fbpx

Zveřejněno: 29. 10. 2017

Opravdová láska je jako duch. Každý o ní mluví, ale jenom několik z nás ji vidělo, napsal spisovatel Francois de La Rochefoucauld. A co vy, poznali jste lásku? Pokud si nejste jistí, podívejte se, jak ji poznat, abyste třeba před svatbou neprohloupili.

Když jste ve vztahu a přemýšlíte o tom, jestli se k sobě nastěhujete, nebo se dokonce vezmete, je zcela logické začít uvažovat nad tím, jestli druhého skutečně milujete. I když věříte, že jste se správnou osobou na správném místě a ve správný čas, těžko si budete stoprocentně jistí. Zvažte několik následujících otázek. Třeba najdete svou odpověď.

Skutečně chcete žít se svým partnerem?

Láska tvaruje mysl. V rané fázi vztahu jste zachváceni euforií. Úroveň dopaminu, hormonu štěstí, je permanentně vysoká. Centrum odměny ve vašem mozku bezmála svítí aktivitou a v pochodu jsou i oblasti vašeho mozku zodpovědné za obsesivní chování. Váš partner je vaše droga.

shutterstock 582603478

Zlé jazyky tvrdí, že skutečná láska se pozná po třech hodinách strávených v obchodním centru.

„Jak se láska mění v dlouhodobý vztah, myšlenky na partnera pořád aktivují centrum odměny stejně jako oblasti mozku zodpovědné za náklonnost, ale obsesivní myšlenky se již objevují méně,“ vysvětluje sociální psycholožka Theresa E. DiDonato.

Pokud máte zkušenost s krátkodobými a dlouhodobými vztahy, asi jste schopni snadno rozpoznat rozdíl. Skutečná otázka zní: jste s partnerem proto, že ho milujete, anebo jste s ním už jenom ze zvyku? Těšíte se na to, až ho uvidíte, anebo ve vás každý telefonát vaší drahé polovičky vzbuzuje nepříjemné pocity?

Co je podle vás láska?

Uvažovali jste někdy nad tím, co slovo „láska“ vlastně znamená? Má stovky výkladů, ale jediný, na kterém skutečně záleží, je ten váš. „To znamená, že si musíte vytvořit vizi, co pro vás láska vlastně znamená,“ radí psychoterapeut Barton Goldsmith. Neméně důležité je porovnat vaši vizi s vizí vašeho partnera. Máte stejné předpoklady, stejné standardy?

Jste nejlepší verzí sebe sama?

Postrkuje vás vztah k tomu, abyste ze sebe dostali to nejlepší? Pokud ano, ideál. Je jenom logické, že chcete víc. „Když se člověk zamiluje, jeho vnímání sebe sama se změní. Lidé se vydávají na nové cesty, nachází nové charakteristiky sebe sama a díky vlivu jejich partnera se mění i jejich pohled na sebe sama,“ připomněla Theresa E. DiDonato.

Ve vztahu potřebujete touhu být tou nejlepší verzí sebe sama. Nejen pro sebe, ale i pro druhého. Naopak, pokud ve vás partner vzbuzuje špatné pocity, které se ve vás kumulují, je váš vztah odsouzen k záhubě.

Věříte v ideální pár?

Pokud nevěříte, že polovina všech vztahů selže, podívejte se na svoji minulost. Uvidíte, jak snadno věci můžou jít k čertu, když spolu partneři nejsou opravdu propojení. Najít své „duševní dvojče“ by bylo nádherné, ale žijeme ve světě plném možností.

Pokud tedy doufáte, že na vás někde čeká jenom jeden ideální partner, omezujete svoji možnost najít skutečné štěstí. „Lepší je soustředit se na to, abyste z člověka, s nímž jste, udělali své duševní dvojče,“ radí Barton Goldsmith.

Umíte se omlouvat?

Pamatujte si, že všechno se s časem mění. Když budete mít štěstí, vaše láska přetrvá, ale aby to bylo možné, musíte být oba ochotni růst. Musíte se naučit říkat „promiň, mýlil jsem se“. Pokud se vám to nelíbí, překonejte se. „V případě, že se neumíte omlouvat, neumíte milovat, protože máte porouchanou schopnost empatie,“ zdůrazňuje Barton Goldsmith.

Ve vztahu je důležitý vývoj a růst. Lásce se dá naučit. Jak růst, tak láska jsou klíčové pro zdravý vztah. Vyžaduje to úsilí, ale stojí to za to. Není nic lepšího než skvělý vztah a nic horšího než špatný. Promluvte si o těchto bodech s osobou, již milujete. Pomůže vám to poznat se navzájem na mnohem hlubší úrovni… A copak není opravdová láska právě o tom?

 

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...