fbpx

Zveřejněno: 22. 12. 2017

Med z keře manuka rostoucího na Novém Zélandu ničí bakterie, viry a léčí tělo i duši. Tento jednodruhový med je čím dál vyhledávanějším artiklem. Čím je tento novozélandský produkt ještě zajímavý?

Manuka Factor Honey Association (UMF), založená na Novém Zélandu, vytvořila přísný, vědecky založený systém třídění, jenž pomáhá maloobchodníkům i spotřebitelům rozlišovat, které značky nabízejí skutečně pravý manukový med a které jen náhražky. Zároveň asociace určuje potenciál neboli úroveň aktivity konkrétního produktu.

shutterstock 571696309

Z nektaru květů keře manuka na Novém Zélandě včely vyrábějí zdravější med, než je ten tuzemský.

Každý produkt má svůj faktor

Med manuka je výhradně produktem Nového Zélandu a vyroben je z květu keře manuka. Pravá manuka disponuje různými úrovněmi určitých sloučenin, jako jsou leptosperin, DHA a methylglyoxal (MGO). Zmíněná UMF v produktech sleduje právě koncentraci těchto sloučenin a poskytuje hodnocení založené na čistotě a kvalitě.

Na trhu tak naleznete produkty s UMF 5+, 10+, 15+, 20+ a vyšší. Tyto cifry poukazují na koncentraci skutečného nektaru manuka, nejvyšší mají produkty s UMF 20+ a výše. Obecně lze říci, že čím vyšší faktor daný výrobek má, tím kvalitnější a zdraví prospěšnější produkt máte v ruce. Dá se to srovnat s faktorem u přípravků na opalování.

Na jizvy i popáleniny

Lžičkou denně tohoto tekutého zlata, ať již ho rozpustíte v čaji, nebo rovnou polknete, skutečně prospějete svému zdraví. Studie prokázala, že manuka urychluje proces hojení jizev, proto se stává i součástí pooperační péče pacientů, kteří se zotavují z chirurgických zákroků. Vhodná je ale i na léčbu jiných řezných ran či popálenin. Zároveň se manuka vyznačuje silnými antibakteriálními a antimikrobiálními vlastnostmi, a dokonce dokáže zatočit s bakteriemi odolnými proti antibiotikům, které nás ohrožují čím dál víc.

shutterstock 678441943

Lžička medu manuka denně funguje jako skvělá prevence proti onemocněním, včetně těch kožních.

Další schopnosti manuka medu jsou antivirové, proto úspěšně tiší běžné symptomy nachlazení. Lžička medu do čaje každý den zároveň funguje jako skvělá prevence proti nemocem z nachlazení.

Komplexní přehled stávajících výzkumů naznačuje, že med manuka má díky svým oligosacharidům prebiotické vlastnosti. Další studie prováděná na potkanech ukázala, že enzymy v manukovém medu mají ochranný účinek proti vředům, což naznačuje, že med z této květinky tlumí i zažívací potíže.

Manuka místo cukru

Manukový med má nižší glykemický index než jiná přírodní sladidla. Cukr sice obsahuje, ale v rozmezí GI (glykemický index) 54 až 59, který je nižší, než mají jiná přírodní sladidla. To znamená, že manukový med tolik nezvyšuje hladinu krevního cukru. Pro srovnání – GI bílého cukru je 68 a vodní meloun má dokonce GI 72.

Protože je med manuka inherentně protizánětlivý, pomáhá i s různými problémy kůže. Červenání, olupování, akné, a dokonce i ekzém tiší protizánětlivé účinky manuky. Kromě toho polyfenoly v medu manuka pomáhají opravit přirozenou bariéru pokožky a činí ji tak účinnější při absorbování a zadržování vlhkosti.

Pokud vás trápí některé z výše zmíněných problémů, rozhodně stojí za to med manuka vyzkoušet. Nezapomeňte se řídit faktorem UMF – čím vyšší, tím kvalitnější výrobek budete užívat.

foto: Shutterstock, zdroj: Mindbodygreen

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...