fbpx

Zveřejněno: 13. 11. 2017

Nad příjmem tuků visí vykřičníky. Nedávné studie ale ukázaly, že lidé, kteří tuky přijímají, lépe pálí kalorie a podporují růst svalové hmoty. Obávaný tuk tak tedy paradoxně hubnutí spíš napomáhá.

Výsledky studie z Harvardské univerzity přinesly překvapující zjištění. Prokázalo se, že pro pálení tuků se nevyplatí počítat kalorie a vyhýbat se jídlům, které obsahují tuk, ale naopak lipidy přijímat. David Ludwig sestavil jídelníček o stejném počtu kalorií dvěma skupinám pacientů. U jedné z nich ale zvýšil příjem tuků, zatímco u druhé zacílil na konzumaci kvalitních sacharidů a bílkovin.

Po šestitýdenním vyhodnocení se ukázalo, že skupina pacientů, kteří konzumovali převážně tučnou stravu, zhubla v průměru o 2 až 4 kilogramy, a to vlivem zrychlení metabolických funkcí. Naopak váha druhé skupiny stagnovala, popřípadě se u některých pacientů zvýšila. Důvodem bylo, že nízkotučné potraviny s vysokým obsahem uhlovodíků v těle vyvolaly  zvýšenou produkci inzulínu, který následně funkce látkové výměny naopak zpomalil.   

shutterstock 396446890

V těchto zdrojích najdete esenci pro dobrou náladu, zdravější tělo i snížení hmotnosti

Další benefity?

Mimo to, že studie objasnila vztah karbohydrátové stravy a rychlost metabolických funkcí, také odhalila řadu zdravotních výhod. Skupina, která konzumovala tučnou stravu, měla lepší hodnoty cholesterolu než na začátku výzkumu. Dále jí byly zjištěny i nižší hladiny PIA-1, což ukazuje na sníženou pravděpodobnost vzniku krevních sraženin nebo zánětů. U těchto pacientů se také ukázala zvýšená inzulínová rezistence a tedy minimální riziko vzniku diabetu. 

Další studie provedená nezávisle Dr. Markem Hymanen výše uvedené benefity rozšířila i o pozitivní vztah tuků na psychickou rovnováhu. Vzhledem k tomu, že mozek je z 60 % tvořen tukem, potřebuje přijímat další tuky k tomu, aby vyvolal produkci hormonů štěstí. 

Předpokladem je samozřejmě vybírat mezi tuky ty správné. Mezi vhodné zdroje patří avokádo, semena dýně, olivový a kokosový olej, ryby, žloutky nebo ořechy. 

foto: Shutterstock, zdroj: Mind Body Green

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...