fbpx

Zveřejněno: 17. 7. 2017

Myslíte, že je detoxikace spojená jen s jarem? Omyl. V létě mohou být tyto procesy daleko účinnější, protože se potíte, více pijete, a tak přirozeně vylučujete daleko více škodlivých látek! Zkuste těchto 8 potravin. Uvidíte, že se budete cítit daleko lépe. 

Hlavním předpokladem detoxikační kúry je odstranění dráždivých látek, alergenů, konzervačních látek, přidaných cukrů a dalších problémových potravin z vaší stravy. Jídla byste měli volit spíše lehce stravitelná s nízkým glykemickým indexem. Úspěšný proces se neobejde ani bez vyřazení bílých jedů, jakými jsou cukr, bílá mouka, a omezení mléka na minimum. Na seznam zakázaného patří i káva, energy drinky a alkohol. Denně naopak zařaďte těchto 5 potravin a zároveň dbejte na pitný režim. Ideálně byste měli vypít 25 mililitrů tekutiny na každý svůj kilogram váhy. Příjemnou alternativou je pít vodu s mátou, která chladí a pomáhá vám s trávením. Navíc zlepšuje tok žluči v játrech, funkci žlučníku a tenkého střeva.

1. Vodní meloun 

shutterstock 252802582

Meloun zabrání překyselení organismu.

Meloun je zásaditý. Vyrovná tedy pH v žaludku a zároveň pomůže s odbouráváním tukových buněk. Obsahuje citrulin, který z těla vyplaví amoniak a další toxiny. Obsahuje hodně vlákniny, která prospívá vašemu tlustému střevu, a bohatý je též na glutation, jeden z nejmocnějších antioxidantů, který zlepšuje funkci jater. Navíc je v něm hodně draslíku, který prospívá ledvinám, snižuje zánětlivost a má minimum kalorií, takže je skvělý pro lidi, kteří chtějí hubnout.

2. Okurka

Obyčejná okurka má schopnost na sebe vázat kovy. Zároveň patří mezi potraviny se silně diuretickým účinkem, takže vám podpoří proces celkového vylučování skrze močové cesty.

3. Citrón

Stejně účinně jako meloun pomáhá obnovit rovnováhu pH v těle. Je to ideální stimulant pro játra a rozpouští kyselinu močovou a další jedy. Také stimuluje tvorbu žluči a očišťuje ledviny. Ideální je vymačkat si každé ráno do půl litru vody půlku citrónu, vypít a teprve o půl hodiny později se nasnídat – pomáhá to vyplavování nečistot z vašeho těla.

4. Borůvky

Ne nadarmo se říká, že jsou  zázračným léčivem. Nejenže snižují zánětlivost, ale blokují také usazení toxinů v těle.

5. Špenát

Zelené čerstvé listy pomáhají udržovat tělo v rovnováze. Špenát obsahuje protizánětlivé antioxidanty. Obsahuje také hodně vlákniny, která na sebe škodlivé látky váže a přirozeně je odvádí z těla. 

6. Avokádo

shutterstock 279523388

Avokádo v kombinaci s kvalitním celozrnným pečivem „napumpuje“ vaše tělo potřebnou vlákninou.

Zelený plod oceníte díky obsahu glutathionu, který pomáhá játrům odstraňovat z těla chemikálie. 

7. Lněná semínka

Ta jsou důležitá už pro svůj obsah omega 3 a 6 mastných kyselin, které snižují zánětlivost. Navíc stabilizují hladinu cukru v krvi a podporují správné fungování střev.

8. Maliny

Říká se, že červené potraviny patří mezi nejzdravější na světě. Maliny jsou ideální pro udržení rovnováhy cukru v krvi.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...