fbpx

Zveřejněno: 30. 9. 2017

Pokožka hlavy je úplně stejně citlivá a stejného typu jako vaše pleť. Pokud byste si tedy nikdy neumyli obličej perleťovým přípravkem, který voní podobně jako prášek na praní, pak se zdá trochu nesmyslné si něčím takovým umývat vlasy. Jaké výrobky jsou tedy k ošetření hřívy vhodné? 

Začalo to v 90. letech reklamou „už ani slzu“, kdy si maminky začaly dávat pozor, čím umývají vlas malým miminkům. Bohužel tato reklama upozorňovala na problém, který je v podstatě jen o reakci dítěte, a úplně tak zakryla všechno to špatné, co najdete v šamponech, dětské nevyjímaje.

Šampon vs. kondicionér

Úvodem je třeba říci, že šampon má umýt pokožku, na vlasech se nenechává působit a je naopak dobré ho poměrně rychle smýt – vzpomínáte na taková ta doporučení, že šampon je třeba vymývat i 5 minut? Ještě se k nim vrátíme. Vedle toho pak je kondicionér, který se stará o vlasové vlákno. Zásaditý šampon, jiný mycí prostředek nebo barva vlas otevře a kondicionér jej má za úkol uzavřít. Stejnou službu vám však udělá cokoliv s kyselým pH, od hydrolátů (květových vod), bylinných odvarů až po octový oplach. Přidanou hodnotou kondicionéru je jeho schopnost vlas jemně zregenerovat či vyživit, pokud tak nečiní, je to špatný kondicionér!

Chcete-li se starat o vlasy a vlasovou pokožku šetrněji, máte už dnes několik možností. Samozřejmě je to trochu návrat před dobu chemickou, kdy všechno má své řešení, rty jsou plné, ňadra bezchybně dmoucí a každý vlas se leskne, ale třeba říci, že ne vše, co je podle dnešních měřítek krásné, je i zdravé.

kadernice shutterstock 607265501

Zajímejte se i o to, jakou kosmetiku používá vaše kadeřnice.

Pozor na složení výrobků 

První možností je metoda zvaná anglicky low poo. V praxi to znamená, že používáte přípravky s co nejšetrnějším složením. Patří sem šampony kontrolovaných přírodních značek, jako například Lavera, Weleda, Logona apod., dále pak přírodní mýdla a šampuky (tuhé šampony). Pokud některé značky nepatří mezi ty certifikované, vždy si ověřte, jestli šampon neobsahuje laurylsulfát sodný (SLS), laurethsulfát sodný (SLES) a laurylsulfát amonný – to jsou agresivní pěnivé složky a především kvůli nim jste ještě před deseti lety čítávali o 5 minutách vymývání šamponu z vlasů. Je třeba říci, že šampon už z principu svého složení myje, i když nepění, jde jen o zvyk. Dále je dobré vyhnout se ve složení ropným derivátům včetně silikonů a parabenům, což jsou nežádoucí konzervanty. Zbytečná jsou v šamponu také barviva a v neposlední řadě syntetická složka parfum – ta může být i přírodní, ale to by mělo být na lahvičce vysvětleno.

Vynikající šampony má už zmiňovaná Lavera nebo Urtekram, z těch ještě šetrnějších na bázi cukrových tenzidů můžeme doporučit třeba Logonu nebo švýcarskou značku Helvetia Natura. Vlasová mýdla nabízí česká značka Naturinka a šampuky např. slovenská značka Ponio. Mýdlo je zásadité, tak nezapomínejte pro uzavření vlasu vždy bezpodmínečně použít oplach.

Jde to i bez šamponu

Další, ještě o něco přírodnější možností je metoda zvaná anglicky no poo, tedy bez šamponu. V tomto případě máte možnost umýt si vlasy mnoha způsoby, od velmi zásadité jedlé sody přes neutrální byliny a žitnou mouku až po kyselý jogurt či med. Pokožka hlavy má kyselé pH, aby se bránila bakteriím a plísním, proto je pro ni nejpříjemnější mytí žitnou moukou, bylinou zvanou amla či kašičkou z banánů. Sami můžeme doporučit kašičku z prášku z mýdlových ořechů a byliny shikakai – naneste na vlas, nechte pár minut působit a poté smyjte. Pokud myjete něčím zásaditým, doporučujeme výše popsané kyselé oplachy. V rámci metody no poo se o vlasové vlákno staráte pomocí olejů, olejových a bylinných zábalů apod.

dite vlasy shutterstock 288544991

Malým dětem myjte vlasy pouze vodou a snažte se u toho vydržet co nejdéle.

Jen voda?

Tato metoda se určitě oproti dvěma předešlým nehodí pro všechny, protože maz, pot a špínu prostě jen tak vodou nesmyjete. Mohou být ale typy vlasů, kterým to svědčí, a když už jsme začínali u dětí, u dětí i skončíme. Prvních 6 týdnů dětem myjte vlasy jen vodou, a pokud nijak zvlášť nerostou, případně vypadají dobře, nejsou přesušené, cuchavé či jinak problematické, můžete u toho vydržet co nejdéle a na závěr případně přestříkat nějakou květovou vodou, třeba levandulí, aby se obnovilo kyselé pH na pokožce.

O netoxické kosmetice pohovoří v rámci Green Beauty Marketu Katarina Hrivňáková, která vede po celé ČR a SR workshopy výroby domácí kosmetiky. Jako inženýrka chemie ví nejen o vlasech vše a na její tříhodinový seminář Toxiny v kosmetice v sobotu 11. 11. 2017 se můžete hlásit prostřednictvím tohoto formuláře.

foto: Shutterstock

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...