fbpx

Kdybyste dostali každý měsíc v přepočtu nějakých 12 000 korun, co byste s nimi dělali? Utratili byste je za hlouposti, platili z nich účty nebo prostě šetřili?

Zveřejněno: 14. 7. 2020

Základní nepodmíněný příjem je téma pro ekonomy i laickou veřejnost už pár let. Například nedávný experiment ve Finsku ukázal, že nejde o příliš motivační systém. Lidé totiž nebyli ochotni přijmout hůře placenou práci a spokojili se s měsíčním paušálem za nic. Zajímavým vhledem do duše člověka, který dostane měsíčně 500 dolarů navíc, byl pokus z kalifornského Stocktonu, kde bylo vybráno 125 obyvatel, kteří po dobu 18 měsíců využívali kartu s pěti sty dolary, které dostávají každý měsíc. Experiment totiž ukázal, za co a kolik vybraní lidé peníze navíc utráceli.

Základní nepodmíněný příjem není nový koncept, ale během první fáze kampaně amerických prezidentských voleb v roce 2020 si získal v USA pozornost. Dnes už bývalý kandidát demokratů Andrew Yang je jeho zastáncem a prováděl své vlastní testy, které i sám financuje. Platbám říká „dividenda svobody“ a chystá se financovat podobný větší projekt, pokud by byl zvolen. Nutno dodat, že by projekt financoval z dalších daní za prodej zboží a služeb.

Co udělá pětikilo

Kalifornský program nazvaný Stockton Economic Empowerment Demonstration (SEED) je ovšem financován neziskovou organizací. Rozběhl se v únoru ve čtvrtích, kde byl příjem pod městským průměrem, který činí 46 033 dolarů ročně. Skupina 125 příjemců byla náhodně vybrána z žádostí. Proti ní stojí také „kontrolní“ skupina, která peníze nepřijímá, takže analytici mohou porovnat finanční aktivity lidí bez i s příjmem 500 dolarů navíc.

Méně než 1 % sledovaných peněz směřovalo na alkohol nebo cigarety.

Dosavadní výdaje účastníků programu ze skupiny „A“ byly podle listu Sacramento Bee poměrně očekávané. V průměru lidé utratili téměř 40 % z peněz navíc za jídlo. Dále utratili 24 % za zboží v obchodech s potravinami a domácími potřebami. Asi 11 % šlo na účty za elektřinu a 9 % na opravy aut a benzín. Méně než 1 % sledovaných peněz potom směřovalo na alkohol nebo cigarety.

Dáme to i na půjčky

Pokus dále ukázal, že 40 % peněz bylo vybráno v hotovosti. Mnoho chudších obyvatel Stocktonu bojuje s nevýhodnými půjčkami, což může být důvod, proč peníze vybírají nebo přesunují na jiné účty. To pak stěžuje zjištění, jak byly peníze utraceny, ale výzkumníci účastníky projektu žádají o to, aby tyto mezery v přehledu o toku peněz doplňovali.

Zbytek peněz šel na lékařské výdaje, pojištění, dopravu, vzdělávání, rekreaci, a dokonce i na dárky. Téměř polovina příjemců pěti set dolarů navíc uvedla, že vyjdou finančně jen tak tak, a pětina si musí i s touto nečekanou podporou půjčovat peníze, aby se postarala o rodinu.

Související…

Hlavní evropská donátorka od Rockfellerů: Jak dnes byznys přemýšlí o filantropii?
Jan Müller

zdroj: Lifehacker

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...