fbpx

Fitness se dnes v řadě zemí předepisuje jako lék. Cílem českého fitness sektoru je dostat tento trend i k nám. Co je k tomu zapotřebí?

Zveřejněno: 2. 10. 2019

Epidemie obezity po celém světě roste a podle Světové zdravotnické organizace je jedním z největších zdravotních problémů dneška. Odborná veřejnost se na situaci pokouší adekvátně reagovat. Novým trendem je předepisovat pacientům místo léků a rehabilitací fitness. Fitness na předpis tak přestává být hudbou budoucnosti a v řadě zemí se již jedná o běžnou realitu. Podle Jany Havrdové, prezidentky České komory fitness, a Českého svazu aerobiku a fitness, se tyto tendence objevují i v Česku. Jen je nutné jasně stanovit, co musí trenér či instruktor umět, aby mohl na takové úrovni s lékaři spolupracovat. K tomu, jak tvrdí Havrdová, existuje jeden účinný nástroj – profesní kvalifikace.

Lidé s nadváhou, obezitou, vysokým krevním tlakem a cukrovkou potřebují pohyb rozhodně víc než sůl. Podle Jany Havrdové takových lidí v Česku žije přes milion. V části Belgie, ve Francii a ve Švýcarsku je podle všeho situace velmi podobná. Rozdíl je jen v řešení problému. V těchto zemích totiž lékaři a fitness profesionálové úzce spolupracují a pohybová aktivita je zde vnímaná nejen jako účinná prevence, ale také jako oficiální lék, který lékař může pacientovi předepsat.

Lékař může jen poradit

S tímto řešením souhlasí i lékařka Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu. Pravidelný pohyb má podle ní na civilizační choroby mnohdy příznivější vliv než medikace léky. Velmi zřídka se ale prý bohužel setkává s tím, že by pacient po radě praktického lékaře začal pravidelně cvičit.

Síť edukovaných fitness, respektive garance kvality instruktorů a trenérů uleví a pomůže lékařům i pacientům.

Samotná rada lékaře „Cvičte!“ totiž nic neřeší. „Velmi často se setkávám s tím, že pacient, který nikdy nesportoval, neví jak začít. Obézní osoba plná psychických překážek vůbec do fitnesscentra nebude chtít vkročit. Má strach a obavy začít cvičit se štíhlými, «vyrýsovanými» sportovci. Vzhledem k časté nadváze až obezitě nebo přítomnosti cukrovky druhého typu může navíc špatně nastavený trénink i ublížit spíš než prospět,“ vysvětluje lékařka. „Síť edukovaných fitness, respektive garance kvality instruktorů a trenérů s laskavým a odborným přístupem uleví a pomůže nám lékařům, stejně jako našim doposud nesportujícím pacientům.“

Musí to být profesionál

Onu moc posílat pacienty namísto lékáren do fitness centra mají praktičtí lékaři. Aby ale tuto možnost dostali, musí být přesvědčení o profesionalitě a bezúhonnosti osob, jimž své pacienty svěří. Jedná se o zodpovědnost za pacienta, jehož mohou s čistým svědomím předat do rukou jen skutečným profesionálům. Podle Jany Havrdové v tomto směru učinil před nedávnem český fitness sektor významný krok kupředu, čímž podává pomocnou ruku nejen lékařům, ale právě i zmiňovaným pacientům.

Záležitostí, o níž je řeč, je zkouška profesní kvalifikace, jejíž standard se v Česku v současné době nachází těsně před schválením. Ten stanovuje objem minimálních znalostí a dovedností nutných pro práci s osobami trpícími civilizačními onemocněními, jejichž společným jmenovatelem je v mnoha případech obezita. „Úspěšný absolvent takové zkoušky se pak může stát spolehlivým pomocníkem lékaře, se kterým se prakticky dělí o péči o pacienta,“ říká Jana Havrdová a dodává, že k tomuto plánu jsou připraveni své podpisy připojit i praktičtí lékaři.

Kvalifikace do Evropy

Profesní kvalifikace jsou podle Jany Havrdové jednak skvělým nástrojem, jak znalosti a dovednosti osobních trenérů i instruktorů skupinových fitness lekcí ověřit, jednak pomocnou rukou pro všechny, kteří je získali jiným způsobem než v klasickém systému vzdělávání – tedy většinou na vysoké škole.

Čeští fitness profesionálové se mohou těšit na nové pracovní příležitosti a čeští pacienti na novou atraktivní formu léčby civilizačních nemocí.

„Důležité je, co tento člověk umí, nikoliv to, jakými školami prošel,“ vysvětluje Jana Havrdová. Tato národní soustava klasifikací jako česká podoba EQF (Evropského kvalifikačního rámce) také umožňuje fitness profesionálům své vzdělání uplatnit i v ostatních zemích EU, protože právě díky EQF je všem jasné, co umí. Podle současných informací se tak čeští fitness profesionálové mohou těšit na nové pracovní příležitosti a čeští pacienti na novou atraktivní formu léčby civilizačních nemocí – o obojí by se měly postarat právě zkoušky profesních kvalifikací.

Související…

Už můžeme bez roušky: Sedm výhod, které přináší běhání
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Česká komora fitness

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...