky – každý sám.

Je prostě všude

Neustálá přítomnost druhého člověka může někdy také působit tísnivě. Jen si to představte: Než tahle chvíle nastala, měli jste možná plnou kontrolu nad svým rozvrhem. S partnerem jste se viděli, když jste chtěli, a jinak jste se mohli věnovat vlastnímu programu. Sami.

Potkáváte ji na toaletě, kam jste se právě chystali, v koupelně, kam jste si šli vyčistit zuby, nebo v kuchyni, kde jste si chtěli uvařit čaj.

Jenže to teď najednou nejde, protože se zdá, že vaše drahá polovička je zkrátka „všude“. Potkáváte ji na toaletě, kam jste se právě chystali, v koupelně, kam jste si šli vyčistit zuby, nebo v kuchyni, kde jste si chtěli uvařit čaj.

Dělá divné věci

Kromě faktu, že na partnera natrefíte na každém rohu, což by samo o sobě stačilo k navození mírné paniky, jej navíc vídáte v nezvyklých situacích, které dají vyniknout jeho špatným vlastnostem, a vy zjišťujete, že vám vadí. Možná moc drobí, srká, prdí, všude nechává vlasy, ponožky, neodnáší nádobí ze stolu... Takhle jste vlastně partnera neznali a ani nikdy vidět nechtěli.

Řada párů tuto fázi nepřekoná a dříve či později začne hledat nejen sexuální, ale i emoční vyžití někde jinde.

Ano, určitě existuje mnoho způsobů, jak udržet romantiku ve vztahu naživu, i když spolu sdílíte domácnost, ale musíte na to mít chuť a energii. A s přihlédnutím k tomu, že vás začíná vytáčet už jen sama věčná partnerova přítomnost, která o něm navíc odhaluje nepříliš přitažlivé skutečnosti, je celkem logické, že vám nepřipadá tolik atraktivní jako na začátku. No a chuť k sexu tedy taky nepociťujete tak intenzivně jako dříve.

Jak zmiňuje Ravid Yosef, vztahový kouč na LoveLifeTDB, řada párů tuto fázi nepřekoná a dříve či později začne hledat nejen sexuální, ale i emoční vyžití někde jinde. V jiném bytě nebo domě… Zkrátka u někoho jiného.

Související…

Paroubek, Sobotka, Hamáček... Ve Švédsku se víc rozvádějí vrcholné političky
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...