fbpx

Zveřejněno: 13. 12. 2017

Myšlenkové hry, duševní aktivity a další podobná mentální cvičení pomáhají mozek udržovat v bezvadném a funkčním stavu, a to i v pozdějším věku. To nedávno potvrdila studie zveřejněná v časopise New England Journal of Medicine, kterou provedli vědci z univerzity v Michiganu. Díky šesti myšlenkovým hrám můžete mozek procvičovat i doma.

Podle studie dospělí, kteří si hrají psychicky a vystavují tak mozek každý den náročným myšlenkovým hrám, mají výrazně lepší paměť než ti, kteří mozek necvičí. Lidé, kteří se účastní mentálně stimulujících aktivit, jsou tak až o 63 % méně ohrožení rozvinutím demence oproti lidem, kteří o svou myslivnu podobným způsobem nepečují.

6 aktivit pro každý den

Níže popsané týdenní hry a mentální aktivity byly navrženy v rámci programu podporujícího aktivní psychický životní styl. Program se jmenuje Brainpower Game Plan a jeho autorkou je Cynthia Greenová, klinická profesorka katedry psychiatrie na Lékařské fakultě Mount Sinai a zakladatelka proslulého programu pro zlepšení paměti. Podle vědců mohou lidé při praktikování těchto myšlenkových her v kombinaci se správným jídelníčkem a pravidelným pohybem zvýšit výkon mozku až o 78 %.

shutterstock 257534860

Dělejte si poznámky, to vytříbí vaši paměť a pomůže zvládat stres.

Označte své barvy

Během tohoto cvičení zjistíte, jak jste na tom se schopností koncentrace. Čtěte rychle a nahlas název barvy, ve které je vytištěno každé slovo. Nečtěte pouze dané slovo, ale vyřkněte je v kombinaci s barvou. Zkoušejte opakovaně, abyste zjistili, zda a jak se můžete zlepšit.

Příběh na 7 slov

Otestujte svou kreativitu pomocí této slovní výzvy. Napište krátký příběh a použijte pouze sedm slov k tomu, abyste jej vyprávěli. Procvičíte se nejen ve stručném vyprávění příběhů,  ale zvýšíte tak své dovednosti třeba na Twitteru či Facebooku.

Opačný den

Vytvořte nové spojení mezi mozkovými buňkami tím, že místo dominantní ruky budete používat tu nedominantní. Pokud jste pravák, užívejte v jednom dni k běžným činnostem a každodenním úkonům levou. Pokud levák, postupujte opačně.

Zkuste si třeba už ráno druhou rukou vyčistit zuby, učesat se a najíst se. Zkuste nedominantní rukou psát. Na konci dne shrňte poznámky písemnou formou a za čas celý experiment, včetně poznámek, zopakujte. Všímejte si, jak se zlepšujete.

shutterstock 602831294

Zkuste si udělat den, kdy budete běžné činnosti dělat druhou rukou. Co mobil v levačce?

Trénink s obrázkem

Potrénujte svou vizuální pozornost. Vyberte si nějakou fotografii pokoje a prohlížejte si ji pozorně po dobu jedné minuty. Poté se na ni přestaňte dívat a zapište si všechny položky, které se na ní nachází a které jste si zapamatovali.

Je to známá hra, která se objevuje třeba v dětských časopisech. Jenže dospělí už ji tak často nehrají. Tuto hru můžete zkoušet znova a znova, dokud si nezapamatujete co nejvíce předmětů. Postupně byste jich měli mít v hlavě víc a víc.

Projektové poznámky

Zvykněte si na zapisování poznámek vždy, když obdržíte nějaké důležité informace. Od lékaře, právníka, zapisujte si zkrátka cokoli, co může způsobit stres a úzkost. Tyto informace totiž zamlžují paměť. Pozorujte a zapisujte si to, co vidíte. V práci, při jednání, venku, doma. Nejenže budete procvičovat paměť, ale také slovní zásobu a schopnost vyjadřování a formulace.

Počítejte pozpátku

Počítání představuje nestárnoucí klasiku, která udržuje mozek v perfektní kondici. U tohoto cvičení to platí dvojnásob. Vyzkoušejte tyto 3 cviky spočívající v jednoduchém odčítání. Začněte číslem 200 a počítejte tak, že pokaždé odečtete číslo 5 (200, 195, 190, …). Začněte číslem 150 a počítejte tak, že pokaždé odečtete číslo 7 (150, 143, 136, …). Začněte číslem 100 a počítejte tak, že pokaždé odečtete číslo 3 (100, 97, 94, …)

Na neděli si vyberte cvičení, které se vám z nějakého důvodu líbilo nejvíce, a zopakujte si ho. Opakování je nejen matka moudrosti, ale i vycvičeného mozku. A proč nemít mozek v kondici, když je to tak jednoduché.

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...