fbpx

Zveřejněno: 28. 2. 2023

U někoho touha, u někoho hlad. U někoho dobíjení energie, u jiného námaha. Sexuální terapeutka Laurie J. Watson analyzovala rozdíl ve způsobu, jak sex vnímají muži a jak ženy. Její závěry vám možná pomohou, abyste lépe poznali, co partner či partnerka nejen v „daném momentu“ cítí.

„Během své kariéry sexuální terapeutky jsem měla příležitost mluvit s tisíci muži o jejich sexuálních pocitech, fantaziích a sexuálním životě. I když nevím, jaké to je být mužem, měla jsem tu čest naslouchat mužské perspektivě na sexuální vztahy. A jakkoliv je každý muž jiný, najdou se určité společné znaky,“ píše o svém výzkumu Laurie J. Watson. Jak se tedy liší pohled na sex u žen a mužů?

♂ Sex začíná v těle / ♀ Sex začíná v mysli

Mužské tělo se (obzvláště v pubertě) vzruší extrémně rychle. Chlapci se stačí přitisknout k taneční partnerce a už zažívají trapné chvilky. „Mužským tělem koluje obrovské množství testosteronu, které je nutí a pohání k sexuálním projevům,“ připomíná Laurie J. Watson.

shutterstock 514793386

Muži po sexu hladoví, ženy touží, což je mnohdy lepší než samotný sex.

Na ženy působí testosteron mnohem méně. „Tam, kde mužské hormony křičí, tam ženské jenom šeptají,“ vysvětluje Watson. A tak ženské vzrušení začíná u fantazií, vzpomínek a představ, které nastartují motor sexu a postupně ho vyženou do příslušných otáček. Obzvlášť v době počáteční zamilovanosti ženy myslí na svého vyvoleného tak často, že svůj sexuální motor udržují permanentně v pochodu.

♂ Sex je hlad / ♀ Sex je touha

Sexuální touha má samozřejmě různé projevy. Muži asi dobře znají stavy, kdy je dychtivost všepohlcující. Sama hýbe jejich tělem. Nedá pokoj, dokud není utěšena. A nedá se jen tak uklidnit… Podobně jako hlad můžete tuto dychtivost nějakou dobu ignorovat, ale permanentně vás provokuje, dráždí, otravuje až k nesnesení. I když na „hlad“ zapomenete, zničehonic se vám připomene s nebývalou silou.

U žen je to jiné. To potvrzuje i další výzkumnice na poli ženské sexuality Meredith Chivers. „Být žádoucí je pro ženu orgasmus.“ Ženy může vzrušit už pohled na atraktivního muže, ale primárně vzrušení zapříčiní až způsob, jakým muž na ženu reaguje. Vědomí, že po ní muž touží, rozbouří její představivost a podnítí sexuální myšlenky. Muž touží bez ohledu na to, co k němu žena vysílá.

♂ Sex je energie / ♀ Sex je námaha

Sexualita naplňuje muže potenciálem a vzrušením. Dává jim drive a schopnost následovat cíl. Pomáhá jim přežít každodenní monotónnost života. Ženy, jakkoliv mohou sex zbožňovat, neustále čelí výzvám svého těla: únavě, menstruaci, fyziologickým problémům.

Podle sexuální terapeutky Emily Nagoski je pro ženy nejdůležitější vypnout vnitřní brzdy, které jim neustále připomínají prádlo, děti, práci nebo třeba náboženská pravidla. Pro mnoho žen proto taky není snadné dosáhnout orgasmu. Spíše než mužům jim tak mohou vyhovovat „osvědčené“ pozice a rutina. Oproti tomu muži mají větší chuť experimentovat.

♂ Sex je vzrušující / ♀ Vzrušující je kontext

Mužské tělo je sexuální mašina připravená prozkoumat všechny možné polohy – nejspíše proto, že je pro ně orgasmus obvykle tak snadný. Nejmenší flirt, úsměv, narážka, tvar postavy nebo i obraz v nás může vyvolat sexuální fantazie a patřičnou náladu.

shutterstock 514795243

Ženy vzrušuje to, co sexu předchází, muže vzrušuje samotný akt.

Pro ženy představuje sexuální vzrušení největší formou zranitelnosti. Problémy ve vztahu (pocit hrozby) ovlivňují jejich schopnost se sexu poddat a skutečně si ho vychutnat. Ženy potřebují emocionální bezpečí. Romantika a svádění jim pomáhají zapomenout na každodenní starosti a strachy.

♂ Sex je láska / ♀ Sex je aspekt lásky

Uspokojit ženu je často těžké. Přesto je to pro muže důležité. Protože je pro muže sex tak snadný a příjemný, těžko chápou, proč je tak komplikovaný pro ženy. Ale to neznamená, že se muži nesnaží. Potěcha, kterou nabízí sex, je pro ně často nejvyšším (i když samozřejmě že ne jediným) vyjádřením lásky.

Pro ženy je láska složená z mnoha dalších aspektů, jako je mluvení, společně strávený čas, společná práce, starosti o domácnost, slavení svátků, vzájemné obdarovávání dárky a podobně. Sex je jenom část celku, ale rozhodně ne rozhodující faktor. Touha po sexu může vycházet z tepla, které ženě emoce přináší, ale zřídkakdy bývá zdrojem těchto emocí.

Zdá se tedy, že touhy a podněty mužů a žen, které se týkají sexu, jsou naprosto rozdílné. Co tedy dělat, abyste naplnili přání partnera, respektive partnerky? „Romantika a svádění jsou způsoby, kterými mohou muži i ženy společně vytvářet prostředí pro sex,“ konstatuje Laurie J. Watson. Pro muže by svádění ženy mělo být přirozené a pro ženu znamená určité vytržení od každodenních starostí a plánů, co všechno je třeba udělat, aby byl vztah či život v rodině harmonický.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...