fbpx

Zveřejněno: 30. 5. 2017

„Láska není emoce,“ řekla biologická antropoložka Helen Fisher. „Je to mozkový systém, jeden ze tří, který souvisí s pářením a reprodukcí.“ Právě kvůli druhým dvěma systémům jsou lidé schopni nevěry, i když si natolik vážíme lásky. Chcete vědět víc?

V roce 1998 přiznala nevěru téměř polovina vdaných žen a mužů v Česku. O deset let později to bylo 34 % žen a 55 % mužů. Výzkum z roku 2012 naznačuje, že nevěra je typická pro 40 % všech Čechů. Poslední výzkum z roku 2014 zase naznačuje, že nevěrných bylo v Česku 54 % ženatých mužů a 49 % vdaných žen. Dopátrat se přesných čísel je prakticky nemožné, dá se z nich ale vyčíst, že alespoň třetina Čechu byla někdy nevěrná.

 

Zadaní a nevěrní

Párování je charakteristickým znakem lidstva, v monogamních párech žijeme už celá staletí. Demografická ročenka zaměřená na světovou populaci ukazuje, že mezi lety 1947 a 1992 se přibližně 93,1 % žen a 91,8 % mužů oženilo nejpozději ve věku 49 let. Zároveň ale 20–40 % mužů a 20–25 % žen bylo někdy svému manželovi či manželce nevěrných. Jak je to možné, když je láska univerzálně prohlašována za nejkrásnější cit na světě, kulturně ji ctíme a uznáváme a věrnost je obvyklým morálním dogmatem? Podle Helen Fisher je to všechno otázka biologie.

Části mozku zodpovědné za lásku

Lidé mají tři primární mozkové systémy zodpovědné za lásku:

1) Sexuální pud se vyvinul tak, aby motivoval jedince k vyhledávání široké řady sexuálních partnerů.

2) Romantická láska se vyvinula, aby motivovala jedince soustředit jeho sexuální energii na konkrétního partnera, a tím šetřila čas strávený namlouváním a energii organismu.

3) Partnerská vazba se vyvinula proto, aby spolu pár vydržel alespoň tak dlouho, než počne dítě.

Tyto 3 základní nervové systémy interagují spolu i s dalšími systémy mozku v nesčetné myriádě flexibilních vzorců. Nabízí tak celou řadu vnitřních motivací, emocí a vzorců chování nezbytných pro kontrolu a organizaci naší reprodukční strategie. A právě tato architektura mozku zajišťující naši reprodukci je zodpovědná na to, že jsme schopni se romanticky zamilovat a zároveň cítit sexuální touhu k jinému partnerovi.

shutterstock 471509348

Podle výzkumů nevěra přichází i do šťastných manželství

Nevěra napříč světem

Nevěra byla obvyklá v mnoha různých kulturách – antickém Řecku a Římu, předindustriální Evropě, historickém Japonsku, Číně a indickém světě, mezi Inuity, kmeny v brazilské džungli a Nigérii, Tasmánii a jinde. Existují různé druhy nevěry. Výzkumníci rozšířili její definici tak, aby zahrnovala nevěru sexuální, romantickou a jejich kombinaci. Ačkoliv v celém světě panuje univerzální nesouhlas s tímto chováním, nevěra existuje dál. Může za ni řada psychologických, kulturních a ekonomických proměnných. Přitom nemusí být nutně znakem nešťastného vztahu. Co se týče spojitosti mezi nespokojeností v partnerství a nevěrou, 56 % nevěrných mužů a 34 % nevěrných žen hodnotí své manželství jako „šťastné“ nebo „velmi šťastné“.

Psycholožka Jitka Douchová dokonce řekla: „Pokud se nevěra udrží jako vztah zaměřený pouze na intimitu a nedojde k velkému zamilování, tak je to nevěra konstruktivní. Může to být něco, co dává lidem dobrou náladu a přináší i pozitivní energii do manželství. Dokonce se díky mimomanželskému sexu výrazně zkvalitňuje sex manželský.“ Těžko ale říct, jestli s takovým argumentem obstojíte před svým partnerem.

Čtěte také: 

Jsme manželé a randíme s jinými, no a co! Kam až může zajít polygamie?

Až 50 % svazků končí v Čechách rozvodem. Jak nespadnout do této skupiny? 

Šokující názor kněze: Nemáte děti? Váš vztah nepřežije pětiletku

 

 

 

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: IDEAS. TED.COM

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...