fbpx

Kde hledat největší koncentraci sociopatů? Mezi chirurgy, politiky i policisty 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Dnešní doba to ukazuje poměrně pregnantně. Sociopaty přitahuje moc, síla a kontrola. Touží ovládat a uplatňovat autoritu. Z toho důvodu si nejčastěji vybírají povolání, která jim tyto výsady mohou poskytnout

Zveřejněno: 1. 6. 2021

Většina lidí si volí kariéru podle životních hodnot a priorit – co nejlépe vyhovuje naší osobnosti, co nám dává smysl a účel. Ani sociopati nejsou jiní. Vzhledem k tomu, jak myslí a čeho si cení, ale existuje několik povolání, která jsou pro ně typická. Odborníci se shodují v tom, že obecně mívají tendenci volit si pozice, které jim poskytnou to, po čem touží, tedy pocit kontroly, síly a prestiže.

A protože na city ostatních berou zpravidla jen minimální ohledy, jsou ochotni pro získání určitých profesí vynaložit veškeré úsilí a chladnokrevnost, aby maximalizovali svůj budoucí úspěch.

Sociopati nemají svědomí a málokdy cítí emoce, jako je hanba nebo strach.

Britská koučka Rachel Wallová, zakladatelka projektu Feeling is Healing, potvrzuje, že sociopati nemají svědomí a málokdy cítí emoce, jako je hanba nebo strach. „Jsou ti, kteří vykořisťují a cítí se k tomu být oprávněni,“ vysvětluje pro server Bustle. A o která povolání se tedy jedná?

Chirurg

Podle Wallové dává sociopatovi role chirurga cenný pocit moci nad ostatními. Absence emocí, jako je strach a empatie k ostatním, se navíc při výkonu tohoto postu dokonale hodí – nemá problém jednat s mnohdy hysterickými příbuznými, nereaguje na ustrašené a bázlivé pacienty. Neznamená to, že všichni chirurgové musí být nutně sociopati. Jen se v této lékařské oblasti hodně takových jedinců vyskytuje...

Právník

Pro toho, kdo rád ovlivňuje ostatní, může právo představovat ideální pracovní území. Stejně jako pro toho, kdo hledá určitou prestiž. Obojí imponuje právě sociopatům. Není proto divu, že se prý často stávají právě právníky.

V soudní síni jsou schopni rychlých reakcí a okamžitých rozhodnutí, riskují bez obav z následků a překážek, které se jim mohou dostat do cesty. „Vyhovuje jim také drama, které je dostává z pocitu nudy, jejž nesnášejí,“ dodává Wallová.

Politika

Politika je oblast nabízející vidinu velkého úspěchu a všemožných druhů různých výhod a benefitů. Což sociopaty přirozeně přitahuje. Abyste se v téhle branži prosadili, potřebujete navíc hodně ostré lokty a určitou vypočítavost, která je takovým osobám vlastní. Postem politika si navíc vyslouží moc a kontrolu nad ostatními, po nichž touží ze všeho nejvíc.

Prodejce

Mají schopnost téměř každého velmi rychle „přečíst“ a dostat se mu pod kůži. Poznají, na co kdo slyší, a díky tomu si jej dokážou poměrně šikovně a pevně zaháčkovat.

Co říká Wikipedie

Sociopatie je porucha osobnosti, která zapříčiňuje abnormální chování daného jedince vůči okolnímu prostředí. Tuto poruchu často způsobují špatné sociální vztahy, které jsou způsobeny například nepřizpůsobivostí či uvalením viny na okolí. Sociopatické chování lze vypozorovat např. v hrubém násilném vztahu ke zvířatům. Tyto projevy jsou nadále často opakované, včetně samotného sebezklamání. První známky sociopatie se mohou objevit již ve věku 13 let.

 

Mají povrchní kouzlo, umí zalichotit, když se to hodí, „oběť" tak na sebe navázat a získat si její důvěru. Jsou schopni obléknout přátelskou tvář, potřást si s vámi rukou a prodat téměř cokoliv. A buďte si jistí, že v drtivé většině případů od nich skutečně koupíte.

Profesor

Společenská prestiž a volný přístup k nevinným studentům, jimž mohou ze svého postu kázat a přednášet. Profesorský úřad dělá radost nejednomu sociopatovi, který zde dokáže využít kouzlo osobnosti, aby rozehrál politickou hru o moc a potvrzení důležitosti vlastní osoby. A těch mladých lidí, které mohou ovlivnit a nad nimiž mají moc… Akademická sféra je pro sociopaty zkrátka přímo neodolatelná.

Bankéř

Protože nedovolí, aby jim emoce zhatily plány, dosahují sociopati skvělých výsledků i ve finanční sféře, kde je často třeba činit riskantní rozhodnutí bez strachu z možných důsledků.

Policista

Mnoho sociopatů je podle odborníků k nalezení i mezi policisty. Láká je moc, možnost ovládat a uplatňovat silnou autoritu.

Související…

Dá se poznat sociopatické chování na první pohled? Dá. Podle těchto třinácti znaků
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Bustle

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...