fbpx

Zveřejněno: 25. 10. 2017

Úzkost a nedostatek sebedůvěry dokážou v ložnici konat divy. Bohužel v negativním slova smyslu. Výzkumy ukazují, že obavy z vlastní nedokonalosti či z nákazy pohlavně přenosnou chorobou trápí v posteli hlavně ženy a znemožňují jim, aby si sex užily naplno.

Sex přitom není pouze zábavný. Přináší i četné zdravotní benefity. Mezi ně patří redukce stresu, posílení imunity, a dokonce i celkové prodloužení života. Některým ženám mohou ale požitek z něj kazit pocity strachu a úzkosti. To je důvod, proč Superdrug Online Doctor, londýnská tele-medicínská společnost, provedla průzkum 2 000 Američanů a Evropanů za účelem odhalit jejich nejzávažnější sexuální obavy.

Ženy nejčastěji uvádějí osm důvodů, co jim v tom, aby si sex skutečně užily, brání. Obávají se, že si partner nebude chtít vzít kondom, že má pohlavně přenosnou chorobu, bojí se neplánovaného těhotenství. Tyto tři nejčastější důvody se tedy dají vyřešit tím, že partner bude ochotný si ochranu vzít.

shutterstock 418015645

Pokud máte své zásady, uplatňujte je, to se týká i používání kondomu.

 

Ochota partnera by se měla projevit i tehdy, když žena řekne "ne". Další problémy jsou spíš v samotných ženách. Obávají se třeba, že partnerovi nebudou nahé připadat atraktivní, že se během sexu projeví nějakou trapnou tělesnou funkcí, že partner nedosáhne vyvrcholení nebo nebude spokojený a že je daná žena "v sexu špatná".

Partner bez kondomu?

Sex bez kondomu je lepší. Tak argumentují mnozí muži. A ženy se toho evidentně bojí. Ačkoliv se jim sex s kondomem v řadě případů také nezamlouvá, jsou si vědomy toho, že chrání před pohlavně přenosnými chorobami a také před nechtěným otěhotněním.

Podle Emily Morseové, známé odbornice na sex a vztahy, je dobré nerozvážnému partnerovi argumentovat slovy, zda je lepší sex s kondomem, nebo žádný sex. „Tímto způsobem mu de facto nedáte možnost výběru. Pokud začne mluvit o antikoncepci, vysvětlete mu, že ta nechrání před pohlavně přenosnými nemocemi,“ konstatuje Emily.

I z nasazování kondomu lze podle Morseové udělat zábavu a celkový prožitek z jeho nutného použití tak zpříjemnit. „Pokud je partner nějakým způsobem uražen, nebo se mu do nasazení kondomu nechce, udělejte to sama,“ radí.

Soustředit se víc na sebe

Podle Emily existuje jen velmi malá šance, že kondom zradí. Proto by ženám představa nechtěného těhotenství či přenosu chorob neměla bránit v užívání si milostných hrátek. Dříve, než se ženy rozhodnou s někým strávit noc, měly by si ale srovnat v hlavě, zda dotyčnému věří a cítí se s ním v bezpečí.

shutterstock 90093883

Soustřeďte se více na sebe. Pak si sex víc užijete.

Zatímco mnoho žen má tendenci soustředit svou pozornost na potěšení partnera, doporučuje Morseová zaměřit se více na sebe a dát jasně najevo, že pokud muž nebude respektovat vaše přání, pak určitě nebude tím, s kým chcete být. Podle Emily je odpověď na tuto obavu velmi jednoduchá: „Pokud partner nevezme ‚ne‘ jako odpověď, pak máte jedinou možnost – sbalit se a jít. Nebudete přece dělat něco, co sama nechcete.“

Žena by každopádně měla zůstat sama sebou a ani s partnerem neopouštět své zásady. „Zamyslete se nad svými osobními hranicemi dříve, než se začnete svlékat,“ říká Emily. „Opakujte si to, co nechcete. Nebudu mít sex s někým, koho neznám. Nebudu mít sex bez kondomu. Nepřistoupím na anální sex... Ať se jedná o cokoliv, držte se svých zásad.“ Experimentování a zkoušení nových věcí je samozřejmě důležitou součástí zdravého sexuálního života. Mělo by to ale být s někým, koho dobře znáte a komu důvěřujete.

Když je nespokojený

Orgasmus by sám o sobě neměl být jediným cílem. Podle Morseové nemusí nedosažení orgasmu automaticky evokovat selhání jedné či druhé strany. „Existuje spousta hezkých věcí, které se během sexu mohou stát, i když nemáte orgasmus,“ tvrdí Emily.

Dodává, že jako ve všem je i v tomto případě klíčová komunikace. Zeptejte se zkrátka partnera, co se mu líbí, co má rád a jak byste to mohla dělat. Pokud je partner pozorný, udělá to samé. Morseová uvádí na pravou míru zásadní věc: „Nikdo není v sexu špatný. To je důležité si uvědomit. Možná, že nemáte tolik zkušeností nebo jste třeba sex nějakou dobu neměly. Dokud jste ale ochotné komunikovat s partnerem, nemáte se čeho bát.“

foto: Shutterstock, zdroj: Health.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...