fbpx

Proč ještě číst tištěné knihy? Je to dobré kvůli fyzickému i duševnímu zdraví 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Čtení vnáší do života řadu nedoceněných benefitů. Pokud jich ale chcete skutečně využít, budete muset sáhnout po klasické knize, tedy té tištěné. Níže najdete čtyři důvody, proč to se čtečkou nejde

Zveřejněno: 9. 5. 2021

Vůně, praskání, šustění. Jedinečná atmosféra, klid a pohoda, kterou ta směs pachů a zvuků vytváří. Klasická kniha, kterou čtečka nemůže nikdy doopravdy nahradit. Ačkoliv jsou čtečky možná praktičtější v tom, že s sebou na dovolenou nemusíte vláčet v kufru půlku knihovny, ale ekonomicky stáhnete pár nejnovějších titulů do svého Kindla a můžete je všechny sbalit do příručního zavazadla, kouzlo a příběh staré pravé knihy nemají a nikdy ani mít nebudou. Navíc, knize nikdy nedojde baterka. A podle výzkumů přináší čtení klasických knih i řadu výhod fyzických i duševních.

Podle studie Kalifornské univerzity v Berkeley zvyšuje čtení slovní zásobu o 50 procent více než televize.

Americký spisovatel a autor dětských básní, který psal pod pseudonymem Dr. Seuss, říkával, že čím víc budete číst, tím víc věcí poznáte. A měl pravdu. Ponoření se do dobré knihy otevírá člověku celou studnici vědění od relativně útlého věku.

1. Slovní zásoba

Podle studie Kalifornské univerzity v Berkeley zvyšuje čtení slovní zásobu o 50 procent více než televize, což vede k celkově vyšším výsledkům dosahovaných při inteligenčních testech. To se ovšem týká právě klasické papírové knihy. Výzkumy naznačují, že čtení na obrazovce tento efekt zpomaluje o 20 až 30 procent.

2. Lepší výkon mozku

Pravidelné čtení zefektivňuje schopnost mozku pracovat a zmírňuje jeho opotřebovávání, které během let nevyhnutelně přichází. Podle výzkumu publikovaného v časopise Neurology výrazně zlepšuje paměťové funkce a zpomaluje proces stárnutí.

Další výhodou tištěných knih je samotné otáčení stránek. To prý pomáhá vyšší koncentraci, která vede k lepšímu pochopení a zpracování toho, co vlastně čtete.

V magazínu Huffington Post se zase píše, že čtení je jako účinné mozkové cvičení, které snižuje psychický pokles až o 32 procent. S tím souvisí i prevence vůči demenci a Alzheimerově chorobě.

3. Učí empatii

Čtení navíc zlepšuje naše vztahy s okolím. Podle výzkumu publikovaného v magazínu Science pomáhá literatura čtenáři pochopit, co se děje uvnitř něho i v jeho okolí. Pochopení duševních stavů je pak rozhodující dovedností, jež umožňuje komplexní fungování ve společnosti.

4. Koncentrace

Další výhodou tištěných knih je samotné otáčení stránek. To prý pomáhá vyšší koncentraci, která vede k lepšímu pochopení a zpracování toho, co vlastně čtete.

5. Relax

Kniha po dlouhém a náročném dni umožní odpočívat a zapomenout na problémy, které se vám během toho času udály. Čtení tak může fungovat jako významný prostředek pro snižování až eliminaci stresu. Podle studie provedené v roce 2009 výzkumníky ze Sussex University může čtení snížit míru prožívaného stresu až o 68 procent. Autorův obraz světa, ať je jakýkoli, totiž pomáhá uniknout z obav a strachů každodenního života.

6. Pomáhá usnout

Vytvoření čtecího rituálu před spaním pomáhá podle odborníků z Mayo kliniky usínat. Signalizuje tělu, že je čas na odpočinek. Podle magazínu Vox se to ale zase nevztahuje na elektronická zařízení. Pokud tedy chcete snadno usnout, sáhněte po klasické knize, přečtěte pár stránek a sami zjistíte, jak dobře tato strategie funguje.

Související…

Co přináší štěstí lidem ve městech? Hlavně parky či knihovny
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Real Simple

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...