fbpx

Ukrutné bolesti hlavy, na které pomůže jen tmavá místnost a klid. To zažívají migrenici. Nemoci se přitom dá předcházet a pomoct může i zaměstnavatel

Zveřejněno: 18. 12. 2020

O migréně se ve společnosti mluví velice málo, ještě méně pak na pracovišti. A není divu. Stačí si představit situaci, že bychom třeba přišli na pracovní pohovor s tím, že míváme často migrény, a zameškáme tak až 25 pracovních dnů ročně. O tolik totiž v průměru migrenici kvůli nemoci přicházejí. Pravděpodobně bychom se jen těžko setkali s pochopením a pracovní nabídkou.

Migréna má ale samozřejmě závažný dopad i na soukromý život pacientů. Často se jedná o chronické celoživotní onemocnění, které zásadně ovlivňuje celý produktivní věk postiženého. Takoví lidé si například nemohou s jistotou plánovat výlety s rodinou, protože nikdy nevědí, kdy migrenický záchvat znovu udeří.

Záchvat migrény dokáže člověka úplně vyřadit z běžných denních aktivit. Z práce musí odejít domů, zavřít se do tmavé místnosti a prostě čekat, až to přejde.

Pravidelnými migrénami trpí přibližně pětina mužů a třetina žen, což souvisí především s ženskými hormonálními výkyvy. Záchvat migrény dokáže člověka úplně vyřadit z běžných denních aktivit. Z práce musí odejít domů, zavřít se do tmavé místnosti a prostě čekat, až to přejde. Zaměstnanci pak musí migrénu řešit dovolenou, neplaceným volnem, nemocenskou nebo třeba pomocí sick days. Ty však nejsou standardem v každém zaměstnání.

O nemoci se nemluví

Řada kolegů nebo zaměstnavatelů mnohdy ani netuší, s čím se lidé s migrénou potýkají. Ti nemusejí být o nic méně talentovaní a schopní než jejich kolegové, zazářit v práci a podávat dobré výkony je ale může stát mnohem víc energie.

Světová zdravotnická organizace dokonce hodnotí migrénu jako jedno z nejvíce vysilujících onemocnění.

Migréna se nejčastěji vyznačuje pulzující nebo jednostrannou bolestí hlavy a sérií dalších projevů, mezi které patří zvracení, nevolnost, citlivost na světelné a zvukové podněty a celkové vyčerpání. „Nejedná se o banální bolest hlavy, kterou lze vyřešit jednou tabletou, je třeba řešit ji s odborníkem – neurologem. Světová zdravotnická organizace dokonce hodnotí migrénu jako jedno z nejvíce vysilujících onemocnění, která způsobují dočasnou nemohoucnost pacienta. To významně ovlivňuje osobní, společenský, ale také pracovní život jedince,“ vysvětluje David Doležil, který se migrénou dlouhodobě zabývá.

Nekonečná pracovní překážka

Více než 90 % pacientů uvádí, že v průběhu akutního záchvatu migrény nemohou pracovat. Samotný záchvat může trvat až tři dny, ale to není vše, co migréna přináší. Pacient se běžně necítí ve své kůži hodiny až dny před začátkem záchvatu, což přirozeně ovlivňuje jeho psychickou pohodu v práci i doma. Může vnímat zvýšenou únavu, problémy se spánkem, podrážděnost, ztuhlý krk, větší chuť k jídlu, přecitlivělost na světlo nebo žíznivost.

Podle studie My Migraine Voice uvádí 50 % pacientů, že žijí v neustálém strachu, kdy migréna přijde.

„Stejně zásadní jako ataka migrény je i obava z jejího příchodu. Pacient v podstatě nikdy dopředu neví, kdy migréna přijde a překazí plány. Je to onemocnění velice náročné na psychiku pacienta, ale také na porozumění okolí a veřejnosti. Závažnost dopadů onemocnění je velmi často zcela nepochopena,“ dodává Doležil.  

Podle studie My Migraine Voice uvádí 50 % pacientů, že žijí v neustálém strachu, kdy migréna přijde. Po odeznění akutního záchvatu trvá hodiny až dny, než se pacient dostane do normálního režimu. Na jeden ztracený pracovní den z důvodu migrény připadají 3–4 pracovní dny se sníženou produktivitou.

Když pomůže zaměstnavatel

Povědomí o migréně a její pochopení v řadách zaměstnavatelů je stále velmi slabé, stejně jako u široké veřejnosti. Důvodem může být i to, že pacienti s kolegy a nadřízenými o migréně příliš nemluví. „Dříve jsem se v práci o své migréně bála mluvit, abych nebyla znevýhodněna. Bylo mi ale často tak zle, že jsem se svěřila, a nakonec jsem byla velmi mile překvapena reakcí kolegů a nadřízeného. Byli velmi empatičtí a nápomocní. Doporučila bych vždy vysvětlit, jak se cítíte a co vám migréna dělá, říct si o pomoc, protože reakce okolí nakonec můžou být opravdu pozitivní,“ říká o migréně pacientka Jana Skipalová.

Zásadní roli hraje také firemní kultura, která podporuje zaměstnance s migrénou a nabízí jim větší pracovní flexibilitu.

Zaměstnavatel může lidem s migrénou jednoduše vyjít vstříc. Správnou cestou může být omezení agresivního světla, zvuků a výrazné vůně, které mohou být spouštěči migrény. Zásadní roli hraje také firemní kultura, která podporuje zaměstnance s migrénou, a nabízí jim větší pracovní flexibilitu. To může pozitivně ovlivnit nejen jejich psychickou pohodu, ale také produktivitu práce.

Preventivní léčba

Pomocí při akutním záchvatu jsou mimo běžná analgetika léky ze skupiny antimigrenik, tzv. triptany. Možnosti léčby však jdou stále kupředu a pacienti mohou s migrénou bojovat nejenom pomocí akutních léků na tlumení bolesti během záchvatů, ale také pomocí preventivní léčby.

„Preventivní léčba může frekvenci a intenzitu záchvatů výrazně snížit. To může pro pacienta potenciálně znamenat, že ztratí méně pracovních dnů v zaměstnání a získá více drahocenných momentů s rodinou a přáteli,“ vysvětluje Doležil.

Související…

Kde se bere bolest a jak se jí zbavit? Rozhovor s Tomášem Rychnovským a Milanem Studničkou
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: NCBI

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...