fbpx

Zveřejněno: 28. 5. 2017

Jestliže jste se právě pustili do rekonstrukce bytu nebo přemýšlíte o stavbě nového domu a stále ještě nevíte, jaké topení si do svého interiéru pořídíte, máme pro vás zaručený tip. Radiátor, který je šetrný k životnímu prostředí i vaší peněžence, totiž skutečně existuje. Inovace, unikátnost a překrásný design, s kterým značka Tomton přichází, mu vysloužila ohodnocení ze všech nejvyšší – cenu Red Dot Design Award.

Tyto ceny uděluje Centrum designu Severního Porýní-Vestfálska již od roku 1955. Porota, která se skládá z desítek renomovaných odborníků z celého světa, oceňuje výjimečný design ve třech oblastech – produktový design, koncept designu a design v komunikaci. Hodnotících kritérií je devět. Patří mezi ně i míra inovace, funkčnost, ergonomie, ohleduplnost k životnímu prostředí a odolnost.

r4 montaz 021

Radiátor R4 získal prestižní ocenění Red Dot Design Award.

Zeptali jsme se přímo samotného jednatele společnosti Tomton Ing. Radka Pilcha, Ph.D., jestli s sebou radiátory nenesou i nějaká úskalí a zdali se hodí opravdu pro všechny.

I když jsou radiátory Tomton na trhu pouhý 1 rok, podařilo se jim vyhrát jedno z nejprestižnějších ocenění designu. Proč tomu tak je? V čem jsou tak výjimečné a v čem se liší od radiátorů jiných značek?

Jsme velice rádi a pyšní na to, že se nám podařilo hned při vstupu na trh získat prestižní ocenění Red Dot 2017. Odborná komise hodnotila design a dle mého názoru zhodnotila to, že v oblasti interiérového vytápění jsme přišli na trh s něčím úplně novým, neokoukaným. Klasická otopná tělesa jsou díky své technologii limitována prostorovým a technologickým uspořádáním a není zde prostor pro kreativitu v designu. My, protože nabízíme unikátní systém přenosu tepla, jsme si mohli dovolit věnovat úsilí na vytvoření ojedinělého designu interiérového topidla. Spolupracovali jsme na něm s uznávaným českým designérem panem Jiřím Španihelem, akademickým sochařem.

Uvádíte, že Tomton je šetrný k životnímu prostředí a oproti jinému topení šetří energie až o 20 %, jak ale probíhá samotná výroba a jaké materiály používáte?

Ano, skutečně provozní úspory až 20 % ve spotřebě topného média (např. zemního plynu) je možno dosáhnout a bylo to také podloženo zkouškami a testy. Samotná výroba některých komponentů je poměrně náročná, jak můžete zhlédnout zde. Jsou použity technologie výroby z automotive průmyslu a také speciální materiály. Pak ale konečná montáž je již jednoduchá. Vše je vyrobeno v Česku, českýma rukama.

Jak dlouhá je životnost a kam se poté máme s nefungujícím radiátorem obrátit?

Životnost samotného „srdce“ radiátoru, tedy hliníkového výměníku, je 30 let za předpokladu, že je radiátor provozován s topnou vodou ve kvalitě dle příslušných norem. Záruku na samotný radiátor poskytujeme v trvání 5 let na výměník a 2 roky na ostatní komponenty. Pokud by se přece jen stalo, že radiátor nebude správně fungovat, je možné se obrátit na příslušné servisní centrum našich prodejců.

r3 montaz 03

Žlutý typ R3 vypadá v interiéru prostě skvěle.

Jsou nějaké interiéry, typy bytů/domů, kde se Tomton nedoporučuje, nebo si jej mohou pořídit skutečně všichni a jak náročná je instalace?

Je možno je použít všude tam, kde to umožňuje stavební situace. Tzn. naše radiátory se zavěšují na stěnu a nejsou volně stojící. Proto je potřeba na to myslet již při projektování domu a systému vytápění. Samotná montáž na stěnu je velmi jednoduchá a zvládne ji středně zručný kutil. Pokud by zákazník uvažoval o výměně stávajícího otopného tělesa za těleso TOMTON, je to samozřejmě možné, nicméně bude nutné odborné připojení otopné vody do radiátoru. Radiátory se systémem podpůrného proudění ohřátého vzduchu se nedoporučují používat v příliš vlhkém prostoru, jako jsou koupelny, prostory u bazénu, ve wellness centrech apod.

Radiátory Tomton jsou opravdu krásné, ale vypadají poměrně male. Působí, jako by nemohly vytopit větší prostor. Jsou nějaké doporučené m³ na jeden radiátor?

Ano, naše radiátory působí velmi kompaktně a male, ale zdání klame. Díky tomu, že využíváme konvekční způsob vytápění místo sálavého, používáme systém podpůrného proudění ohřátého vzduchu a jen velmi malý objem topné vody ve výměníku (jen 0,38 litrů), si můžeme dovolit koncentrovat co nejvíce přivedené energie do malého prostoru a vytěžit z ní maximum. To nám umožňuje zmenšit celkové rozměry radiátoru. Co se týče tepelného výkonu radiátoru předaného na 1 m³ prostoru, jsme plně srovnatelní s konkurencí a toto také plně závisí na daném projektantovi, kolik vloží do projektu vytápění rezerv, jak je daný prostor situován, jak je zaizolován, apod. Nedá se jednoznačně odpovědět.

r1 montaz 02

Tomton R1 v dětském pokojíčku.

Jak se vlastně vaše radiátory pohybují cenově?

Ceny jsou odvislé od druhu materiálu, který je použit na jeho zakrytování, a také na tom, zda-li si zákazník vybere radiátor s podpůrným systémem proudění ohřátého vzduchu nebo ne. Tedy ty nejlevnější s plechovým krytem a bez systému podpůrného proudění si zákazník může pořídit za cca 12.500 Kč s DPH, ale také může mít radiátor s podpůrným systémem a za použití designově oceněného krytu z lisované přírodní dýhy za 25.000 Kč s DPH.

Mohl byste na závěr v pěti slovech shrnout čtenářům Flowee, proč minimálně stojí za to nad Tomtonem uvažovat?

Novost, unikátnost, design, úspora, ekologie

Čtěte také:

Jak vypadá revoluce ve světě energetiky? 

Boj o budoucnost mobility – zvítězí elektřina nebo vodík?

Už víte, kde se staví město snů?  

 

foto: Tomton

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...