fbpx

Zveřejněno: 17. 12. 2017

Vánoční svátky si většina lidí spojí s rodinou, dárky, cukrovím, smaženým kaprem nebo bramborovým salátem. Nezaměnitelná chuť štědrovečerní večeře u mnohých vzbuzuje radost, která se ovšem brzy mění v obavy z nadbytečných kil. Co si budeme nalhávat, tradiční večeře není tou nejzdravější variantou. Co si však připravit její odlehčenou formu?

Svého tradičního štědrovečerního menu se nemusíte vzdávat. Máme pro vás pár tipů, jak si je alespoň trochu odlehčit. Letos můžete vynechat mouku i jíšku, místo toho použijte lisovanou zeleninu nebo rozmačkanou bramboru. Rybí polévku naopak nemusíte zahušťovat vůbec.

Dietní rybí polévka

Na jednu porci „odtučněné“ rybí polévky budete potřebovat 50 gramů kapra, 5 gramů margarínu, 15 gramů mrkve, 10 gramů cibule, 15 gramů petržele, 15 gramů celeru, sůl, pepř a celozrnný chléb.

shutterstock 129049400

I tradiční česká rybí polévka se dá na Vánoce odlehčit.

Nakrájenou zeleninu krátce osmahněte na margarínu a zalijte vodou, poté přidejte kapra, osolte, opepřete a uvařte doměkka. Vyndejte část zeleniny, rozmixujte a vraťte do polévky. Na závěr posypte polévku krutony z celozrnného chleba.

Kapr se obejde bez trojobalu

Už jste vyzkoušeli podušeného kapra na másle a ochuceného bylinkami nebo dušeného kapra na jablkách (recept najdete níže)? Pokud ne, jedná se o skvělou alternativu k tradičnímu smaženému kaprovi. Vyzkoušet můžete také jeho grilovanou podobu nebo zapečeného kapra v troubě.

shutterstock 582102169

I kapr se dá připravit nalehko. Třeba bez trojobalu a na jablkách.

Jestliže si jej však nedokážete představit bez trojobalu, vyhněte se přepálenému oleji. Použijte jen kvalitní rostlinný tuk, který musí být rozpálený, aby strouhanka nenasákla příliš oleje. Kapra ihned po smažení vysušte ubrouskem. Vyzkoušet můžete také strouhanku z celozrnného pečiva.

Kapr na jablkách s medem

Na dušeného kapra na jablkách budete potřebovat 800 gramů kapra, 250 gramů jablek, 30 gramů medu, 60 gramů cibule, 25 gramů strouhaného perníku, 25 mililitrů citrónové šťávy, 300 mililitrů bílého suchého vína, rostlinný tuk, bobkový list, skořici, rozinky a sůl.

Kapra osolte a opečte jej s nadrobno nakrájenou cibulí. Přidejte citrónovou šťávu, polovinu vína a bobkový list. Přiklopte a nechte na chvíli podusit. Poté kapra vyjměte. Do stejného hrnce vložte oloupaná a nakrájená jablka, skořici a nechte rozvařit. Mezitím přidejte nastrouhaný perník do zbylého množství vína. Jablka vyjměte a prolisujte na kapra, kterého jste vrátili do hrnce, a zalijte vínem s perníkem. Přidejte spařené rozinky a  med. Nechte dusit po dobu 10 minut.

Lehký bramborový salát

I z bramborového salátu můžete velmi lehce vykouzlit dietní jídlo. Místo majonézy použijte její light variantu nebo bílý jogurt. Salát můžete spojit i směsí z citrónové šťávy, oleje a hořčice. Pokud chcete, aby bramborový salát obsahoval co nejméně cholesterolu, vynechte také uzeniny a vařená vejce.

shutterstock 481441276

I bramborový salát se obejde bez majonézy, vajec a salámu.

Variant kapra a salátů „nalehko“ existuje jistě mnohem víc. Budeme proto rádi, když se s námi o vaše recepty podělíte. Štědrovečerní večeři si lze každopádně užít bez přejídání a bez obav, že budete ihned po svátcích muset vyrazit do nejbližší posilovny.

foto: Shutterstock, zdroj: iSport365.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...