fbpx

Zveřejněno: 8. 4. 2017

Slavný hollywoodský pár Elisabeth Taylorová a Richard Burton se vzali a rozvedli hned třikrát. Dvojice, které se rozcházejí a následně k sobě vracejí, zná ale nejspíše ze svého okolí každý z nás. Mají vůbec takové vztahy šanci na přežití?

Vztahy mezi bývalými partnery bývají různorodé. Zatímco někteří se nemohou ani cítit, osobně znám ze svého okolí i člověka, který šel svojí expartnerce jako svědek na svatbu. A skvělý vztah s ním má i její současný manžel. Některé páry ale nedokážou zůstat přáteli a mají naopak tendenci se k sobě vracet. Je takový krok dobrý nápad?

slepovane vztahy shutterstock 519644092

Než znovu vkročíte do stejné řeky, pečlivě si rozmystele, proč jste se vlastně prve rozešli.

Rozešli se jednou, rozejdou se podruhé

„Obecně se spíše říká, že dvakrát do téže řeky nevstoupíme. Bohužel nebo bohudík bývá realita mnohem pestřejší. Je velká skupina partnerů, kteří se k sobě vrací nebo to aspoň zkouší, a je také nemalá skupina těch, kteří se k sobě vrátili opakovaně. Psychologicky můžeme konstatovat, že každým dalším pokusem se pravděpodobnost na úspěšný vztah zmenšuje,“ myslí si o těchto pokusech párový psychoterapeut Mgr. Pavel Rataj.

Důvod rozchodu

Uvažujete-li o návratu k bývalému partnerovi, stojí rozhodně za zamyšlení, z jakého důvodu jste se vlastně rozešli. Jednalo se o rozhodnutí impulzivní, nebo jste si svůj krok předem dlouho promýšleli? Velkou roli hraje také to, jak dlouho jste s partnerem před rozchodem chodili.

„Pokud se jedná o dlouhodobější vztah, tak by partneři měli určitě vyhledat párového psychoterapeuta, aby předešlý rozchod dostatečně zpracovali. A to se dá jen tehdy, pokud hlouběji porozumí tomu, co se v jejich vztahu dělo, jaké emoce a hlubší vztahové vzorce vystoupily na povrch a proč se museli rozejít. Párová terapie umožňuje uvidět neviditelné,“ říká k tomu Pavel Rataj. V případě, že dostatečně nechápete motivace své ani partnerovi, totiž podle psychoterapeuta hrozí, že se vztah velmi rychle vrátí do starých kolejí. Další rozchod je pak jenom logickým vyústěním takové snahy.

slepovane vztahy shutterstock 529084630

V případě, že si nevíte rady, poraďte se s odborníkem.

Může za to závislost?

U některých párů to zvnějšku vypadá, že ti dva nemohou být spolu, ale ani bez sebe. Kolotoč rozchodů a nových začátků se v takovém případě roztočí kvůli tomu, že jeden nebo oba partneři jsou na tom druhém příliš závislí.

Jakmile takové závislosti propadnete, pociťujete po rozchodu podobné abstinenční příznaky, jako když alkoholikovi odepřete lahev. K partnerovi se pak nevracíte z nekonečné lásky k němu, ale pouze proto, abyste ulevili svému trýznění.
Po rozchodu s vámi často cloumají emoce a uvažovat v takovou chvíli racionálně není snadné. To je dalším důvodem, proč se obrátit na pomoc k odborníkovi. V tom nejlepším možném případě vám pomůže vztah ještě zachránit. Pokud to nepůjde, dáte se alespoň dohromady a budeme schopni pokračovat svou vlastní cestou.

Přečtěte si také: Máte to na rozchod? Udělejte si graf!

flowee.cz můžete rozvíjet potenciál vašeho dítěte či partnera. Více vám představí Jan Muhlfeit.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...