fbpx

Běháte s nějakou aplikací? A chcete si to zpříjemnit nějakou tou malůvkou? Tak zkuste napodobit Lennyho Maughana, který svými trasami v mapě vytváří nápadité obrázky

Zveřejněno: 20. 1. 2020

Vytvoření běžecké trasy dá práci, zejména ve městě, jako je San Francisco. Je třeba vyhýbat se davům a taky brát ohledy na prudká stoupání. Jeden z místních běžců si tenhle už tak nelehký úkol podstatně komplikuje a do svého sportování zapojuje umění. Lenny Maughan plánuje běh tak, aby jeho trasy tvořily smysluplné kresby, a to ne ledajaké.

Lenny svým během vykrouží jednoduché srdíčko, ale také vesmírnou loď Enterprise nebo na první pohled rozpoznatelný portrét malířky Fridy Kahlo. Doposud takto vytvořil 53 uměleckých děl a stal se populárním nejenom v místních novinách, ale také na Redditu.

Kreslit během

Můžete namítat, že i vy jste se pokoušeli při běhu do mapy zanést nějaké tvary, ale takovým portfoliem uměleckých děl tohoto druhu se asi pochlubíte jenom stěží. Lennyho popularita přišla s nástupem trackovacích aplikací pro běžce, jeho profil ve fitness aplikaci sleduje dost lidí a těší se, co nového jejich oblíbenec nakreslí. Že by se na ně jeho kreativita nějak zásadně přenášela, se ale říct nedá, většina z jeho následovníků se totiž pokouší tímto způsobem ztvárnit penisy.

televize

Obraz televize v části města, kde vznikala televize


Asi nejen proto, že jim to přijde vtipné, ale také proto, že je to poměrně jednoduché. Koneckonců, sám Lenny přiznává, že tak začínal i on. Touha po kreslení něčeho originálního přišla až později.

Proces sledování trasy a jejího zanášení do mapy je možný díky technologickým novinkám, ale celé to všechno začíná úplně obyčejně, s tužkou a papírem.

Jeho prvním větším projektem bylo populární gesto ruky ze Star Treku, inspirované smrtí Leonarda Nimoye, herce, který představoval Spocka. Ten zemřel v roce 2015. Lenny si vytiskl papírovou mapu, tvar ruky táhl po Market Street, prsty, palec a zápěstí vměstnal do přilehlých uliček. Pak přišel obrázek televize v místech, kde tento vynález vnikal, batmanské logo a další díla.

Šestihodinová Frida

Vytvoření Fridy Kahlo obnášelo složité plánování, ale také pořádnou porci běhu, skoro třicet mil. Lenny běžel, respektive kreslil více než šest hodin. Proces sledování trasy a jejího zanášení do mapy je možný díky technologickým novinkám, ale celé to všechno začíná úplně obyčejně, s tužkou a papírem. Lenny už jako malý kluk vykazoval určité známky uměleckého nadání a okolí o něm tvrdilo, že se z něho jednou stane umělec.

kocka

Prostě běžíte a ještě za vámi něco zůstane. Třeba kočka


Hodně kreslil a byl specialista na obrázky jedním tahem. Trénink v dětství se mu teď hodí, nedělá totiž nic jiného. V San Franciscu žije více než 20 let a jeho díla reflektují místní reálie, nakreslil třeba obrys Kalifornie, ruku kytaristy Jerryho Garcii bez prostředníčku nebo motiv na počest místních hasičů.

Související…

Tereza Hanusová a René Kujan: o životě, běhu a myšlení
Tereza Hanusová

foto: Reddit a MapMyRun, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...