fbpx

Anglikánská církev konstatovala, že sex patří pouze do heterosexuálního manželství a že styk v homosexuálních nebo i heterosexuálních partnerstvích nedosahuje "božího účelu" pro lidské bytosti. Ještě vás ten Brexit mrzí?

Zveřejněno: 23. 3. 2020

Biskupové anglikánské církve tvrdí, že pro křesťany zůstává manželství, tedy celoživotní jednota mezi mužem a ženou, podmínkou pro sexuální aktivitu. Sexuální vztahy mimo heterosexuální manželství jsou pak podle církve v nesouladu s vírou. Toto oficiální stanovisko potěšilo zejména konzervativce, tedy především ty, kteří jsou sezdáni a věrní.

Zákon o "registrovaném partnerství" vstoupil v Británii v platnost už v prosinci 2005 a umožnil párům stejného pohlaví získat postavení a práva ve vztahu k majetku, dědictví a daňovým nárokům. V roce 2013 bylo na ostrovech legalizováno manželství osob stejného pohlaví. Anglikánská církev sice manželství stejného pohlaví neumožňuje, ale uznává duchovní partnerství osob stejného pohlaví za podmínky sexuální abstinence (což je asi trošku nuda).

Partnerství "nestejného" pohlaví

Poté, co nejvyšší soud v roce 2018 rozhodl, že páry smíšeného pohlaví by měly mít také právo na registrované partnerství, tak byl zákon z roku 2013 změněn. První registrovaná partnerství osob různého pohlaví byla uzavřena před pár týdny.

Registrované partnerství není totéž jako manželství, které je v církevním učení uznáno jako jediné správné v kontextu pro sexuální vztahy.

Malcolm Brown, ředitel pro styk (myšleno, co se týče komunikace) s veřejností anglikánské církve, prohlásil: „Registrované partnerství není totéž jako manželství, které je založeno na přijímání slavnostních veřejných slibů a je v církevním učení uznáno jako jediné správné v kontextu pro sexuální vztahy.“ Registrovaní partneři by tedy podle oficiálního postoje církve rozhodně neměli dostávat požehnání.

Chce to prostudovat

Církev byla po desetiletí rozdělována diskuzemi o tom, jak se postavit k LGBT otázkám, a nyní se zabývá rozsáhlou studií lidské sexuality, která má být dokončena letos. Konzervativní věřící ovšem ze svých postojů ohledně sexuální etiky asi neustoupí, ať už budou výsledky studie jakékoliv. A církev se snaží sloužit těm křesťanům, kteří se svědomitě řídí jejími dogmaty.

Anglikánská církev není schopna překonat svou fixaci na homosexualitu, která posouvá národní církev do pozice fundamentalistické sekty.

Aktivistka za práva LGBT a zároveň členka řídícího orgánu anglikánské církve Jayne Ozanneová řekla, že jí bohužel prohlášení církve nepřekvapuje a je hluboce zarmoucena jeho tónem. Chybí jí prý důraz na novou křesťanskou inkluzi, tedy kroky, které mají začlenit dříve církví odmítané jedince.

Linda Woodheadová, profesorka na katedře politiky, filosofie a náboženství na Lancasterské univerzitě, uvedla, že anglikánská církev není schopna překonat svou fixaci na homosexualitu, která posouvá národní církev do pozice fundamentalistické sekty, která nerezonuje s názory drtivé většiny mladých lidí. A jaká je situace u nás? Podle nedávno provedeného průzkumu by více než dvě třetiny respondentů nemělo nic proti svatbám leseb a gayů, ovšem i v Česku se názory církve a veřejnosti v tomto příliš nepotkávají. Prohlášení, kdo může mít sex, jsme se ale zatím naštěstí nedočkali.

Související…

Ostrá tužka Karla Křivana: Má průvod gayů v Praze vůbec smysl?
Karel Křivan

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...