fbpx

Endorfiny v nás může nastartovat třeba taková "pracovní procházka" a na oxytocin stačí, když si uvědomíme, že jsme zkrátka savci

Zveřejněno: 5. 3. 2022

Přejete si někdy, abyste ve svém mozku mohli v daném okamžiku aktivovat chemikálie štěstí? Představte si, o kolik snazší by bylo každé ráno vstát z postele a pak udělat i ty nejnáročnější pracovní úkony. A dá se vůbec mozek na pocity štěstí natrénovat?

„Šťastné chemikálie“ jsou v mozku spouštěny ve chvíli, když je na pořadu dne uspokojení základních potřeb, jako jsou přežití, potrava, bezpečí nebo uznání okolí. To vše navíc musí spustit ta část mozku, která vytváří dlouhé asociační řetězce založené na životních zkušenostech.

Čtyři šťastné látky

Pocit, který nazýváme štěstí, pochází od čtyř speciálních chemických látek v mozku: dopaminu, endorfinu, oxytocinu a serotoninu. Tyto šťastné chemikálie se aktivují, když mozek zaznamená něco dobrého pro přežití či uspokojení potřeb. Každá šťastná chemikálie vyvolává jiný dobrý pocit.

Jak "trénovat štěstí" při práci? 

  1. Pokuste naplánovat menší cíle, abyste skutečně viděli, jak se blížíte ke svému konečnému cíli
  2. Pravidelná fyzická aktivita může rozjet vaše endorfiny, pokud jste v sedavé práci
  3. Každé dvě hodiny si dejte pauzu aspoň na pět minut a protáhněte se na krátké procházce

 

Dopamin dává pocit vzrušení a nárůstu energie, když se něco objeví či podaří. Když kdysi Archimédes zvolal své „Heuréka!“, cloumal s ním právě dopamin. Endorfiny vyvolávají pocity euforie, které vám mohou na krátkou dobu pomoci překonat bolest, takže při zranění můžete uniknout nebezpečí. Uvolňují se s fyzickou bolestí, ale také smíchem a pláčem, což může vysvětlit toleranci některých lidí k bolestným vztahům.

Oxytocin zase vyvolává pocit bezpečí mezi ostatními a pomáhá s nimi navázat kontakt a důvěřovat jim. Je-li přítomen, posiluje to pocit sounáležitosti, a pokud chybí, můžeme se cítit osaměle a izolovaně. Serotonin vyvolává pocit, že jsme respektováni ostatními, a dává pocit hrdosti. Navzdory našim nejlepším záměrům, abychom byli společenští a altruističtí, je serotonin také jedním z důvodů, proč často hledáme sociální srovnání.

Dejte si endorfinovou přestávku

Profesorka Loretta Breuningová z Inner Mammal Institutu nabízí několik rad, jak produkci těchto látek v mozku stimulovat, a využít je tak cíleně a k vlastnímu prospěchu. Jde třeba o začlenění dopaminu do stanovování cílů. Když jste zaměřeni na dosahování výsledků, například na dokončení určitého projektu, konečný výsledek se může zdát tak daleko, že je jen těžko vidět aktuální pokrok. To znamená, že se vzdáváte výhod dopaminu.

Každé dvě hodiny si dejte pauzu aspoň na pět minut a protáhněte se na krátké procházce.

Místo toho se pokuste naplánovat menší cíle, abyste skutečně viděli, jak se blížíte ke svému konečnému cíli, a užijte si „neurologické“ odměny. Jednoduchým tipem je endorfinová přestávka. Pravidelná fyzická aktivita může rozjet vaše endorfiny, pokud jste v sedavé práci. Každé dvě hodiny si dejte pauzu aspoň na pět minut a protáhněte se na krátké procházce. Při ní si můžete poslechnout třeba audioknihu, aby vás chůze nenudila.

Přijměme v sobě savce

I když je oxytocin aktivován důvěrou a bezpečím, můžeme mít občas problém s tím, abychom tyto pocity vůči lidem projevovali. Chceme-li se vyhnout zklamáním, ale je pro nás zároveň důležité si každý den budovat s lidmi vztahy, vytvořme si vlastní užitečný oxytocinový obvod. A to tak, že v sobě přijmeme „svého vnitřního savce“. Každý savec chce být v bezpečí, a proto musí s ostatními komunikovat. 

Vězte, že všichni máme období nejistoty, když se cítíme být ohrožení. Pokud se domníváte, že váš stav je ohrožen v jedné oblasti, můžete to kompenzovat připomenutím, že stále máte dobrý status v jiných oblastech. A když jste si vědomi toho, co děláte, můžete si připomenout všechny silné stránky, které máte.

Související…

Svět je jen odrazem naší mysli. Kouzla jsou toho důkazem, říká český Copperfield
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: The Next Web

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...