fbpx

Podle americko-německé studie jsou ženy produktivnější, když jsou v teple. Jenže muži to mají naopak. Vyslyší tak zaměstnavatelé hlasy zaměstnankyň žehrajících na chladné pracovní prostředí?

Zveřejněno: 15. 12. 2022

Ženské stížnosti na chladné pracovní prostředí byly dlouho vnímány jako znamení zbytečné choulostivosti. Studie publikovaná na stránkách Plos One, jež se věnují vědeckým zprávám, ale argumentuje proti. Vědci z univerzity v jižní Kalifornii a z Centra sociálních věd v Berlíně se spojili a zkoumali, jaký vliv může mít postupně se zvyšující teplota na ženský pracovní výkon. Zjistili, že poměrně velký. Podobně, i když méně výrazně, tomu bylo i u mužů – jen opačně. Jejich výkonnosti podle výzkumu naopak svědčí teploty chladnější.

Spoluautor studie Tom Y. Chang se nechal slyšet, že závislost ženské pracovní výkonnosti na teplotě vzduchu byla dosud předmětem dohadů, přičemž se řada jedinců přikláněla k názoru, že je to víceméně záležitost osobních preferencí. V tomto směru je nová studie poměrně přelomová, protože ukazuje, že to tak není, a naopak dokládá, že mentální i fyzická výkonnost je ovlivněna teplotou prostředí, v němž se ženy nachází.

Při teplotách nad 27 °C ženy dospěly až k 33 bodům, zatímco muži v průměru pouze k 31,2 bodu.

A jak to vlastně výzkumníci zjistili? Účastníkům zadali tři různé úkoly, jejichž splnění mělo být odměněno finanční kompenzací. První část byla matematická a museli během ní přidat pět dvoumístných čísel k sobě bez použití kalkulačky. Ve druhé části bylo cílem sestavit z určitých písmen co nejvíce německých slov – podobně jako třeba ve Scrabblu. Poslední úloha spočívala v řešení logických problémů.

Větší teplo, vyšší ženská výkonnost

Bádat se začínalo při nějakých 21 °C, kde ženy získaly v průměru 27,7 bodu z 35 možných, zatímco muži dosáhli při stejné teplotě 33,7 bodu. V relacích pohybujících se mezi 21–27 °C dosáhla obě pohlaví kolem 32,4 bodu, ačkoliv ženy se zasloužily o nepatrně vyšší skóre. Ovšem při teplotách nad 27 °C ženy dospěly až k 33 bodům, zatímco muži v průměru pouze k 31,2 bodu.

Výsledek byl tedy jednoznačný – ženy excelovaly při vyšších teplotách, mužům naopak vyhovovaly teploty nižší. Autoři studie ještě dodávají, že podle výsledků jejich výzkumu je mužská výkonnost na teplotě závislá méně než ta ženská.

Teplota ovlivňuje produktivitu

Chang ovšem vyvádí z omylu ty, co by se snad mohli domnívat, že na teplotě jsou závislé i ženské dovednosti. Na ty podle všeho teplota vliv nemá. Mění pouze množství práce, které jsou ženy schopné zvládnout.

Pokud chce firma zajistit ženskou produktivní pracovní sílu, měla by zvážit, zda nezvednout teplotu v kancelářských budovách.

Dotýká se tak jejich produktivity, nikoliv schopností. Chladné počasí nezpůsobí, že ženy zapomenou, jak počítat. Takové podmínky jen nevedou k jejich produktivitě. Což podle Changa platí i pro produktivitu mužskou, na niž ale mají naopak negativní dopad teploty vysoké.

Zaměstnavatelé, přitopte

Jak jsou výsledky kalifornsko-berlínského bádání využitelné v reálném životě? Poměrně snadno. Chang se nechal slyšet, že pokud chce firma zajistit ženskou produktivní pracovní sílu, měla by zvážit, zda nezvednout teplotu v kancelářských budovách.

S tím ale souvisí další otázka. Nebude mít zvýšení teploty naopak negativní vliv na produktivitu mužů? Řešením by se mohlo stát oddělení pracovního prostoru pro muže a pro ženy. Co na to Chang? Nevíme. Třeba nám to řekne jeho další výzkum.

Související…

Smrt zoufalstvím: Fenomén se přenesl od Američanů na Brity
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Mashable

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...